Mums ir jauns auto (Toyota Verso) un tagad, līdz ar otrā bērna ienākšanu ģimenē, esam otrā auto meklējumos. Izlēmām ņemt mazauto, bet gana lielu, lai krīzes gadījumā ietilpst ratiņi, 2 bērni un 2 pieaugušie (atslēgas vards - ietilpst, nevis ērti brauc).
Nu - domājām, ko darīt, principā opcijas bija:
1) Jauns no salona, operatīvajā līzingā - Yaris, Corsa, Fiesta vai tml. mašīna, ap 10-12000 EUR vērtībā
Plusi - visas jaunā auto ērtības, nav jālauza galva par auto.
Mīnusi - tomēr dārgi, lai arī tie 100-ar-astīti EUR mēnesī nekas daudz nav, tad ja ieskaita reizi gadā apkopi pie dīlera, Kasko u.t.t., tad tie tomēr ir kādi 150-200 EUR mēnesī, plus vēl degviela.
2) Mazlietots (3-7g) auto
3) Daudlietots (8-15g) auto
Nu, starp izvēli 2 un 3 esam nosliekušies par labu izvēlei 3, daudzlietots un lēts auto. Kāpēc?
- 3. variantā varam auto nopirkt uzreiz, samaksājot skaidrā naudā. Ja gribētu, piemēram, mazlietotu mazauto par 5-6000, nāktos ņemt līzingā vai aizņemties naudu. Un tad tikpat labi var ņemt jaunu auto oplīzī no salona, izmaksu ziņā tas pats vien būs. Turklāt mierīgi var arī iegrābties, pērkot mazlietotu.
- Ar otro auto tiks braukts salīdzinoši maz, ja arī vairāk lūzt, tā nav katastrofa, bet neērtība (= eksistē opcija taksometrs).
- Tālākos gabalos tāpat brauksim vai nu visa ģimene, vai tas vecāks, kas paliek ar mazo bērnu. Ar lielo bērnu, arī ja paliek bez auto, tā ir neērtība, nevis ļoti liela neērtība. Principā sanāk izvēlēties starp "vest uz b/d ar taksi" un "zaudēt aptuveni stundu laika no rīta", neviens variants nav traģisks (lai gan skaidrs ir, ka es vienmēr izvēlētos taksi). Un tā kā bērns maz brauc ar sabiedrisko, ja arī pēc dārziņa kaut kur ilgāk jākratās ar busu, tas bērnam tikai patīk.
Redzēs, kā paveiksies - pēdējo reizi lietots auto, par kādiem 2500 EUR (neatceros īsti cik, tas vēl bija latos), kalpoja labi kādus divus gadus (nomainīju zobsiksnu, kad nopirku, citādi tikai apkopes), tad sāka birt, beigās atdevu pārpircējam par kādiem 1600 EUR vai tā.
Bet jā - es esmu drīzāk par variantu viens jauns, liels auto un viens daudzlietots. Jo divi mazlietoti izmaksu ziņā draud būt daudz dārgāk (vismaz ja pēcgarantijas), it īpaši, ja ņem vērā zemos līzinga procentus jaunajiem auto.