Un kādi ir alkoholisma mirstības rādītāji?
- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam
Un kādi ir alkoholisma mirstības rādītāji?
Kā šie abi rādītāji saistīti?
Kamēr tiks kultivēta gājēju un velosipēdistu visatļautība un bērniem neatsāks mācīt skatīties uz abām pusēm pirms šķērsot ielu - tikmēr nekādi uzlabojumi nav iespējami. Arī autobraucēji tiek mācīti tikai baidīties no kamerām, bet nekas netiek darīts, lai lai celtu braukšanas kultūru kopumā.
Lielākais absurds ir fokusēties uz vienu satiksmes drošības jomu, kur jāizglābj visus, nesatraucoties par simtiem un tūkstošiem, kas mirst citur.
Diemžēl patiesība ir skarba - dzīve “sterilā” vidē eskalē mentālās slimības un atkarības. Somu “attiecības” ar alkoholu nav nekāds noslēpums un kaut kā ar ierobežojumiem nekādi uzlabojumi nesokas.
Ko tu piedāvā darīt, lai celtu braukšanas kultūru kopumā?
Bradypus rakstīja:
Lielākais absurds ir fokusēties uz vienu satiksmes drošības jomu, kur jāizglābj visus, nesatraucoties par simtiem un tūkstošiem, kas mirst citur.
Diemžēl patiesība ir skarba - dzīve “sterilā” vidē eskalē mentālās slimības un atkarības. Somu “attiecības” ar alkoholu nav nekāds noslēpums un kaut kā ar ierobežojumiem nekādi uzlabojumi nesokas.
Absurds ir nedarīt neko.
Redzi slimības un negadījumi gluži nav viens un tas pats. Tu taču esi par dabisko atlasi.
Absurds ir cīnītes ar sekām, nevis cēloņiem un ignorēt blaknes.
Akūtās slimības IR “negadījumi”. Cilvēks VAR dzīvot sterilā barokamerā un nekad nesaslimt ar iesnām, tikai pats tā negribēsi un labi saproti, ka dzīvojot sterilā vidē tava imūnsistēma atrofēsies ne sliktāk, kā saķerot HIV. Tieši tas pats notiek ar mentālo veselību, “dzīvojot” “sterilā” un pilnīgi drošā pasaulē. Paskaties cik daudzi cilvēki apzināti riskē ar savu dzīvību kāpjot kalnos u.c. ekstrēmajos sportos - risks ir tas, kas uztur mūsu mentālās veselības “imunitāti”.
Es esmu nevis par “dabīgo atlasi”, bet par saprāta saglabāšanu un spēju apstāties pie “tīras un sakoptas”, nevis “apsēsti sterilas” dzives telpas.
From data comparing overall causes of death:
Finland: Alcohol-related deaths contribute approximately 5.17 per 100,000 population, ranking Finland #17 globally World Life Expectancy+1Vikipēdija+1Vikipēdija+2World Life Expectancy+2World Life Expectancy+2
Latvia: The age‑standardised death rate from alcohol is about 8.83 per 100,000, placing it much higher relative to overall mortality
Bezjēdzīga statistika. Pirmkārt - nav skaidras metodikas, kas ir “alcohol-related”. Otrkārt - tā nav 1:1 atkarība - attiecīgi ciparu salīdzināšana nedod NEKO. Somijā nav daudzu citu problēmu, kas mums ir alkoholisma cēlonis. Bet “laimīgākajai zemei pasaulē” tas 5.17 ir daudz par augstu.
>Somijā nav daudzu citu problēmu, kas mums ir alkoholisma cēlonis.
Beidz murgot, alkoholisma cēlonis nav problēmas, bet dzīvesveids. Esi no tiem, kas apgalvos, ka zagļi zog, jo neesot ko ēst.
