Visi komentāri - Plešs: Šī ziema parādīja, ka Zaļais kurss nav untums, bet nepieciešamība

Plešs: Šī ziema parādīja, ka Zaļais kurss nav untums, bet nepieciešamība 69

Nozare.lv | 2.februāris 2022 15:45

Šī apkures sezona ir skaidri parādījusi to, ka zaļais kurss un pāreja uz klimata neitralitāti, plašāka atjaunojamo resursu izmantošana nav nekāda iegriba vai untums, intervijā aģentūrai LETA teica vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP).

Viņa ieskatā tā ir nepieciešamība, lai arī turpmākajās sezonās iedzīvotāji var samazināt savus apkures un elektroenerģijas rēķinus. 

"Ja mēs neieguldīsim energoefektivitātē, ja nepāriesim uz atjaunojamiem energoresursiem, tad izmaksas par enerģiju mums var būt pietiekami dārgas," norādīja ministrs.

Viņš pauda atbalstu Rīgas centieniem noteikt teritoriālās zonas siltumenerģijas ražošanas veida izvēlei. 

Esot svarīgi, ka pašvaldības iesaistās rūpēs par gaisa kvalitāti un klimata pārmaiņu mazināšanu, jo pilsētās, sevišķi lielajās, netiešā veidā tiekot saražoti 80% no siltumnīcefekta gāzu emisijām. Tādēļ ne tikai valstij, bet arī pašvaldībai esot liela loma tajā, lai nodrošinātu labu dzīves kvalitāti saviem iedzīvotājiem. 

Gaisa piesārņojums, pēc starptautisko organizāciju novērtējuma, ir tiešs pāragras nāves cēlonis iedzīvotājiem visā pasaulē, tādēļ šādi soļi ir jāsper, teica Plešs. Taču viņš uzsvēra, ka ir jāvērtē samērīgums, cik lielā mērā tiek uzlikts slogs iedzīvotājiem. "Ir jābūt pārejai un investīciju programmām, lai daudz plašākā mērā īstenotu to, kas ir paredzēts kopējā zaļā kursa ietvaros. Pārejai jābūt sociāli atbildīgai un taisnīgai," teica ministrs.

Viņaprāt, ja tiek pieņemti šādi lēmumi, kas ierobežo iedzīvotāju iespējas mainīt apkures katlus, arī pašvaldībai jānāk talkā ar atbalsta mehānismiem, lai palīdzētu, citādi efekts varot būt tieši pretējs.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada decembrī Rīgas dome nolēma aizliegt apkurē izmantot akmeņogles. Saistošie noteikumi nosaka trīs Rīgas pašvaldības teritoriālās zonas, kurās ierobežos dažādu emisiju daudzumu.

Teritoriālās zonas noteiktas, ņemot vērā slāpekļa dioksīda un gaisā suspendēto cieto daļiņu (PM) smalkās frakcijas PM 2,5 piesārņojuma telpisko izkliedi, kā arī individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtu emisiju daudzuma telpisko izkliedi un devumu kopējā piesārņojuma līmenī.

Tāpat ņemts vērā ietekmei pakļauto iedzīvotāju skaits, teritorijas izmantošanas veids un centralizētās siltumapgādes sistēmas pieejamība.

Visās trijās zonās aizliegts būvēt, nomainīt vai uzstādīt stacionāras iekārtas, kurās izmanto ogles siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanai vai tehnoloģisko procesu nodrošināšanai.

No 2023.gada visās zonās tiks aizliegts uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto šķidro kurināmo, ieskaitot dīzeļdegvielu.

Savukārt no 2025.gada visās zonās tiks aizliegts uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo, tostarp dabasgāzi.

