Viens likums, tik daudz ņemšanās...
Pašam nepatīk dzīvot ne akvārijā ne siltumnīcā. Automašīnā bez logu tonējuma tā aptuveni arī jūtos.
Tomēr pats personīgi esmu redzējis kā normāls ("neakls") paziņa sasit autiņam slieksni tieši dēļ tā, ka tonējuma dēļ tumšā vietā nepamanīja metāla aizsargbarjeru.
Esmu redzējis kā sieviete naktī apstājas pie krustojuma, un dēļ tonējuma taisa vaļā logu, jo savādāk nespēj neko saskatīt. (Visu cieņu par tādu apdomību, bet diemžēl tas nav standarts.)
Pašam ar stipri notonētu autiņu ir bijis nepatīkami parkoties atpakaļgaitā, jo ne caur aizmugurējo stiklu, ne spoguļos neko neredzi - nākas taisīt vaļā durvis.
Vienmēr būs cilvēki, kas varēs un gribēs pabraukt ar gan sev gan citiem notonētiem stikliem, tā arī ne reizi neizraisot avāriju, vai bīstamu situāciju.
Vienmer būs cilvēki, kas šos pirmos uzskatīs par kamikadzēm, bumbām ar laika degli un spļaudsies par visiem, kas apkārt būs ar savādākiem uzskatiem nekā viņi paši.
Ir situācijas, kad tonējums tiešām rada apgrūtinājumus. Bet tie visi ir apejami, ja cilvēkam pašam ir galva uz pleciem. (Atvērts logs, atvērtas durvis, lielāka distance, utt.)
Savukārt, ja cilvēciņš pats ir idiots, tad viņš arī naktī brauks ar saules brillēm un būs bīstams kā sev, tā apkartējiem.
Neskatoties uz visu pozitīvo, ko var dot šis likums visādu idiotu bīstamības novēršanai, uzskatu to par kārtējo lietu, kas varēja pagaidīt līdz brīdim, kad daudz citas daudz akūtākas lietas būtu savestas kārtībā.
Bet...
Likums ir pieņemts un šaubos vai petīcijas kko dos. Šis manā skatījumā ir tas gadījums, kad vieglak ir piemēroties, nekā karot par lietu, kuras pierādīšanā argumenti ir visai apšaubāmi. Eksistē gan saules brilles, gan aizkariņi, gan tonētas dekoratīvās uzlikas uz stikliem (esmu redzējis tādas īpaši lielas). Ja nekas cits nav pa rokai, ta kaut vai peldšortus iespied logā! (Es personīgi tā esmu darījis.)
Satraukumam nav pamata!