Iedod to jēdzīgo, uz ko balsti savu teoriju par Somiju
Pietiek ar tavējo - jebkuram saprātīgam cilvēkam ir skaidrs, ka laimīgai nācijai nav nepieciešami drastiski alkoholisma apkarošanas pasākumi.
Tieši tā, islāms izglābs pasauli no alkoholisma, visi kļūst laimīgi.
More than half of Helsinki’s streets have a speed limit of 30 km/h (approximately 20 mph). Half a century ago, the city barely had half of its area with a 50 km/h limit (30 mph). They gradually worked to reduce the speed limit, especially around schools and kindergartens.
Smarter street design also played a key role. Pedestrian and cycling infrastructure was prioritized for upgrades in recent years. More and more people started using public transit or bikes, or just walking. Substantial investments also made public transit more efficient and reliable.
Nekas, nekas drīz macīsities vadīt “pferdeļus”, tik zirgāboli būs pieklājīgi aiz sevis jāsavāc
Man jau šķiet, ka pilsētā šiem būtu vēl vairāk problēmu ar parkingu un uzpildīšanos nekā tostermašīnām.
The city has systematically removed on-street parking spaces, reclaiming parking space for public use. They also increased road tolls, using the money to invest in public transit. Oslo has also reduced speed limits throughout the city.
Stockholm, meanwhile, made key routes available only by foot or bike. The city led a campaign to identify and fix small but critical gaps in the pedestrian network, such as muddy paths or missing connections, often based on direct input from citizens.
Opis iemācījies internetu 😂
In many parts of the city, roads have been narrowed and trees have been planted with the deliberate goal of making drivers uncomfortable — the rationale being that complex urban landscapes force drivers to move more cautiously through populated areas.
www.politico.eu/article/helsinki-no-traffic-death-roads-eu-accident-finland-driving-transport/
Šis gan ir anekdotisks iedomu auglis - es teiksim Itālijas utml. šaurajos kalnu ceļos maucu uz cik tā miskaste gāja - tīri lai paspētu no šauras vietas līdz kādai platākai kur jēdzīgi izmainīties, un samazinātu reizes kur lēni jāizmainas, īpaši ar busiem utml.… Jā nepārredzami līkumi- jā tajos es atmetos, bet visu kas ir pietiekami labi pārredzams - gāju virs atļautā …
P.S. saprotams no kalna braucot lejā pieeja ir drusku cita - svarīgi bremzes neuzvārīt, bet pret kalnu cik …
Piesaukt kalnu ceļus, runājot par plakanajiem Helsinkiem - kāds bija mērķis? Vai tu nupat ilustrēji tipisko AV domāšanas veidu - lai pagūtu uz zaļo luksoforu, maucu uz cik tā miskaste iet?
Bremzes protams ir jātaupa, tāpēc pirms pārejas nevajag bremzēt - gājējs apstāsies un pāries, kad auto būs aiztraucies. Gut Waldemar, gut.
Tā ir ilustrācija tam ka šaurāks un ar kokiem vai ko nu tur - nav ātrumu samazinošs apstāklis. Toties redzamību čakarējošs gan. Tādēļ viss atkaŗigs kā to lieto, var arī ļoti būtiski pasliktināt satiksmes drošību arī pei ļoti maziem ātrumim, ja dara muķības.
Kam man ticēt - somiem un holandiešiem, kuri saka ka palīdz vai tev, kas apgalvo pretējo? Laikam jāskatās uz faktu bāzi un pētījumu metodoloģiju. Tavi fakti ir tevis apgalvotais, viena cilvēka pieredze? Labi, tā arī pierakstīšu.
Vaicāšu pārējiem - kam jūs ticētu šajā gadījumā?
Man atklāti dziļi pie kājas kam tu tici.