Visi komentāri

WALA 2.februāris 2022 16:26
11 1 Atbildēt

Izskatas ka Plešs dzivo kaut kādā alternatīvā realitātē ... vai arī no "zaļā kursa" šamam kaut kas kapitāli atlec savā kabatā ...

nja 3.februāris 2022 13:18
0 0 Atbildēt

ES dod naudu, ja ievies zaļo enerģiju, tā ir tava izvēle, izmantot to vai nē. Protams, pašam arī jāpiemet, bet ja es varu uzlikt saules paneļus, daļēji par ES naudu, galu galā, kapeiku ta iepisīšu es, nevis ES. Valdība šajā ziņā ir kā pārdevējs, viņiem grib, vai nē, tā nauda ir jāiztērē konkrētiem mērķiem. Protams, saražot elektrību vasarā un ziemā tērēt (NETO sistēma), nenozīmē ka tiks atrisinātas visas problēmas ar enerģētiku, teiktu pat tālu no tā.

Un jo dārgāka elektrība, jo ātrāks atmaksāšanās laiks. Un es vairs īsti neticu ka cena atgriezīsies līmenī kā pirms gada, varbūt rudens līmenis.

WALA 3.februāris 2022 15:38
1 0 Atbildēt

Vispār jau nu pilnīgs stulbums - ES domā kā no mājsaimniecibām iekasēt arvien lielākus nodokļus, un ar otru roku tērē to visādai herņai ... nu nav tā ES nauda, tā ur visu ES iedzīvotaju nodokļu nauda, un par idiotisku rīcību būtu jāsāk vienreiz teikt ko "tauta domā" ... pienemot ka domā ...

Bradypus 2.februāris 2022 17:15
10 1 Atbildēt

"lai arī turpmākajās sezonās iedzīvotāji var samazināt savus apkures un elektroenerģijas rēķinus"

Pag, tas, kas notika dēļ līdzšinējās zaļās politikas un dēļ kā jādomā par atbalstu trūcīgajiem bija rēķinu samazinājums?!

Nelabojams 4.februāris 2022 10:27
0 0 Atbildēt

Vārdiņš "arī" tur skan īpaši eleganti.

imzz 2.februāris 2022 18:41
2 0 Atbildēt

Mēs taču jau esam 3. vietā ES "atjaunīgās enerģijas" ziņā:

Which European country has the highest percentage of renewable energy? With more than half of energy from renewable sources in its gross final consumption of energy, Sweden (60 %) had by far the highest share among the EU Member States in 2020, ahead of Finland (44 %) and Latvia (42 %).Jan 18, 2022

Kanibaals 2.februāris 2022 18:51
2 2 Atbildēt

Kur tad būtu tā atjaunojamā enerģija un resursi, cik zināms enerģijas nezūdamības likums to nepieļauj. Ne Saule, ne radioaktīvie elementi neatjaunojas.

Zaļais kurss jau arī dzen cenu uz augšu, atgādina ekonomisko spuldžu epopeju, tehnoloģijas vēl nav, bet jau aizliegsim kvēlspuldzes.

eidis 3.februāris 2022 11:12
0 0 Atbildēt

Tehniski itkā nē. Zaļais kurss = savākta saules enerģija, kas šobrīd padodas gaužām vāji. Idejiski itkā sanāk pareizi, bet izpildījums ar garnadžiem ir šausmīgs

Pļurkt 3.februāris 2022 16:47
0 0 Atbildēt

Tikai nedirs!!!

Par LED spuldžu izgudrošanu un to aprakstu es lasīju vēl komunistu laika žurnālā Nauka i Žizņ!

darklight 4.februāris 2022 1:15
1 0 Atbildēt

Nu un? Kad tās spuldzes kļuva normāli lietojamas un masām pieejamas, ākst?

Kanibaals 4.februāris 2022 1:44
0 0 Atbildēt

Nedirs. Par gaismas diodēm esi lasījis. Lai sanāktu spuldze nepieciešams izgudrot lielas jaudas LED. Tālāk vēl spuldzes apvalks ar fosforu, lai iegūtu baltu gaismu, nevis sarkanu, plus vēl tam jābūt komerciāli pieejamam.

Pļurkt 4.februāris 2022 7:57
0 1 Atbildēt

Dirsējs te kā reiz esi tu!!

Ne esi kaut ko lasījis, ne īsti zini kas tas ir!!

Tad LED nebija jēga attīstīt, jo elektroenerģijas ekonomija vispār nebija aktuāla!!

iciks 2.februāris 2022 21:47
0 1 Atbildēt

Zaļais kurss domāts, lai cīnītos pret CO2, tātad pret globālo sasilšanu. Vai tad tādā gadījumā ziemai nevajadzēja būt siltai?

