Sretsked rakstīja:
Ja ? Un kā, interesanti, vecs aķis,kurš švaki griež, ietekmē to,ka pēc tomēr ar to pašu aķi iedarbināts dzinējs strādā 10 sek ne uz visiem stroķiem, bet tad pēķšņi uz visiem ?
Ja tas tiešām tā, tad es varu iedomāties kāpēc tā- ja aķis būtu darba kārtībā, tad gaiss cilindrā tiktu saspiests pietiekami strauji, lai tas uzkarstu līdz vajadzīgai temperatūrai. Ja dēļ švaka aķa saspiešana notiek lēnāk, tad daļa no siltuma pagūst pāriet uz cilnindru/virzuli un, droši vien, lēnāk griežot arī ir mazāka kompresija. Pēc vairākiem starta mēģinājumiem cilindrs/virzuļi ir jau pietiekami uzsiluši, lai beidzot pietiktu siltuma arī degmaisījuma aizdegšanai.
Tas viss varētu būt tā vienīgi, ja kvēlsveces vispār nestrādā, jo ja vismaz kāda no tām normāli darbojas, tad startējot vajadzētu vismaz sajust kaut kādu nebūt dzinēja "raustīšanos", "konvulsijas".
Bet autors par to neko nav paskaidrojis.
Manis aprakstītā situāciju es pats piedzīvoju pirms kāda mēneša- aķis bija pavecs, viena kvēlsvece nedarbojās, ārā -13 un var griezt vairākas reizes, līdz aķis pavisam nosēžas, bet motors raustas, bet līdz galam nepielec. Tad pieslēdzu klāt otru tādu pašu pabrauktu aķi (jāpiebilst, ka abi pirms tam bija max uzlādēti, bet pēdējo atnesu no siltām telpām) un pēc vairākkārtējiem mēģinājumiem izdevās auto piedarbināt.
Savukārt, nākamā dienā, nomainot beigto kvēlsveci, līdzīgos apstākļos izdevās auto piedarbināt arī ar veco akumulatoru. Man liekas, tā kvēlsvece man nedarbojās arī iepriekšējās ziemas, tikai tad akumulators bija svaigāks un auto piedarbināt izdevās vienmēr.