Un es rakstītiem medijiem jau sen vairs neticu, tur tāda vai cita tauta tikai spodrina spalvas un attaisno savu muļķību un/vai naudas tērēšanu - un no realitātes tas ir ļoti tālu, tieši tāpat kā pie mums brēc no visiem stūriem ka pie mums dranķīgi brauc - nē uz ielas dranķīgi brauc tik maza daļa ka to var uzskatīt par “kļūdas procentu”, nelaime ir tajā ka mūsu “mentalitāte” ir par to čīkstēt …
P.S. bet politico rakstā dotie secinājumi ir aplami tas arī viss, kas par to ir sakāms.
"Tik maza daļa" - no kopējā skaita - jā, protams. 111 cilvēki no ~1.5milj tiešām ir maz. Cita lieta, kādas ir sekas šiem negadījumiem ilgtermiņā - katram no tiem ir bērni, vai varētu būt bērni. Cik tas izmaksās valstij no visu seku viedokļa, kāds ir negūtais labums. Un šie ikgadējie zaudējumi ir pilnīgi lieki.
Kā liecina VP dati, 2024. gadā CSNg dzīvību zaudējuši 111 cilvēki, tajā skaitā 33 transportlīdzekļu vadītāji, 33 gājēji, 23 pasažieri un seši velosipēdu vadītāji, 11 motociklu vadītāji, divi mopēda vadītāji, viens elektroskrejriteņa vadītājs u.c.
Un tad ??? NU tā reāli, kā tu domā kas bija tie skrējēji dzīvojamā zonā kura bija “tupiks” kad es 8 gadus dzīvoju Mārupes dzīvoklī … pareizi tie paši kadri kuri tur dzīvoja, kuri daļa pat brēca par to kā visi tur skrien, un vajag ātrumvalņus, jo redz viņu bērni tur spēlējoties … Nu nekas kad CP/VP atbrauca tad viens no lieliem “ātrumvaļņu” entuziastiem izrādas ka bija palicis bez tiesībām …
Beidzam melot paši sev, un jā - tieši tik vienkārši - sākam lietot savas smadzenes nevis kad kāds “onkulis” izdomās uzstādīt pareizas zīmes un vēl pareizā vietā …
P.S. un tieši tāpēc visi dižie “satiksmes mierinātāji” ieskaitot tevi - man aknās sēž - jo esat prasti liekuļi !
Un kādēļ tevi nesatrauc 266 pašnāvības?
Kādēļ ir tik izmisīgi jāglābj tieši un tikai CSNg upurus? Vai nebūs tā, ka no pāšnāvnieku glābšanas nekādu biznesu uztaisīt nesanāk?
Es neesmu bijis Helsinkos. Es nezinu, vai tur vispār kāds brauc, vai tur kādam vispār kur vajag braukt. Es nezinu, vai no Helsinku Bolderājas var nokļūt Helsinku Juglā, nešķērsojot Helsinku centru, bet esmu diezgan drošs, ka var. Un vēl es esmu pilnīgi drošs, ka arī Latvijā ir daudz pilsētu, kur nebūs neviena bojāgājušā, tā ka nav tie Helsinki nemaz tik unikāli. Un vēl es zinu, ka pilnīgi noteikti nav jāņem piemērs no citām pilsētām ar atšķirīgu situāciju, ekonomiku, plānojumu utt., bet jādomā pašiem ar savu galvu, ņemot vērā lokālās vajadzības.
Es esmu… kādas reizes 4 laikam… “Centrs” ir pie pašas ostas, nevis pilsētas vidū. Bet, lai no Rietumiem nokļūtu Austrumos, cik atceros, viņiem tur bija diezgan ērti centru apbraukt. Bet korķi Helsinkos tāpat ir.
