Nu, manuprāt karbonāde ir konkrēts lohotrons - miskastē izmesta nauda par trauslu rāmi kurš ir cik, pāris kilo vieglāks? Bet nu protams, ražotājiem tas ir izdevīgi, princips apmēram tāds pats kā mūsdienu mašīnām - kur 15-20 gadus īsti nekā jauna klāt nav pienācis bet jāiesmērē mašīnas kā jaunas - pamaina izskatu, ieliek planšeti panelī un stumj batonus ka jauna, moderna mašīna - tā arī velosipēdu ražotāji - tie kas ražo karbonādes rāmjus, protams, pelna smuku naudiņu, tie kas liek kopā, var stumt savus morāli novecojušos velosipēdus kā modernus, jo tak karbonādes rāmis, jopcik! Jā, protams, stilīgi, var virpināt ap pirkstu utt, bet kad nonāk līdz praktiskumam, tur sūds uz puļķīša... Ja gribas iespringt uz materiālu, tad pareizā materiāla tēraudu [tur kaut kāds reynolds bija] vai alumīniju, nevis jēlo olu - karbonādi...
P.N. Tas pats velomobīlists Saukki ar šito joku saskārās - viņa Quest velomobīlim slikti nostiprināts parastais velosipēds krītot ar ragu trāpīja pa korpusa augšdaļu [tas velomobīlis dalās plakaniski uz pusēm, augša un apakša] un tā, protams, no tā ieplaisāja; tad nu viņš, un viņa bratans, kas nodarbojas ar karbonādes remontu, abi varēja pipelēties...
Nekas tur nav trausls, vismaz MTB izpildījumā. Nav arī nemaz tik lēti Al velo FS. Karbona rāmji tiek veidoti arī jocīgās formās un šur tur padodās vairāk kā citur. Esmu salauzis arī alumīnija rāmi. Pēdējo 10 gadu peredze ar karbonu tikai labākā, jo kompozīti jau ir ienākuši gan apavu zolēs, gan stutēs, iznesumos, stūrēs un tagad jau aizvien vairāk arī ratu aplocēs. Varot remontēt arī līmējot rāmjus un detaļas. Daudziem ražotājiem gan ir mūža garantija rāmim.
Oglekļa šķiedra ir stipra, jā - bet tikai tajā virzienā kurā tai ir paredzēts būt stiprai - tāpēc arī šķietami stiprus rāmjus var salauzt ar kaut kādu nejaušu triecienu virzienā, kurā tam rāmim nav paredzēts būt stipram... Par to labo pieredzi - man ir gadījies palasīt pāris amerikāņu velomeistaru aprakstus par šo tēmu - man, piemēram, patika variants kur sēdekļa stute, neatceros, kādā rāmī var paņemt iepūt tā ka nav ko domāt izkustināt...

Līmēt var, bet diez vai tu gribēsi salīmētu kritisku detaļu...
Tak normāli ražotāji liek tās šķiedras dažādos virzienos. Protams visu var salauzt. Gan dzelzs gan alumīnija rāmjos var iekodināt trubu. Nav jau forši arī metināt blakus šuvei vai sēdeķlā trubai alumīniju. Vairāki tūkstoši latvijā gan šosejā gan mtb brauc ar karbona rāmjiem un nav tā ka masveidā plīstu. Rosinu pamēģināt un nebaudīties. Protams ļoti riskanti ir nezināmu ķīnas ražotāju stūres, stutes un brandu kopijas.

Pat netaisos - ja neesi pamanījis, neesmu pseidosportists vai sportists kam izvēlētais sporta veids liek braukt ar arhaisku velosipēdu kur tad, lai gūtu niecīgu pārākumu, jāmet ārā četrciparu summas par mazliet vieglākām un jūtami trauslākām un nepraktiskām detaļām. Mani kaut kā vairāk interesē praktiski un ātri velosipēdi - uzbūvējot no tērauda kvadrātcaurulēm velosipēdu ar labu aerodinamiku, tepat uz netālās šosejas pamperbikšus varēs piesmiet neatkarīgi no tā, cik daudz karbonādes ir viņu velosipēdos :D
P.N. Visi mani velosipēdi ir konstruktori kas tikuši/tiek salikti garāžā, lietojot ne tikai uzgriežņu atslēgas, bet arī fleksi un pusautomātu. Teiksim, kā karbonādes velosipēdam uzliek savādākas bremzes nekā sākotnēji paredzēts? Ā, jā, pareizi - nolokot žūksni naudas un pērkot jaunu dakšu/rāmi :D - nevis kā normāliem velosipēdiem, piemetinot pie rāmja/dakšas to ko vajag. Vienīgā eksotika uz ko varētu iziet būtu alumīnijs, bet nepieciešamās investīcijas - labs TIGs + argona balons = vismaz 700 eiras - īsti neatsver ieguvumu, tā ka alumīnija velosipēdi dabūs pagaidīt līdz tam laikam kad man tas TIGs būs radies mašīnu dēļ...

vislabāk ir spriest pat to, kas tev nav, neesi un nekad nelietosi :D
Nu man citā sportā ir karbona izstrādājums. Jāatzīst, ka atliek vien pabrīnīties kādus triecienus tas spēj izturēt.
Tas ir jautājums par to cik ļoti tas ietekmē tavu iespēju avarēt. Pārsvarā jau jāsaprot, ka pie mums vēl ir daudz cilvēku kuri ir tehniski izglītoti, un bieži pamanīs problēmu ātrāk kā vidējais amerikānis, līdz ar ko tur varbūtība ka kāds ar karbonu nolauža kaklu ir lielāka kā pie mums. Un otra lieta, ka tiešām ražotāji kas ne primo gadu ar savu komandu startē sacenēs, jau "pudu sāls ir apēduši" ar karbona utml. komponentēm.
P.S. ja kādam ir interese par to kā ar kvalitāti reāliem veļiem var Hambini youtube kanālu palūrēt - tur reizēm ir arī velo rentgens taisīts lai verificētu kvalitāti utt. ...
www.youtube.com/channel/UCH9263dSaOHFe25dkyGAu3Q