Kanibaals 2.februāris 2022 22:32
2 0 Atbildēt

Nē, tagad ir klimata pārmaiņas, vajadzēja būt slapjai un aukstai, kaut kā tā arī izskatās.

eidis 3.februāris 2022 11:15
0 0 Atbildēt

Klau šis kautkāds trends - neiedziļināties?

LV platumu grādos globālā sasilšana nozīmē caurmērā t pazemināšanos (jo Golfstraume apstājas) un secīgu vēja mazināšanos (un šo jau labu brīdi novēro). Savukārt lielākā sistēma piegādās ekstrēmus. Decembrī kādu daļu no tā varēja novērot.

WALA 3.februāris 2022 15:46
0 1 Atbildēt

Nevienu ekstrēmu lietu te LV vēl redzējis neesmu, Tagad notiek aptuveni tas pats kas te notika ~35 gadu atpakaļ ... tikai tad sēdeju dziļos laukos, un no tiem ārā tiku ar liela kapurķēžu buldozera palīdzību, bet ir gan Rigas pelķē fāterim Moskvičs noslicināts, gan tajos pat laukos siens krauts vienās peldbiksēs, un 2-3 reizes dienā "čūkstošā" pakaļa ezerā mērcēta ...

Man konkrēti pat Amerikas gadijumā viwnigā atšķirība ir taja ka Mežu ugunsgrēki ir biežāki, bet temperaturas ziņā, pat teiktu ka nekas dižs, tajā pašā Californija daudzas lietas ir palikušas sliktākas tikai dēļ izteiktas tautas masas pieauguma pret to laiku kad "ciemojos" ... štats tam nav spējis augt līdz ...

eidis 3.februāris 2022 16:53
1 0 Atbildēt

Novembrī un decembrī t skraidīja 20C robežās diennakts laikā. Tas ir daudz LV.

Janvārī vairākas ziemas vētras. Arī tas ir daudz LV

Tas gan neko nenozīmē, jo viens gads nav nekāds rādītājs. Hobija iemesla dēļ es redzu ka vējainu (>5ms) dienu skaits rūk ilgstoši. Tā, ka ir redzams, ka kautkas notiek

Tūnberga 3.februāris 2022 18:15
0 0 Atbildēt

pilnīgi piekrītu - es arī vairāk piekrītu tiem, kas šīs anomālijas skaidro ar Golfa straumes nobīdīšanu dzelmē ko paveic aukstie izkusušo ledāju ūdeņi. LV un arī daļai Eiropas tas diemžēl nozīmē aukstāku klimatu. To var redzēt pēc vasarām, kurās temp reti pārsniedz 20 grādus (Vidzemē) - tikai nevajag salīdzināt ar anormšali karsto jūliju, kas vasaru izvelk pēc grādiem "otro, trešo siltāko utt". Protams, tā ir anomālija, tāpat kā tas, ka jūlijs ir knapi remdens un kurināt (Vidzeme, LV Austrumpuse) ik pa brīdim jāsāk jau ap 10. augustu (vēl pirms pāris gadiem augusta beigās)

Tūnberga 3.februāris 2022 18:16
0 0 Atbildēt

nu re, pārteicos, ar anomāli karsto 2021.gada jūniju - tā bija domāts

Pļurkt 3.februāris 2022 21:19
1 0 Atbildēt

Jā, jā, jā..... Manā bērnībā vasarā 30+ un ziemā -30+ bija absolūti normāla parādība! Gandrīz KATRU GADU!!

WALA 3.februāris 2022 23:16
0 0 Atbildēt

Nu es teiktu klimats vienkārši mainas, tāpat ka darijis arī iepriekš, man tikai gruti saprast vai "klimats tiek mainits" jo biznesam tā vajag, vai ari bizness mainās līdzi klimata izmaiņām ...

Tik viens gan ir "stabila vērtība" bizness tiek bīdīts uz velna paraušanu ...

