"Lexus" iepazīstina ar pilnībā jauno, nu jau astotās paaudzes luksusa sedanu "Lexus ES". Jaunā modeļa Eiropas debija paredzēta 2026. gada pavasarī.
Astotās paaudzes ES izstrādāts, ievērojot "Lexus" jaunās "Clean Tech x Elegance" dizaina koncepcijas vadlīnijas. Salīdzinot ar priekšgājēju, jaunais modelis ir ievērojami lielāks visās dimensijās, tomēr saglabā tīru, askētisku un elegantu vizuālo tēlu – gan eksterjerā, gan interjerā.
Jaunajā modelī ir integrētas jaunākās tehnoloģijas un uzlaboti komforta, savienojamības un drošības risinājumi, lai turpinātu uzturēt ES labo reputāciju. Klientiem būs pieejami gan pašuzlādes hibrīdi, gan – pirmo reizi modeļa vēsturē – pilnībā elektriskās versijas, kā arī iespēja izvēlēties priekšējo vai visu riteņu piedziņu.
Dizains: Clean Tech x Elegance
Jaunais ES precīzi iemieso "Lexus" dizaina filozofijas "Clean Tech x Elegance" pamatprincipus. Tā ārējais veidols apvieno pārliecinošu siluetu ar tīrām līnijām, ko caurstrāvo minimālisms, un perfekti atspoguļo "Lexus" redzējumu par nākamās paaudzes elektrisko modeļu vizuālo valodu.
Proporcijas izstrādātas ar milimetru precizitāti – rūpīgi pārdomātā riteņu izvietojuma dēļ automobilim ir zema, plata stāja, kas nodrošina ne tikai vizuālu eleganci un dinamiku, bet arī ērtu iekāpšanu un izkāpšanu.
Priekšējie lukturi veido dubultu L formas gaismu rakstu, kas elektrifikācijas laikmetā kļūs par jauno "Lexus“ simbolu. Lukturu dizains apvieno uz iekšu vērstas L formas dienas gaitas gaismas un uz āru vērstus L formas virzienrādītājus, kas uzlabo redzamību un akcentē modeļa vizuālo identitāti.
Arī aizmugurējie lukturi ieguvuši izteiktu L motīvu. Vienotā LED josla eleganti savieno lukturu blokus ar izgaismoto LEXUS logotipu, nodrošinot gan iespaidīgu vizuālo efektu, gan funkcionalitāti. Pārējie lukturi novietoti virsbūves tālākajos stūros, tādējādi akcentējot automobiļa platumu un stabilitāti.
Nebijis komforts
"Lexus" mērķtiecīgi radīja sevišķi ērtu salonu, lai vēl vairāk izceltu jau tā izcilo ES modeļa klusumu un gaitas komfortu.
Priekšējie sēdekļi ir konstruēti tā, lai vadītājs intuitīvi saglabātu dabisku ķermeņa pozu un justos kā neatņemama daļa no braukšanas procesa. Īpašs atbalsts lāpstiņu zonā mazina muskuļu saspringumu stūrējot, savukārt ergonomiski izveidotā atzveltne maigi aptver ķermeni, nodrošinot nepārspējami stabilu sēdpozīciju.
Būtiski uzlabojumi veikti arī trokšņu slāpēšanas jomā – modelim pastiprināts durvju blīvējums un izmantoti priekšējo durvju stikli ar labāku skaņas izolāciju. Daudz uzmanības veltīts arī salona akustikai, lai telpā tiktu nodrošināts līdzsvarots un telpiski izsmalcināts skaņas sadalījums.
"Lexus" inovācija: slēptās pogas
Salonā ieviesta jauna "Lexus" tehnoloģija – slēptās vadības pogas ("Hidden Switches"), kas lieliski demonstrē "Omotenashi" viesmīlības filozofiju. Šīs pogas nemanāmi iekļaujas paneļa apdarē – izslēgtā stāvoklī tās nav redzamas, bet, ieslēdzot automobili, tās izgaismojas un kļūst pieejamas intuitīvai lietošanai. Elegants risinājums, kas apvieno funkcionalitāti ar vizuālu tīrību.
Pašuzlādes hibrīds ES 300h
Jaunais ES 300h ir aprīkots ar uzlabotu pašuzlādes hibrīdsistēmu, kurā izmantots 2,5 litru četrcilindru benzīna dzinējs ar 201 ZS (148 kW) maksimālo jaudu. Šo ES modeli klienti varēs izvēlēties gan priekšējo, gan visu riteņu piedziņas versijā.
Uzlabotais gaitas akumulators un inteliģentais vadības bloks nodrošina vienmērīgu, dinamisku paātrinājumu un augstu degvielas patēriņa efektivitāti. Papildu ieguvums ir piedziņas sistēmas konstrukcijā palielinātā iekšējā stingrība, kas vēl efektīvāk slāpē vibrācijas un salonā nodrošina īpaši nosvērtu, izsmalcinātu atmosfēru.
Pilnībā elektriskās versijas: ES 350e un ES 500e
Jaunā "Lexus ES" saime papildināta ar diviem pilnībā elektriskiem variantiem – priekšējo riteņu piedziņas ES 350e un pilnpiedziņas ES 500e. Pateicoties "Lexus" ilggadējai pieredzei elektrifikācijas jomā, šie modeļi demonstrē zīmola tehnoloģisko izaugsmi un inženierijas precizitāti.
