Neiesaku moderno 0W-20 eļļu, bet gan 5W-30 eļļu, kāpēc?

Šis ir kārtējais cilvēku metiens.

Autoražotāju prasības pēc arvien zemākas viskozitātes eļļām, jo īpaši 0W-20, tiek pamatotas ar nepieciešamību samazināt degvielas patēriņu un CO2 emisijas, nodrošinot ātru eļļas plūsmu pie aukstās iedarbināšanas.

Tomēr reālajā ekspluatācijā, it īpaši dzinējiem ar lielāku nobraukumu vai ekspluatācijas slodzi vasaras periodā, rodas pamatoti jautājumi par šādu zemas viskozitātes eļļu spēju nodrošināt pietiekamu eļļas aizsargplēves izturību.

Klasiskā 5W-30 eļļa nodrošina biezāku un stabilāku eļļas plēvi augstās temperatūrās un pie lielas mehāniskās slodzes, kas tiešā veidā pasargā dzinēja mezglus no priekšlaicīga nodiluma. 

Pāreja uz ultrašķidrajām eļļām (0W-20 un pat 0W-16) tiek veikta uz dzinēja resursa rēķina, lai tikai izpildītu ekoloģiskos normatīvus.

Aicinām foruma dalībniekus dalīties pieredzē un viedokļos.

Pluss ir aukstā startā: 0W-20 nodrošina ātrāku eļļas spiediena sasniegšanu un eļļošanu pie zemām temperatūrām, kas samazina dzinēja nodilumu pirmajās sekundēs pēc iedarbināšanas.

Kā saprotat šeit tā eļļa strādā un Excel tabulā birokrātiem parādās CO2 ietaupījums un var teikt, ka auto nav tukšgaitā jādarbina - var braukt. 

Taču dzinējs tiek pakļauts ekstremālai slodzei, kurai tas, it kā, nav paredzēts, šī eļļas plēve var pārtrūkt un paldies uzrēdzēšanos 🤔😮

Kad beidzot tiks atzīta kopējā produkta dzīves cikla pēda un veicināta preces ilgmūžība. Tas pats ar palstmasas detaļām, kur jābūt metāla utt.

Tam, kas šo raksta, ir vismaz maģistra grāds tehniskā specialitātē? Vai tikai interneta dirsēja kvalifikācija? 

Lietotāju atsauksmes.

Par dzinēja sildīšanu aukstos apstākļos arī saka, ka nevajag, bet redz, ka vajag.

savam auto leju tam paredzēto eļļu 5W-30 un nav ne mazākās vēlēšanās eksperimentēt ar kādām citām motoreļļām 

Iedarbinot auto dzinēju, tas jebkurā gadījumā tiek pakļauts milzu slodzei (salīdzinot ar miera stāvokli). Iespējams, risinājums ir EV bez plīstošās eļļas plēves, taču droši ir tas, ka cilvēks bez izglītības savu pērienu saņems šā vai tā.

Tā "izglītības" piesaukšana te ir pilnīgi nevietā ;)  Daudzas lietas, pat vairums, pasaulē ir noskaidrotas ne jau teoretizējot, bet veicot eksperimentus. 

Zinātniski izsakoties, empīriskā ceļā. Esmu pamanījis angļu valodā vairākus topikus par minēto tēmu. Jā, škidrās eļļas 0W-20 un tamlīdzīgas bojā dzinējus.  Ir veikti eksperimenti un ir virzuļu fotogrāfijas, kuri ir sliktākā stāvoklī pēc šo eļļu izmantošanas, salīdzinot ar 5W-30. 

Un šīs eļļas , saprotams, ieviestas galvenokārt stop-start sistēmu u.c. mūsdienu pārinženierēto dzinēju īpašību dēļ. 

Хорошее масло. Заливал несколько раз. Пожилой двигатель Форд 4.6 v8 шепчет и расходует умеренно.

Petro-Canada Supreme High Mileage 5W-20 (API SP-RC, ILSAC GF-6A, Ford WSS-M2C960-A1, MS-6345)

It tāds forums oil-club.ru

Parasti šis eļļas ir dārgākas un domātas hibrīdiem( mūsdienu motoriem),bet kā redzam arī veciem autiņiem tiek izstrādātas.

Vienkārši vajag izpētīt autiņa specifikācijas un neviens tak nepieprasa no rītdienas sākt liet 0-30 eļļu 5-30 vietā. Ja autiņa specifikācijas paredz to 0-20, tad arī jālej. Neviss otrādi, ka tagad es 5-30 vietā sākšu liet 0-30

Neredzu nekādu pamatu brēkai, ja nu vienīgi kāds grib lieku santīmu ekonomēt uz eļļas maiņu.

Tādi ieteikumi ir kaitīgi, kā sludina iauto. Man liekas visi japāņu hibrīdi tik uz tādām arī strādā. Tas ir lai atvieglotu motora darbību un atiecígi panāktu degvielas ekonomiju. Tāpēc arī eļļa ir dārgāka, nekā 5-40, kas ir kā zapte.

Nesen nomāju Toyota Yaris hibrīdu, uzprasiju ChatGpt par specifikācijām.

For most modern Toyota Yaris models, the standard engine oil specification is 0W-20 fully synthetic oil meeting API SN/SP or ILSAC GF-6A standards.

Man liekas nevajag jaunu riteni izdomāt un būt gudrākiem par Toyota's inženieriem.

Papēti ko izdarīja Subaru šajā ziņā, kam arī bija dzinējam paredzēta 0 eļļa!

Tak tu pastāsti īsumā. Subaru tur īpatnējs motors, nevarēs atiecināt uz pārejiem japāņiem.

"Man liekas nevajag jaunu riteni izdomāt un būt gudrākiem par Toyota's inženieriem"

;) Un kur tu esi ieņēmis galvā dīvaino domu, ka autoražotāja inženieri strādā patērētāja, nevis ražotāja interesēs ? Bet tās atšķiras. Ražotājs memaz negrib, lai viņa produkts kalpotu pārmēram ilgi, jo kā tad viņš pārdos jauno.

do toyota engines isn't reliable today anymore ?

Paaugstināta sarežģītība: Lai izpildītu stingros globālos emisiju un degvielas ekonomijas standartus, Toyota ir atteikusies no saviem vecākiem, vienkāršākiem dzinējiem. Mūsdienu Toyota automašīnām bieži ir turbokompresori, tiešā iesmidzināšana un sarežģītas hibrīdsistēmas.

Divdesmitplusgadīgs Chrysler 2,7 benzīnmotors. Tirgojās gan Amerikā, gan Eiropā. Eiropas specifikācijā ir stingri noteikts 5W20. ASV domātā specene iesaka 5W30, pieļaujot arī 5W20 un 5W40. Nu loģiski, ka es liešu 5W30, neskatoties, ka uz eļļas korķa 5W20 uzdrukāts.

Conqueror rakstīja:

savam auto leju tam paredzēto eļļu 5W-30 un nav ne mazākās vēlēšanās eksperimentēt ar kādām citām motoreļļām 

Tieši tā.Nav nemazākās vēlmes eksperimentēt ar ko jaunu un nepārbaudītu un ja vel pie tam šobrīd uz jauniem auto kam ta jau tie dzinēji ar Dievu uz pusēm🤣

Auto zem haubes 0w-20. Tādam pat, nedaudz vecākam 5w-30.

Grāmatā melns uz balta. Siltākos klimatos 5w-30.

Tāpt kā manam vecajam. Vai paaudzi vecākai Skodai.

Garantija beigsies 5w-30.

Kā te minēja -20 paredzēta hibrīdiem. Ar pēkšņu startu, start stop funkcijai.

Un 5w-30 domāta auto ar lielu gada veikumu , garām distancēm, ar retu start stop( vienmēr atslēgts).

1996 gada A6 V6 arī 5w-30.

2023 2.0 tdi 5w-20. Bet 1999 gada 5w-30.

Man po domājat paši. Eļļas klasi gan skatamies.

Eļļu mainīju, vecajam, jaunajam ik pa 15.000.

Esmu piekasīgs, bet motors ir tīrs. Man mazs pilsētas noskrējiens. Pilsētā man parocīgāks sab.tr vai moto.

Vasarā protams moto.

Jawa639 ( 638, advancētie zinās galveno šķirbu), vai Honda nc750x.

Abas labas.

Ticami, ka ražotājiem nav nekas pretī pret mūsdienu politiskajām prasībām auto "flotes" parametriem attiecībā uz "ekonomiju un ekoloģiju". Auto ražotāju lobiji ir pietiekami spēcīgi, lai nobremzētu "jaunās prasības". Bet to nedara. Vienīgais izskaidrojums ir tas, ka ražotājiem nav nekas pretim taisīt sarežģītākus, dārgākus un nedrošākus auto. Jo tas vairo ienākumus. 

Bet patērētājs priecājas, ka, piemēram,  viņa hibrīda elektromotors nodrošina papildu jaudu nepietiekami jaudīgajam iekšdedzes dzinējam. Un nemaz neiedomājas, ka tas iekšdedzes dzinējs varēja būt izgatavots pietiekami jaudīgs, un tad vispār bez hibrīda risinājuma varētu iztikt. 

Tavs teksts liek domāt, ka labāk turpināt braukt ar Gaz - 69 un ar mineráliti.

Mūsdienu motori ir konstruēti tā, lai varētu izmantot plānākas eļļas un gūt no tām ieguvumus, kurus vecie motori nevarētu pilnībā izmantot. Tāpēc ielejot 0-20 eļļas vietā 5-30 autiņš zaudēs visus uzlabojumus un autiņš ies sliktāk. Neesi dzirdējis, ka ziemeļos autiņu neslāpē nost, kamēr šoferis guļ? Ja tur tai motorā ir ieliets biezāka zapte, tad arī pie -35 būs grūtāk iegriezt to motoru. 0-20 ar šo uzdevumu tiek galā veiksmigāk.