Asaris 6.februāris 2022 0:23
0 0 Atbildēt

Kad izmaiņas notiek nevis 5000 gados bet 50, tad īsti nevar teikt, ka ietekmes nav.

iciks 3.februāris 2022 22:35
1 0 Atbildēt

Redz, Eidi, var jau būt, ka tā, bet te sākas problēma - kad ziema ir auksta, tad tie pieminēta Golfa straume. Kad ziema ir silta, tad atkal - redz, ziemā pat vairs nav sniega. Lai kāda būtu ziema, vienalga tādu vai citādu iemeslu pēc mūsu vainas dēļ ir silti/auksti. Konsekvences nekādas.

kontradmiral 3.februāris 2022 0:35
1 0 Atbildēt

Pasaules kopbilde un klimata pārmaiņas ir ļoti komplicēts jautājums un ir pilns ar pretrunīgiem pētījumiem, bet tas, ka blīvi apdzīvotās pilsētās jānosaka zonējums, kur var izmantot bezizmešu kurināmo gan daudzos gadījumos ir atbalstāmi. Pat nelielākās pilsētās privātmāju rajonos ir daudz lielāks cito daļiņu piesārņojums nekā tās pašas pilsētas industriālajos rajonos, jo tiem ir prasības, bet privātie dedzina neefektīvās krāsnīs sazin ko un siltumnīcu krāsnīs vispār sazin ko. Ir vēl šur tur, kas vēl ar oglēm kurina, tādam kaimiņos gan negribētos dzīvot

650 3.februāris 2022 1:24
0 0 Atbildēt

Tu redz kā.Vatureko..Privātie.Jā. Laikam citplanētieši un visurvienmēr esošie Zinātnieki viņiem gadu gaitā (par baltu velti) piegādāja tehnoloģijas nesertificētu apkures iekārtu privātai izgatavošanai un individuālai smirdoša kurināmā ieguvei no dziļiem slepeniem iz-urbumiem privātmāju privātajos pagalmos.

Savukakārt, dīzeļa degmaisījums pār pa (privāto)Lohu galvām (brīvprātīgi, bez jebkakādas atlīdzības naudā un/vai graudā) lija vienkārši no Debesīm.Motorizētos hlamus arīdzan visus izgudroja paši tie Privātnelieši, katrs/savu.Neviens ne-privātais visus šos gadus neko nekur nepumpēja,nekurināja, neraka/nepārkrāva/neputināja un netirgoja un/vai ne uz ko nemaz nekādīgi neuzvārījās...un "iepriekšējais" Toms (tas, kurš bij pirms/Arttūra) visdrīzāk bija slims ar garo/puņķi, tapc viņš neko tādu smaržīgu nesaoda.Tagad Zinātnieki drīzumā Noskaidros- ko ir vieglāk pazaudēt.Ožu vai sirdsapziņu.Jā.

darklight 3.februāris 2022 9:28
2 0 Atbildēt

Tos kūpošos privātmāju rajonus vajag nojaukt, lai nebojā gaisu. Tieši tāpat vajag nojaukt kūpošo un novecojušo pirmskara apbūvi. Arī padomju blokmājas vajag nojaukt, jo neefektīvas un sūdīgi izskatās.

WALA 3.februāris 2022 9:35
2 1 Atbildēt

"Kāpsim kokos, dzīvosim zaļi!"

Kurš kopā ar mani ?

Citāk apkart braukā vieni hlami,

Un naudu "nosūc" zaļie klani ...

Pļurkt 3.februāris 2022 16:57
1 0 Atbildēt

Nahren vajag visu Rīgu nolīdzināt līdz ar zemes virsu un būs uzdevums Latvijā izpildīts uzreiz par 1/3!!!

ZZZZ 3.februāris 2022 9:43
1 1 Atbildēt

Apskaidrojiet biedri biznesmeņi kāds kurss pastalniekiem ejams. Pat nabaga pet nevar savākt...Tak braļukas ar visām latviešu kreisajām pudelītēm jau sasnieguši reciclingu pāri par 90% 2 gadu laikā Nē nu var jau modernus un dārgus savākšanas automātus ieviest, tik veikalu plauktos uz tām nanotehnoloģiskajām pudelēm naf to maģisko kodu Tur kaudze ar visādiem citādiem pikto grammu. Tā teikt meklējiet un skolojaties, tik mikroskopu neaizmirstat paņem Tačka ir bet kas viņu stums???

