nafigators rakstīja: A parasts jūzeris tev ar linuxoīdiem nepisīsies. Ei nu tu ieskaidro viņiem, kas ir repozitorijs, kompilēšana, kernelis utt.
Zini, dažkārt tieši parastais ūzeris ir tas, kuru vieglāk pie Linuxa pieradināt. Pirms mēnešiem trim uzliku mazajai māsiņai Ubuntu, kad šī kārtējo reizi Windu bija pamanījusies nokaut. Lieto bez problēmām. Jāņem vērā, ka viņai ir nepieciešams Firefox, Skype, mūzikas un video atskaņošanas softs, retu reizi kaut ko iekš OO writer/calc uztaisīt, kačāt torrentus un retu reizi dc. Ar šādām vajadzībām tas pats Ubuntu ir vienkārši burvelīgs (es pats gan esmu pārlienāts bsd fanāts - vismaz uz servera tik drīz neko linuxveidīgu nelikšu). Arī tēvam nesen uzliku ubuntu dual bootaa - lai brīžos, kad windu ir damocījis, ir rezerves variants, no kurienes ielīst fishki.net lapā. Un sencis ir totāls iesācējs datoros, raksta ar vienu pirkstu. Taču viņam ir pofig, vai tur ir winda, vai linux, ka tikai Firefox ikona ir uz desktopa.
Bet par tēmu runājot - man ir personīgais laptops d620 dell ar 2ghz dual 2 cori un darba laptops hp nx6325 ar amd turionu 64 tl-52 x2 1.6ghz. Abiem giga rams. Un ziniet, es tik tiešām jūtu to ātruma atšķirību. Ok, katram jau tās prasības citas, webam/mūzikai/msoffice jau pietiek ar to amd atliektiem galiem. Bet, kad es sāku pa photoshopu ņemties vai kādu autocada failu smagāku paveru vaļā, tad jūtu, ka intelis spārda. Vēl nianse - amd karsē. Kamēr stāv uz galda, tikmēr pofig, bet pamēģini vasarā ielīst gultā ar kompi klēpī. Šito amd drīz vien gribās nolikt atpakaļ uz gada, kamēr dell`s turpina saglabāt pieņemamu temperatūru.
Par videokarti runājot - darba kompim ATI, kurš grauž operatīvo atmiņu, personīgajam Nvidia quadro. Izmērs abām viens - un uz to bieži vien nezinātājs pircējs iekrīt. A vot kad sāk ātrdarbību salīdzināt.. Ok, iekš windas darbs ir identisks, filmas abos rāda brīnišķīgi. Problēma sākas, kad es linuxī iestartēju berylu. Nav pat jāliek nekādas izvirtības, pietiek tikai ēnas zem logiem pielikt un pāris efektus pie logu minimizēšanas/maksimizēšanas. Un jau mans darba kompītis sāk bremzēties. Un neticu, ka win vistas efekti uz tāda dampja varētu normāli izskatīties, lai gan ir uzlīme par saderīgumu ar to putnu.