Stājas spēkā ES noteiktie dabasgāzes vairumtirdzniecības cenu griesti - iAuto

Stājas spēkā ES noteiktie dabasgāzes vairumtirdzniecības cenu griesti 2

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 15.februāris 2023 14:30

Stājas spēkā Eiropas Savienības (ES) noteiktie dabasgāzes vairumtirdzniecības cenu griesti - 180 eiro par megavatstundu (MWh) noteiktos apstākļos.

Par enerģētiku atbildīgie ES dalībvalstu ministri pērn decembrī vienojās par dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestiem. Panāktais kompromiss dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestus Nīderlandes "Title Transfer Facility" (TTF) biržā nosaka 180 eiro par megavatstundu (MWh) noteiktos apstākļos, un tie stāsies spēkā, ja cena 180 eiro tiks pārsniegta trīs dienas pēc kārtas.

Nosacījumi arī prasa, lai cena par gāzi Eiropā nākamajam mēnesim būtu par vismaz 35 eiro lielāka nekā tā, ko maksā par sašķidrināto dabasgāzi (LNG) pasaules tirgos.

Eiropas Komisija (EK) pērn novembrī ierosināja noteikt dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestu TTF biržā 275 eiro par MWh, taču ES ministri par šo priekšlikumu nespēja vienoties.

TTF dabasgāzes cena vienīgo reizi pārsniedza 275 eiro robežu pērn no 22. līdz 29.augustam.

Tas bija laikā, kad pasaulē bija milzīgs pieprasījums pēc enerģijas, un ES valstis cīnījās par gāzes krātuvju piepildīšanu pirms ziemas.

2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri

Opis 16.februāris 2023 9:24
2 0 Atbildēt

Gāzes cena tagad ir ap 60 eur par Mwh.

2018.gadā cena bija ap 20 eur par Mwh,

2019.adā cena bija zem 20 eur par Mwh,

2020.gadā vasarā ap 5 eur par Mwh un pārējā laikā ap 15 eur.

2021.gadā no 16 eur uzkāpa līdz 81 eur

Griestus vajadzētu noteikt kā reiz ap 60 eur par Mwh, kas tāpat ir 3 x veirāk kā periodā no 2018-2021.

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Opel parāda Corsa GSE Vision Gran Turismo (+ FOTO)

Opel Corsa GSE Vision Gran Turismo koncepta pirmizrāde notiks IAA Mobility autoizstādē, septembra sākumā, taču žurnālisti ar to var iepazīties jau tagad. Lasīt vairāk

Pilnībā jaunais elektriskais Audi maksās mazāk par 30 000 eiro, bet – tikai Ķīnā (+ FOTO) 5

Ķīniešiem par Ķīnas cenām. Audi paziņojis, cik maksās jaunizveidotā zīmola AUDI pirmais modelis AUDI E5 Sportback. Lasīt vairāk

Volkswagen ID.3 Pro var kļūt jaudīgāks – ja vien klients gatavs maksāt 13

Volkswagen piedāvās programmatūras atjauninājumu modelim ID.3 Pro, kas uzlabos tā veiktspēju, ja vien īpašnieks būs gatavs ražotājam par to samaksāt. Lasīt vairāk

FOTOGALERIJA: Jaunais Volkswagen Crafter busiņš (+ FOTO) 4

Jaunais VW Crafter pārsteidz ar gaitas kvalitāti un vadīšanas komfortu. Demo bija pieejams vidējā garuma versija, kopā ir trīs. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti