Kā tas ietekmēs cenas? - Jauni ES noteikumi par izstrādi, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi autobūves nozarē - iAuto

Kā tas ietekmēs cenas? - Jauni ES noteikumi par izstrādi, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi autobūves nozarē 1

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com/watch?v=DO_SH-RTvvo

SM | 9.septembris 2025 15:34

Otrdien EP deputāti apstiprināja savus priekšlikumus jauniem ES aprites noteikumiem, kas attiektos uz transportlīdzekļu dzīves ciklu, sākot no projektēšanas līdz kalpošanas laika beigām.

Deputāti noteikumu projektu atbalstīja ar 431 balsi par, 145 pret un 76 atturoties. Noteikumu mērķis ir veicināt autobūves nozares pāreju uz aprites ekonomiku, samazinot ar transportlīdzekļu ražošanu un apstrādi kalpošanas laika beigās saistīto ietekmi uz vidi, kā arī stiprinot automobiļu pārstrādes nozares ilgtspēju Eiropā. Noteikumi attieksies uz visiem transportlīdzekļiem, izņemot speciālos transportlīdzekļus, transportlīdzekļus, kas projektēti un ražoti izmantošanai bruņotajos spēkos, civilajā aizsardzībā, ugunsdzēsības un neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestos, kā arī vēsturiskus spēkratus un transportlīdzekļus, kam ir īpaša kultūras nozīme.

Uzlabota transportlīdzekļu konstrukcija un pārstrādātu materiālu izmantošana

Jauni transportlīdzekļi jākonstruē tā, lai pilnvarotajos apstrādes punktos varētu viegli noņemt pēc iespējas vairāk detaļu un komponentu un tos aizstāt, atkārtoti izmantot, pārstrādāt vai atjaunot.

EP deputāti vēlas, lai sešu gadu laikā pēc noteikumu stāšanās spēkā katrā jaunā transportlīdzekļa tipā izmantotajā plastmasā būtu vismaz 20% pārstrādātas plastmasas. Šim rādītājam būtu jāpieaug līdz vismaz 25% 10 gadu laikā pēc noteikumu stāšanās spēkā, ja ir pieejams pietiekams daudzums pārstrādātas plastmasas par samērīgu cenu. Viņi arī vēlas, lai Komisija pēc priekšizpētes ieviestu mērķus pārstrādātajam tēraudam un alumīnijam, un tā sakausējumiem.

Stingrāki noteikumi par nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanu un eksportu

Trīs gadus pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā ražotājiem tiktu noteikta paplašināta ražotāja atbildība, t. i., tiem būtu jāsedz nolietoto transportlīdzekļu savākšanas un apstrādes izmaksas. EP deputāti vēlas skaidrāku atšķirību starp lietotiem transportlīdzekļiem un tādiem auto, kuru ekspluatācijas laiks ir beidzies, aizliedzot eksportēt tos, kas uzskatāmi par savu laiku nokalpojušiem.

Citāts

EP līdzziņotāji Jenss Gīzeke (EPP, Vācija) no Vides komitejas un Pauļus Saudargs (EPP, Lietuva) no Iekšējā tirgus komitejas teica: "Parlaments atbalsta aprites ekonomiku automobiļu nozarē. Mēs veicinām resursu drošību, aizsargājam vidi un nodrošinām ilgtspējību. Lai neradītu pārāk lielu slogu nozarei, mēs esam noteikuši reālus mērķus un nodrošinājuši mazāku birokrātisko slogu un godīgu konkurenci."

Turpmākie soļi

Tā kā Padome jau pieņēma savu nostāju šī gada vasarā, paredzams, ka jau tuvākajā laikā sāksies Padomes un EP sarunas par noteikumu galīgo redakciju.

Pamatinformācija

2023.gada 13.jūlijā Komisija ierosināja jaunu regulu par aprites prasībām transportlīdzekļu projektēšanā un nolietoto transportlīdzekļu uzlabotu apsaimniekošanu saskaņā ar Eiropas Zaļā kursa un aprites ekonomikas rīcības plāna mērķiem.

2023.gadā ES tika ražoti 14,8 miljoni mehānisko transportlīdzekļu, bet reģistrēti 12,4 miljoni transportlīdzekļu. Uz ES ceļiem ir 285,6 miljoni mehānisko transportlīdzekļu, un katru gadu aptuveni 6,5 miljoni transportlīdzekļu sasniedz sava ekspluatācijas laika beigas.

Papildu informācija

Vides, klimata un pārtikas nekaitīguma komiteja

Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komiteja

Pieņemtais teksts būs pieejams šeit (9.09.2025.)

Procedūras dokumentācija

Aprites ekonomika: jauni ES noteikumi, lai padarītu automobiļu nozari ilgtspējīgāku (7.07.2025)

EP Izpētes dienests: Aprites ekonomikas prasības transportlīdzekļu projektēšanai un nolietoto transportlīdzekļu apsaimniekošanai

Bezmaksas fotogrāfijas, videomateriāli un audio materiāli

Jaunie noteikumi veicinās autodaļu atkārtotu izmantošanu un pārstrādi © ERIC PIERMONT / AFP

Visi komentāri

Krišs 9.septembris 2025 15:52
0 0 Atbildēt

Man joprojam fascinē klaun noteikums, ka auto kas noņems no uzskaites, tehn. pase arī nav derīga un ir aizliegts piedalīties ceļu satiksmē jau 10+ gadus = tu nevari tādu auto no sevis noņemt, respektīvi karājas gaisā tavā profilā, BEET ja samaksāsi 400€(kkāds tur dabas nodoklis) to pēksņi varēs noņemt...

(Savā laikā atdevu vienam servisniekam uz detaļām jo pārāk daduz bij jāmetina, nebij izevīgi, noņēmu no uzskaites, bet nepārrakstīju, tagad visi gali zemē un auto karājas joprojām uz mani)

KĀĀĀĀ samaksājot naudu eiro zīmē, pēkšņi daba paliek zaļāka? 😂

Tā metāla čupa ja kaut kur vel pastāv, ta magiski neizgaist no zemes... 

Totālākā naudas slaukšana 🙉

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti

Izceltie raksti

Digitālais "Chat Control" - grib lasīt visus ziņojumus WhatsApp, Signal, FB tērzētavā utt. Eiropas Parlamentā par to balsos pēc 4 dienām 24

Eiropas Parlamentā jau pēc dažām dienām (12.septembrī) var tikt pieņemts strīdīgs priekšlikums, kas paredz plašu digitālo kontroli un privāto ziņu uzraudzību. Lasīt vairāk

Ķīnā plāno aizliegt ievelkamos durvju rokturus 6

Vēl viens modernais dizaineru izgudrojums varētu tikt atzīts par bīstamu – Ķīnā apsver iespēju aizliegt pilnībā ievelkamus durvju rokturus. Lasīt vairāk

Elektrisks mazauto ar 221 Zs: Cupra piesaka sportisko Raval

Modelis Raval VZ, ko Cupra uz konveijera liks 2026. gadā, varēs lepoties ar 226 Zs. Lasīt vairāk

No 71 900 eiro: Volvo uzsāk elektriskā ES90 ražošanu 6

Čendu rūpnīcā Ķīnā no konveijera noripojis pirmais pilnībā jaunā ES90 eksemplārs. Šāds modelis būs pieejams arī Eiropā un, piemēram, Vācijas tirgū tas maksās nepilnus 72 000 eiro. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti