Latvijā šogad janvārī-maijā jaunu vieglo automašīnu reģistrācija palielinājusies par 26,8%, tai esot starp 15 Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās šī gada pirmajos piecos mēnešos fiksēts kāpums, liecina trešdien publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.
Saskaņā ar šiem datiem janvārī-maijā valstī reģistrēti 8993 jauni vieglie automobiļi.
Straujāks kāpums nekā Latvijā starp ES valstīm reģistrēts vien Lietuvā (+42,4%).
Tikmēr lielākais kritums no visām valstīm, par kurām ACEA apkopo datus, bijis Igaunijā (-44,9%), Maltā (-23,7%), Rumānijā (-12,8%), Beļģijā (-9,7%) un Francijā (-8,2%).
Eiropas Savienībā vidēji jaunu vieglo automašīnu reģistrācija janvārī-maijā samazinājusies par 0,6%, bet 31 ACEA aplūkotajā valstī kopā bijis pieaugums par 0,1%.
Vienlaikus ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" pārdošanas apjoms ES janvārī-maijā gada griezumā samazinājies par 37,1%, bet maijā vien - par 27,9%. Daudzi potenciālie pircēji atsakās no "Tesla" auto iegādes, protestējot pret uzņēmuma īpašnieka Īlona Maska darbību ASV Valdības efektivitātes departamenta (DOGE) vadībā.
Masks aprīlī gan paziņoja, ka plāno maijā ievērojami samazināt savu darbu Trampa administrācijas labā, lai fokusētos uz "Tesla".
ACEA apkopo datus par jaunu auto reģistrāciju ES valstīs, ES neietilpstošajās valstīs, Islandē, Norvēģijā un Šveicē, kas līdz ar ES valstīm ir Eiropas Ekonomiskās zonas dalībnieces, kā arī Lielbritānijā.
Un ko mums tā statistika dod praktiski ? neko . Un vēl - ja valsts vai citi kantori iegādājas jaunus auto --- vai tas rāda kad sabiedrība ( vienkāršie strādnieki ) ir sākuši ļoti labi pelnīt kad var atļauties pirkt jaunus auto ???? ( un pārmaksāt ) ?