Esmu bijis, ne reizi vien. Pirmais, kas iekrīt acīs - uz prāmja no Tallinas ir drive-in alkoveikals autoklājā, kur somi sāv rindā un krauj pilnus bagažmiekus pamatā ar stiprajiem - īpaši iecienītas ir Viru Valge kastes https://www.eckeroline.com/viru-valge-multipack
Tālāk seko obligāta pūšana trubiņā, nobraucot no prāmja un pēc tam jau var iepazīties ar Somiem mazāk svarīgām satiksmes niansēm. Un izbesīties un saprast, kādēļ somi izvēlas dzert jau pirmajā pusstundā. Stāv korķis divu kvartālu garumā uz kreiso pagriezienu… Ieslēdzas paildsekcija…. Pirmais auto sāk meklēt, kā ieslēgt pārnesumu… Izslēdzas papildsekcija… Ātrums atrasts - viens auto nu jau pie sarkanā tomēr nogriežas… Korķis pārbīdās par vienu vietu un stāv tālāk… Visiem tas liekas normāli…. Avāriju nav, jāsteidzas nav… Jo galā tāpat nekā nav, var vienkārši mašīnā pasēdēt.
0pis rakstīja:
More than half of Helsinki’s streets have a speed limit of 30 km/h (approximately 20 mph). Half a century ago, the city barely had half of its area with a 50 km/h limit (30 mph). They gradually worked to reduce the speed limit, especially around schools and kindergartens.
Smarter street design also played a key role. Pedestrian and cycling infrastructure was prioritized for upgrades in recent years. More and more people started using public transit or bikes, or just walking. Substantial investments also made public transit more efficient and reliable.
tu par sevi? Ziņa bija par satiksmi, bet tu iekakāji, ka somi ir kaut kādi neriktīgi.
darklight rakstīja:
Es neesmu bijis Helsinkos. Es nezinu, vai tur vispār kāds brauc, vai tur kādam vispār kur vajag braukt. Es nezinu, vai no Helsinku Bolderājas var nokļūt Helsinku Juglā, nešķērsojot Helsinku centru, bet esmu diezgan drošs, ka var. Un vēl es esmu pilnīgi drošs, ka arī Latvijā ir daudz pilsētu, kur nebūs neviena bojāgājušā, tā ka nav tie Helsinki nemaz tik unikāli. Un vēl es zinu, ka pilnīgi noteikti nav jāņem piemērs no citām pilsētām ar atšķirīgu situāciju, ekonomiku, plānojumu utt., bet jādomā pašiem ar savu galvu, ņemot vērā lokālās vajadzības.
Rīgas domātāji in domētāji 35 gadus braukā pa pieredzes apmainīšanās tūrismiem, gan jau ka arī Helsinkos kādu reizi bijuši. Bet vienalga mēģina savu budžetu gan izzagt, gan vēl pietēlot, ka kaut ko uzlabo, gan mēģina vēlreiz izgudrot divriteni….
WALA rakstīja:
Un tad ??? NU tā reāli, kā tu domā kas bija tie skrējēji dzīvojamā zonā kura bija “tupiks” kad es 8 gadus dzīvoju Mārupes dzīvoklī … pareizi tie paši kadri kuri tur dzīvoja, kuri daļa pat brēca par to kā visi tur skrien, un vajag ātrumvalņus, jo redz viņu bērni tur spēlējoties … Nu nekas kad CP/VP atbrauca tad viens no lieliem “ātrumvaļņu” entuziastiem izrādas ka bija palicis bez tiesībām …
Beidzam melot paši sev, un jā - tieši tik vienkārši - sākam lietot savas smadzenes nevis kad kāds “onkulis” izdomās uzstādīt pareizas zīmes un vēl pareizā vietā …
P.S. un tieši tāpēc visi dižie “satiksmes mierinātāji” ieskaitot tevi - man aknās sēž - jo esat prasti liekuļi !
iĀ būtu opcija 10 like, es tok, Tev tos ieliktu! Kā no dzives…mazpisānu stāstiņi…Reku bumerists atsitās…nejauši🤣 CP.