ES 350e attīsta 224 ZS (165 kW), savukārt jaudīgākais ES 500e ar visu riteņu piedziņu nodrošina 343 ZS (252 kW) jaudu. Abi modeļi būvēti uz jaunās "Lexus Global Architecture-K" platformas, kas īpaši pielāgota elektriskajai piedziņai. Tajā izmantotas jauna tipa elektriskās "eAxle" asis, kurās vienā blokā integrēta transmisija un enerģijas vadības modulis. Šāds risinājums ir ne vien kompakts un viegls, bet arī ļauj palielināt telpu salonā un bagāžas nodalījumā. Akumulators savukārt atrodas zem automobiļa grīdas, samazinot tā smaguma centru un uzlabojot stabilitāti.
Precīzi sniedzamības un uzlādes laika rādītāji vēl nav apstiprināti, taču plānots, ka ar pilnu uzlādi elektriskie "Lexus ES" WLTP ciklā spēs nobraukt līdz 530 kilometriem, bet akumulatoru līdz 80% varēs uzlādēt aptuveni 30 minūtēs.
ES 350e ir uzstādīts 77 kWh litija jonu akumulators, un šāda modeļa paātrinājums līdz 100 km/h aizņem 8,2 sekundes. Pilnpiedziņas ES 500e ar 75 kW akumulatoru veiktspējas latiņu paceļ jūtami augstāk, jo spēj paātrināties 5,7 sekundēs. Visi rādītāji iegūti, testējot prototipus, un līdz oficiālajai homologācijai vēl var tikt precizēti.
ES 500e aprīkots ar "Lexus" inteliģento DIRECT4 visu riteņu piedziņas sistēmu, kas reāllaikā pielāgo griezes momenta sadalījumu starp priekšējo un aizmugurējo asi attiecībā no 100:0 līdz 0:100. Sistēma ņem vērā dažādus parametrus, tostarp paātrinājumu, riteņu griešanās ātrumu un stūres leņķi, tādējādi nodrošinot teicamu stabilitāti, vadāmību un braukšanas dinamiku.
Jaunais ES ir būvēts uz pilnībā pārveidotas "Lexus Global Architecture-K" platformas, kas vienlīdz labi kalpo gan pašuzlādes hibrīdiem, gan elektroauto. Modelis kļuvis ievērojami lielāks un ietilpīgāks – kopējais garums palielināts par 165 mm, riteņu bāze pagarināta par 80 mm, bet priekšējā un aizmugurējā riteņu šķērsbāze par attiecīgi 64 mm un 82 mm. Šīs izmaiņas ļāvušas par 77 mm palielināt atstatumu starp priekšējo un aizmugurējo sēdekļu atzveltnēm, un tagad tas sasniedz 1102 mm. Augstāki sēdekļi atvieglo iekāpšanu un izkāpšanu, uzlabojot lietošanas ērtību ikdienā.
Digitālais kokpits ar jauno "LexusConnect" multimediju sistēmu
Jaunajam "Lexus ES" ir pilnīgi jauna dizaina digitālais kokpits un vadītāja saskarne, kurā harmoniski integrēts 12,3 collu digitālais mērinstrumentu panelis, jaunais 14 collu "LexusConnect" multimediju ekrāns un mobilā lietotne "Lexus Link+".
"LexusConnect" palīdz braukšanu padarīt vieglāku un ērtāku ar smalki detalizētu navigācijas karti, tajā iekļautiem "Google" interešu punktiem un reāllaika informāciju par, piemēram, ātruma kontroles radaru atrašanās vietām un zemo emisiju zonām (LEZ).
Elektriskajām ES versijām savukārt ir pieejama uzlabotā uzlādes plānošana – braukšanas maršruts tiek automātiski veidots tā, lai tā tuvumā atrastos atbilstošas uzlādes stacijas. To izvēli automobiļa navigācijas sistēma aprēķina pilnīgi patstāvīgi, ņemot vērā akumulatora uzlādes līmeni un faktiskos braukšanas apstākļus. Tas nodrošina ārkārtīgi ērtu ceļojuma plānošanu bez satraukuma par uzlādes iespējām.
Multimediju sistēma programmatūras atjauninājumus saņem regulāri, turklāt bezvadu ("over-the-air") režīmā. Tā tiek nodrošināts, ka "LexusConnect" funkcionalitāte vienmēr atbilst aktuālajiem standartiem, un nekādi netiek ietekmēta automobiļa ikdienas lietojamība.
Jauna sākumekrāna koncepcija
14 collu multimediju ekrāns ir līdz šim lielākais, kāds izmantots "Lexus" sērijveida modeļos. Jaunā sākumekrāna koncepcija ļauj vienlaikus ērti pārraudzīt vairākas svarīgas automobiļa sistēmas – no navigācijas un klimata kontroles līdz multimedijai un enerģijas plūsmai.
Elektriskajās versijās (BEV) pieejama īpaša EV saskarne, kurā vadītājs var reāllaikā sekot sniedzamībai, uzlādes gaitai un pārvaldīt uzlādes iestatījumus. Jaunums ir akumulatora priekšapsildes funkcija ("pre-conditioning"), kas pirms pieslēgšanās elektrotīklam optimizē akumulatora temperatūru, tādējādi būtiski samazinot uzlādes laiku. Īpaši zemā temperatūrā.
lexus kopē teslas dizainu?