Varbūt krāmējam kuģos un vedam uz Zviedriju. Tā laikam ņem no daudziem kaimiņiem un rūpnieciski pārstrādā atjunotajās izejvielās. Neste arī ir kaut kāds tas biodegvielas veids

eidis 3.februāris 2022 11:18
0 0 Atbildēt

Ko nu muldi. Tur ir tieši tāpat - brūnu alus pudeli nevar nekur nodot.

90% arī mums būs.... konkrētā fasona pudelēm Varēsim likt avīzēs. Lai braļukas lasa un brīnās.

Bradypus 3.februāris 2022 13:22
0 0 Atbildēt

Var, var... Neviens krāsu nepārbauda. Ir jau FB video, ka vajag tikai sadrukāt uz labeļiem pareizos svītrkodus un var tiem automātiem iebarot visu lieko taru.

eidis 3.februāris 2022 14:04
0 0 Atbildēt

Bdt protams! Ja svars sakrīt, mierīgi.

Es optēju, ka leišiem tas 90% ir tieši tāpat kā šiem taromātiem. Tas tiem, kas saldsērīgi pūš kā tur "pie viņiem". Nav LT un EE nekas ievērojami labāks. Tikai PR

topinamburs 3.februāris 2022 10:04
1 1 Atbildēt

No manas pieredzes - labi nosiltināta 90 gadus veca privātmāja (ap 240 m2, ja nemaldos, 5 dzīvotāji), granulu apkure + saules kolektori siltajam ūdenim. Elektrības rēķini bija ap 30 eiro, tagad - ap 60. Granulas - 3-4 tonnas gadā, jeb, ja izdala uz vidējo mēnesi, tad elektrība plus apkure 150/mēn apkures sezonā, 60/mēn vasarā. Un varētu ietaupīt vēl, ja uzliktu rekuperatoru, pašlaik visa dabīgā ventilācija - siltais gaiss - iet smuki gaisā pa vecajām skursteņu ventilācijas cukām.

Tā ka šis zaļais kurss ar lielām izmaksām liks daudziem sarosīties un siltināt savas mājas. kamēr gan elektrība gan gāze bija 'pa lēto', bija mazāka jēga un vēlme to darīt.

eidis 3.februāris 2022 11:20
0 0 Atbildēt

Man arī liekas, ka šis apkures periods (un tāds gan jau neatkārtosies nekad) ir lielisks brīdis kad pierunāt blokmāju pensorus mājas siltināšanai. To granulēšanu, siltumsūknēšanu vēl paspēs, bet blokmājas nosiltināt pēc šīs sezonas būs ļoti grūti

msh 4.februāris 2022 2:04
0 0 Atbildēt

Tu laikam esi naivs. Tev šķiet ka tiem "pensoriem" kam agrāk nebija naudas šādām izpriecām, tagad tā beidzot ir parādījusies?

Kanibaals 4.februāris 2022 2:11
0 0 Atbildēt

Ka tik uzsēdināt uz kredīta un māju nopūdēt ar iepakošanu.

Pļurkt 4.februāris 2022 8:03
0 0 Atbildēt

Nu takš viss pašlaik ir tā organizēts, lai tikai biežāk pirktu!!

A par mājām - ja neierīko kārtīgu vēdināšanu, tad ieliekot tikai pakešlogus vien pirmajā rudenī sienas nopelē tā ka sēnes sāk augt!!

Bez vēdināšanas siltināšana ir kārtīgs acu apmāns, kur "ekonomija" uz kurināmo vairākkārt atspēlējas uz turpmākajiem remontiem.

normislabs 3.februāris 2022 10:19
3 3 Atbildēt

Piedodiet! Bet es visus šos "Zaļos" uzspraustu uz nagliņas sirsniņmājiņā, tā ir augstākā mērā "d.....a".