Bradypus rakstīja:
Esmu bijis, ne reizi vien. Pirmais, kas iekrīt acīs - uz prāmja no Tallinas ir drive-in alkoveikals autoklājā, kur somi sāv rindā un krauj pilnus bagažmiekus pamatā ar stiprajiem - īpaši iecienītas ir Viru Valge kastes https://www.eckeroline.com/viru-valge-multipack
Tālāk seko obligāta pūšana trubiņā, nobraucot no prāmja un pēc tam jau var iepazīties ar Somiem mazāk svarīgām satiksmes niansēm. Un izbesīties un saprast, kādēļ somi izvēlas dzert jau pirmajā pusstundā. Stāv korķis divu kvartālu garumā uz kreiso pagriezienu… Ieslēdzas paildsekcija…. Pirmais auto sāk meklēt, kā ieslēgt pārnesumu… Izslēdzas papildsekcija… Ātrums atrasts - viens auto nu jau pie sarkanā tomēr nogriežas… Korķis pārbīdās par vienu vietu un stāv tālāk… Visiem tas liekas normāli…. Avāriju nav, jāsteidzas nav… Jo galā tāpat nekā nav, var vienkārši mašīnā pasēdēt.
Ko tad tur dzenies, ja galā nekā nav, tikai kā mašīnā pasēdēt?
0pis rakstīja:
Liela daļa no t.s. CSNg upuriem ir pašnāvnieki, starp citu. Platākas šosejas viņiem vajagot, aha. Platākus kapus nevajag?
Tas jau tā kā būtu skaidrs. Ja ne gluži tīši pašnāvnieki, tad cilvēki, kam viss ir kļuvis vienaldzīgs. Bet tad es pareizi sapratu, ka tu gribi cīnīties pret pašnāvībām sašaurinot brauktuves, spraužot stabiņus un krāmējot uz ielām kokus? Un tev liekas ok, ka tas pašnāvnieks uz Liepājas šosejas paķer līdzi pretī braucošo ģimeni, kurai uz tās lielceļa parodijas nav pat ne mazākās iespējas izvairīties?
“cilvēki, kam viss ir kļuvis vienaldzīgs” tad, kad noderīgajiem idiotiem pieleks, ka tieši šī ir risināmā problēma, nevis Lukstiņa biznesa propaganda jāstumj, tad kaut kas mainīsies.
Ja lasīji, tad ielu sašaurinājumi un koki primāri pielietoti pilsētās.
Bet daudz esmu braucis pa ceļiem ar ozolu un bērzu alejām - ļoti patīkama braukšana vasarās, pasargā no saules. To dēļ, kas skrien ātrāk par savu sargenģeli, zāģēt nost alejas ir tīrākā aplamība. Kas grib - lai sitas nost, pārējiem būs drošāka braukšana.
Kurš runā par aleju zāģēšanu?! Lielākajā daļā Latvijas ar ceļiem viss ir kārtībā, izņemot divus kliedzošus kauna traipus - Liepājas un Tallinas šosejas, kur visas lielākās nelaimes arī notiek. Trešajā vietā būtu Bauskas šoseja, kas ir tikpat debīla, bet kopš Ķekavas apvedceļa uzbūvēšanas tas murgu ceļš ir kļuvis salīdzinoši īss.
Tēma, kuru pats iesāki, primāri ir par pilsētām, tādēļ aleju jautājums šeit nav aktuāls (jā, arī man patīk braukt pa alejām).
Bradypus rakstīja:
Pirms aizdzinos, nezināju. Tagad zinu un vairs tur nedzenos.
Lēni pielec, tāpēc mēģināji vairākkārt?
Satiksmes drošības uzlabošana - tas ir iespējams
Helsinki has not recorded a single traffic fatality in the past 12 months, city and police officials confirmed this week.
Authorities are calling the situation exceptional.
"A lot of factors contributed to this, but speed limits are one of the most important," said Roni Utriainen, a traffic engineer with the city's Urban Environment Division.
Helsinki goes a full year without a traffic death
https://yle.fi/a/74-20174831