Mūsdienu motori ir konstruēti tā.. 

Nu, protams, konstruēti. Jautājums , kāpēc. Kāpēc satiksmes auto lieto tādus dzinējus, kā agrāk sporta auto ? Un vēl taisa trīscilindru dzinējus progresa vārdā. Dabīgi, ka tam 3 cilindru vārgulim, kuram jāvelk auto un vēl jālādē hibrīda baterija, vajag 0-20.

Neesi dzirdējis, ka ziemeļos autiņu neslāpē nost,

Nu, bet protams. Tas ir par Sibīriju vēl no PSRS laikiem. Toļko motor ņe gluši, a to huj zavedjoš. Tāpēc arī datos par eļļām uzrādīti eļļu lietošanas temperatūras intervāli. Līdz -30 var izmantot arī 5W-40, starp citu. 

Nu tad tev vajag veikt eksperimentu paņemt Hondu, kam jālej 0-20, un otru kkádu vecu vācieti( Audi) kam jālej 5-40 un aizvest kkur uz Somijas ziemeļiem janvāri. Nakti pagulēt hoteli un mēģinat no rīta pielaist. Kā domā kurš motoriņš pieleks un kā viņš strādās?

Nu tak tāpēc jau rīko tas sporta auto sacensības kur izmēģina jaunas tehnoloģijas lai vēlāk to ieviestu masu ražošanā. Un tur visur sponsori ir eļļu ražotāji, kas reklamē arvien plānākas, tekošākas eļļas,kas atvieglo motora darbību un ļauj sasniegt labākus rezultātus.

Honda nc750x. Manuālī 0-20!!!. Šis motors ir vecs kā Honda.

Pirmajiem.veciem 5-40. Tad izdomāja 5-30.

Pēc pirmā 1000km. Kādu eļļu ielēju? 

Šis 750 ir 1500civic ½ dzinējs. Un DSG arī ir sens.

P.S. pirmie dsg izstrādāja ap 1975 gadu Honda. Amīšiem goldvingam. Toreiz neaizgāja…min ka bijušas arī techniskas problēmas, kas novērstas. Bet dsg neaizgāja

Man patīk. 

sviestdienis rakstīja:

Honda nc750x. Manuālī 0-20!!!. Šis motors ir vecs kā Honda.

Pirmajiem.veciem 5-40. Tad izdomāja 5-30.

Pēc pirmā 1000km. Kādu eļļu ielēju? 

Šis 750 ir 1500civic ½ dzinējs. Un DSG arī ir sens.

P.S. pirmie dsg izstrādāja ap 1975 gadu Honda. Amīšiem goldvingam. Toreiz neaizgāja…min ka bijušas arī techniskas problēmas, kas novērstas. Bet dsg neaizgāja

Man patīk. 

Tā arī neizburos kādu tu eļļu ieleji tai Hondā

0w20 ir vakardiena, nu jau 0w16 un 0w8 ražotāji rekomendē.

Noslēpums. Bet Motul.

6w-40

Kurš no ražotājiem 5w-30 tad ir tas populārākais un lietotākais,vai ir kāda atšķirība?

Mans viedoklis, ka es to apšaubu.

Varētu būt liqimoly ar piedevām.

P.S. man, mums jawa.lv ir sadarbība ar APE motors.

Wolf simboliski lētāks.

Aigars1981 rakstīja:

Kurš no ražotājiem 5w-30 tad ir tas populārākais un lietotākais,vai ir kāda atšķirība?

Tak nav tāda populārākā un visi ražo 5-30. 

Es jau te iemetu adresi oil- klub.ru

Tur uz laboratorija sūta eļļas un testē, nopietni pieiet tai lietai.

Jā Es arī sekoju līdz kā viņi tur ar šīm lietām ņemas ,testē ,salīdzina reālos apstākļos un pārbauda reālos apstākļos.Tur tas diezgan attīstīti viss un budžets ir šīm lietām .Pat ir izveidota piedeva un ielejot eļļas normālas vieta saulespuķu eļļu ar to piedevu auto brauc un pilnīgi nekādu problēmmu ne pie slodzēm un pie dažādiem motoriem un kilometriem,pat smagajiem auto testē.

Ražo ta visi bet kvalitāte tomer atšķiras un pakaļdarinājumu arī izrādās tirgū ir.

Piemēram šeit var uzmest aci svaigākajai 5-30 eļļai, tiek slavēta Fuchs Titan eļļa

www.oil-club.ru/forum/topic/96592-fuchs-titan-gt1-pro-fpw03-5w-30-svezhee/

Es ar savu amatiera aci redzu, ka augsta -48 sastingšanas temperatūra. Parasti 5-30 eļļas reti kad parvelk pāri -39

Lasītākie raksti

Jaunie raksti