Lai P kungs iesniedz man rakstisku Juridiski noformētu papīru, uz kura pamata Es viņu un Valsti varēšu iesūdzēt Jebkurā tiešā par saistību nepildīšanu, vai atteikšanos pildīt, un ka Valsts piešķirs Bez atlīdzības personu, kura visu atlikušo Manas mātes mūžu (viņai ir pāri 80-it, un lai laba veselība) nāks - kurinās, staipīs granulu maisus, vai šķeldas, tīrīs krāsni... Tad es atļaušos pat bez valsts līdzdalības nomainīt gāzes katlu pret granulu, vai šķeldas... Vēl variants - ka valsts visu atlikušo manu mūžu izmaksā normālu augstākā līmeņa Valsts ierēdņa algu, lai varu braukāt un kurināt..... Mēs tikai pamatā Vecāku gadugājuma dēļ izvēlējāmies pārtaisīt uz gāzes apkuri, lai varētu pavadīt mani vecāki mierīgas vecumdienas Savā īpašumā un nevis dzīvot no valsts pabirām...

Un piedodiet, vai dedzinot šķeldu un granulas man jācieš no dūmu smakas, kas valda ārā... gāze sadeg, bet neesmu novērojis, ka būtu apkārtne piedūmota...acīs kostu dūmi.. mašīna no rīta būtu noklāta ar pelniem.,...

Atkarība no Krievijas... nu lai ES struktūras risina jautājumu ar piemēram lopkopībā radīto gāzu emisiju pareizu pārvēršanu enerģijā, kompostu radīto gāzu pārvēršanu, pielietošanu tautsaimniecībā... Vēja parku izvietošanu tā, lai tā neietekmē apkārtējo komfortu, dzīvās dabas netraucēšanu. Galu galā lai kārtīgāk piedomā par to pašu utilizējamo transporta pārpalikumu pārstrādi., šķirošanu...

topinamburs 3.februāris 2022 10:57
3 2 Atbildēt

visticamāk, Tavas māmuļas mūžam pietiks gāzes katla. Tos jau drīkst eksplautēt, kamēr tie izbeigsies, remontēt jau varēs.

par granulām - reizi nedēļā pieber, pāris reižu sezonā iztīra pelnus. Viss. Iespējams arī uzstādīt lielākas tvertnes. Dūmu praktiski nav, tos nejūt.

pēcteči jau redzēs, ka vajag siltināt, un izvēlēsies, ko nu tajā brīdī vajag.

anonimikis 3.februāris 2022 15:27
1 0 Atbildēt

Pats jau būsi beigts.

"Ja ne centralizētā, ne siltumsūkņu apgāde nav pieejama vai tehniski pamatojama, ir pieļaujamas investīcijas efektīvā biomasas vai gāzes (līdz 2025. gadam izsniegtas atļaujas, līdz 2030.gadam uzstādīti katli, lietojot tos vidēji līdz 2045.-2050.gadam) apkurē."

Pļurkt 3.februāris 2022 16:54
0 0 Atbildēt

Māsīcas vīram Junkers katls nostrādāja gandrīz 40 gadi, bez dižiem remontiem un tīrīšanām labi ja katru 3 gadu!!

Tā ka neraudi!

seller 3.februāris 2022 10:23
0 0 Atbildēt

Savukārt no 2025.gada visās zonās tiks aizliegts uzstādīt jaunas individuālās un lokālās siltumapgādes iekārtas, kurās izmanto jebkāda veida fosilo kurināmo, tostarp dabasgāzi.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Tātad privātmājās gāzes katlus nevarēs uzstādīt, OK, bet, kā ar TEC 2 piemēram, kas ar dabasgāzi darbojas? Un interesanti, vai malkas apkure tiks uzskatīta par fosilo kurināmo?

anonimikis 3.februāris 2022 11:16
0 0 Atbildēt

TEC atrodas tajās zonās?

