Jā, ļoti sen. No pēdējā brauciena atgriezos tieši pirms 18 dienām - Rumānija - kopā 3300 km. Braucu pa bāni, kur atļautais ir 130, ar apmēram 150 pabraucu garām poliču bembim ar radaru iekšā, neviens ar ausi neklapēja. Bukarestē arī uz vienas no 2 joslu ielām pēc Google Maps ar 65. Vācijā pēdējo reizi biju 2022. gadā - tajā braucienā 2 reizes paņēma fotoradars. Vienā reizē 70 vietā ap 85, otrā - 100 vietā uz bāņa ap 130... Abas reizes nozibsnīja. Un tas nebija Austrumvācijas gals - viena reize pie Minsteres, otra - gandrīz pie Luksemburgas robežas. Vācijā sanāca vairākkārt ar kravinieku pabraukāt - tur uz mazajiem ceļiem atļautais ir 60 km, vietējie teica, ka līdz 70 var neiespringt - ne fotoradars bļauj, ne poliči piesienas, Uz Poliju vai tai cauri braucu apm. 2 reizes gadā. Vienīgā reize pēdējo 10 gadu laikā, kad esmu apturēts, bija par būtisku ātruma pārsniegšanu (nepamanīju apdzīvotās vietas zīmi), bet tā esmu pabraucis garām Varšavā gan ar 60 atļauto 50 vietā, gan uz bāņiem ar 130-140 atļauto 120 vietā... Lieldienas svinēju Budapeštā (braucu caur Poliju, Slovākiju, atpakļceļā Austriju, Čehiju. Čehijā vienā vietā atļautā 100 vietā ātrums bija 120, nekādas reakcijas... Fotoradariem praktiski visur gāju garām ar apm. +10. Neviena soda. Jā, Igaunijā piekrītu - tur par +3 km man atnāca sods apm. 12 euro, esmu arī par Nīderlandi dzirdējis.
Igaunijā gan jau, ka pie skolas uzrāvies, kur FR ir kopā ar bērnu brīdinājuma zīmi - nekāda vispārīga "sodīšana no pirmā km" tur nav un plūsma kustas ar +10. Piedevām daudz masveidīgāk - ir mazāk gan ātro, gan lēno "izlecēju".
Austrieši centīgi sūta vēstules pat par relatīvi maziem (ir saņemti sākot no +10) pārkāpumiem, bet atkal jau - ir "jāiekrīt" specifiskā vietā. +20 uz šosejas vai bāņa neinteresē nevienu. Savukārt lielākais sods, kas man no Austrijas ir pienācis, ir kretīniskāks, nekā pat mūsējie spēj izdomāt. Piebraucu pie liela bērnu rotaļļietu veikala īsi pirms slēgšanas un steigā neuzliku "pulkstenīti" 3h bezmaksas ierobežotai stāvvietai. Tā nu par to 1/2h, ko tur nostāvēju, pierēķināja 50EUR - un ne jau kaut kādam Europarkam, bet oficiāli uz valsts kasi policijas kontā, par ko paspēja pat atsūtīt arī vēstuli, jo uz loga uzlikto nebiju apmaksājis 3 dienu laikā.
Nē, uz Tallinas šosejas pie kaut kāda krustojuma, kur zīme bija 70, man bija 73... Turklāt tas bija tumsā, ap pusnakti. Ja būtu skola, tad ātruma ierobežojums taču būtu 50 vai pat 30... Par to plūsmu piekrītu - kopumā EE tā ir mierīgāka un ap +10, tikai pie radariem igauņi gan sabremzējas 5-10 km/h zem atļautā. Varbūt gan tagad kaut kas ir mainījies, pēdējo reizi uz EE braucu 2020. gadā, konkrētais keiss ar radaru bija 2018.
Bet par to veikalu - man šitādu Cityparks uzlika pie Valdemāra Rimi - arī 15 min pirms slēgšanas, kā dēļ steigā aizmirsu iereģistrēt auto.
Nākamreiz, kad brauksi, paskaties uzmanīgāk - tur šosejas malā ir manītas vairākas lauku skolas tieši ar 70 ierobežojumu uz šosejas