Protams 20gadīgu Opel var nopirkt un iznomāt SIA. Bet tā ir VIENA NO shēmām.
Esošais likums neveicina situāciju, ka cilvēki ir ieinteresēti neshēmot un godīgi samaksāt nodokli.
Protams, vienmēr atradīsies pilsoņi, kas principā nemaksā nodokļus (kaut vai 1Ls apmērā), bet ir liela daļa uzņēmēju, kam nav iebildumu maksāt GODĪGU nodokli.
Es savos uzņēmumos esmu ieviesis sekojošu sistēmu: šoferi veic km uzskaiti un atskaitās par braucieniem. Piemēram - mēnesī 1000km, no kuriem 200km ir privāti. Visu degvielu apmaksā sia, visus remontus maksā sia, viss pvn tiek iekļauts priekšnodoklī.
Mēneša beigās ir sekojoša matemātika: mēneša amortizācija 200LVL + remonti Ls50 + degviela Ls150 = kopā Ls400.
Ls400 : 1000km = Ls0.40/km. Darbinieks saņem rēķinu par saviem 200km x 0.40Ls/km = Ls80+PVN21%, ko apmaksā no savas kabatas.
No nodokļu viedokļa šāda shēma ir ideāla, un šādā situācijā nav nekāda pamata pēc būtības piemērot jauno nodokli.
Un es kā uzņēmuma īpašnieks neesmu gatavs atteikties no esošās sistēmas (jo šāda sistēma absolūti precīzi nodala tos mana SIA finanšu resursus, ko darbinieks izmanto privātām vajadzībām).
Ja reiz ejam uz globālu km kontroli (kas, acīmredzot, tāpat būs jādara), tad kāpēc nevar aprēķināt to nodokli kāda % vērtībā no auto vērtības un, iespējams, no privāto km skaita?
Patreizējā sistēma ir izdevīga dārgo auto lietotājiem, un neizdevīga budžeta klases auto lietotājiem.