imzz 3.februāris 2022 11:27
0 1 Atbildēt

Tikmēr RD turpina kaitināt iedzīvotājus, šoreiz pieprasot novākt lodžiju aizstiklojumu, kas taču ir nozīmīgs dzīvokļu ar lodžijām siltināšanas veids. ( Un pie viena pieprasa novākt arī pretzagļu restes ). "Zolitūdē kādas deviņstāvu mājas iedzīvotāji saņēmuši prasību demontēt nelikumīgās konstrukcijas sešu mēnešu laikā. Kamēr dzīvokļu īpašnieki to nebūs izdarījuši, viņi būs spiesti maksāt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli – 3%,"

www.lsm.lv/raksts/zinas/...usies.a441654/

eidis 3.februāris 2022 12:40
2 0 Atbildēt

Nu tā loģiski jau, ka aizstiklota lodžija ir ievērojams insolācijas samazinājuma veids. Jo pat balts stikls ievērojami aiztur gaismu. Ja iedzīvotāji vēlētos siltināt, tie siltinātu sienu, ne stiklotu lodžiju.

Lodžijas stiklošana ir sovoka risinājums - dzīvokklis ir par mazu (jo sovoks taisija netabilstošus dzīvokļus) un secīgi tiek paplašināts uz lodžijas rēķina. Parasti kļust par noliktavu.

Kopumā stiklošana ir idiotisms un cēloņu / seku oputrošana.

Restes, savukārt, netiekot apstiprinātas nevienam projektam jau vismaz 10 gadus. Neesot jau nekāda Meksika. Tā Būvvalde man stāstija pagājušo vasaru.

imzz 3.februāris 2022 20:19
1 0 Atbildēt

Pieņemu, ka ar baltu tu domā caurspīdīgu stiklu, nevis pienstiklu. Un par pārējo, pēc tavas teorijas iznāk, ka mājai ar priekšnamu arī jābūt aukstākai nekā bez. Insolācija, ja domā "apsauļošanu", ziemā tāpat švaka, bet vasarā pret to vēl cīnās ar metalizētām plēvēm, žalūzijām, aizkariem un beigās vēl ar gaisa kondicionieri.

topinamburs 3.februāris 2022 11:32
0 0 Atbildēt

viens, kas Rīgas pasākumā ir drusku murgains - ja gāzes katlus maina uz granulu, dūmu apjoms nez vai krītas. Rīga laikam cer, ka mainīs uz pieslēgumu centrālajai apkurei (dārgi un neefektīvi!), vai liks siltumsūkņus - arī diez kas nav, ja lēta cena ir no svara.

kontradmiral 3.februāris 2022 13:21
1 0 Atbildēt

Tās nedaudz ir mīts, ka dārgi un neefektīvi. Tās pašvaldībās, kur ir moderni katli ar augstiem lietderības koeficientiem viss ir OK. Siltumatrasēs zudumi ir ap 15%. Vecai krāsnij lietderība labi, ja būs ap 60%. Daudzās pilsētas tarifs ir 50-60EUR robežās par MWh, granulām šobrīd izmaksas ir ap 50EUR par MWh, ņemot vēra katla lietderību. Ja Tev pilsētas siltums ir 10EUR/MWh dārgāks un patēriņš kādas 20MWh gadā, tad rēķini vai tie 200EUR ir vērti, lai krāmētu granulas, tīrītu pelnus, rezervētu vietu granulām, pie tam vasarā karstaus ūdens jāsilda ar dārgo elektrību. Pilsētas apkure tepat Pērnavā ir ļoti populārs risinājums n-tajām privātmājām.

topinamburs 3.februāris 2022 13:28
0 0 Atbildēt

Uzbūvēt siltuma trasi uz vienu privatmaju. Tas dārgi. Kopā trases garums pa visu ielu. Tas neefektīvi.

Kanibaals 4.februāris 2022 2:16
0 0 Atbildēt

Siltumtrase vēl tā, bet tur jau vēl katrā ūķī vajag siltummaini un vēl apkopes regulāri jātiek klāt.

kontradmiral 4.februāris 2022 9:14
0 0 Atbildēt

Ja pa ielu iet siltumtrase, tad privātās pieslēgt parasti būs racionāli. Siltumpunkta apkope būs līdzīgās izmaksās vai pat lētāka nekā gāzes katlam, jo komponentes līdzīgas, bet nav degļi. Siltumpunkts ir nedaudz gārgāks nekā gāzes katls. Tur gan jāpiekrīt, ja pilsētas apkure ir uz gāzes, tad aizliegt privātajiem gāzi īsti nedod nekādu jēgu no izmešu viedokļa, jo lietderība koef. baigi nemainās. Modernās biomasas lielās katlu mājas gan būs krietni tīrākas un efektīvākas nekā vecā labā krāsns.

Pļurkt 4.februāris 2022 10:04
0 1 Atbildēt

Beidz gvelzt pilnīgas glupības!!!

Tikai vienu rindiņu zemāk ir viss kompetenti pateikts, nevis kā tev no pirksta izzīsts!!

Pļurkt 4.februāris 2022 8:09
0 0 Atbildēt

Kondensācijas gāzes katliem llietderības koeficients ir krietni augstāks kā pilsētas apkures katliem katlu mājās, pat nemaz neskaitot zudumus siltumtrasē un siltummainī!!

Respektīvi apkurinot 1 m2 pilsētas gāzes apkures katls izmetīs krietni vairāk dūmu!! ... un bez šaubām būs dārgāk, pat ievērojot dabasgāzes tarifu atšķirību.

kontradmiral 3.februāris 2022 11:36
0 0 Atbildēt

Dabasgāze, lai arī fosilais kurināmais, tomēr ir samērā zaļa enerģija + pat LG runā par to, ka cauruļvadiem varētu miksēt klāt biomētanu, kas jau būtu solis zaļakā virzienā. Tā kā plašos zonējumos aizliegt dabasgāzi arī varētu būt stipri diskutējami. Izrādās, ka Rīga ir mega pasīva ēku siltināšanā, kas noteikti ir virziens, ko attīstīt. Rīgā ilgstoši bija salīdzinoši lēts siltums + pasīvs RNP un visi iemiga un tagad viss slikti

jaaanis 3.februāris 2022 13:06
14 1 Atbildēt

Ja RD patiesā vēlme būtu uzlabot gaisa kvalitāti tad būtu jāaizliedz arī malkas un granulu katli, jo no tiem piesārņojums ir tāds pats kā no gāzes. Tas liek domāt, ka zem saukļa "Zaļais kurss" patiesībā tiek slēpta vēlme piespiest vairumu pieslēgties centrālajai apkurei, kas nebūt nav zaļāka, jo ir lieli siltuma zudumi kamēr siltums no ražotnes tiek nogādāts līdz patērētājamun attiecīgi arī nebūs izdevīgi iedzīvotājiem.

jaaanis 3.februāris 2022 13:24
1 0 Atbildēt

P.S. man pašam mājās granulu katls

Pļurkt 3.februāris 2022 17:02
0 0 Atbildēt

CO2, un it sevišķi CO, putekļu PM-2,5 un PM10 piesārņojums no malkas un granulu (kā arī šķeldas) katliem ir VAIRĀKAS REIZES LIELĀKS kā no 50 gadus veciem gāzes katliem!!!

Visa tā "cīņa" par tīru vidi ir tikai ļoti aktīvas darbības IMITĀCIJA!!!!

kontradmiral 4.februāris 2022 9:20
0 0 Atbildēt

Tas tiešām būtu dīvaini, ja blīvi apdzīvotās vietās spiestu iedzīvotājus no gāzes katliem pāriet uz granulu, lai arī biomasa ir CO2 neitrāla, tomēr COc biomasa apēd mežā, bet emitē pilsētā kopā ar citu piesārņojumu. Ir pilsētas, kur zonējumā tiek pieļautas tikai bezizmešu apkures risinājumi, kas kopumā būtībā nozīmē vai nu pilsētas apkure, vai nu kaut kāda veida siltumsūknis.

Bonis 3.februāris 2022 17:05
2 0 Atbildēt

Visa Londona kurina savas privātmājas ar dabasgāzi. Un viss tur ir ok.

Tapec lēmums azliegt kurināt privātu dabasgāzes krāsni, lai pieslēgtos pie centrālapkures kas tiek darbināta ar dabasgāzi ir nosaucam par LOHdonu

smaidiigais 4.februāris 2022 1:43
1 0 Atbildēt

uk aktīvi bīda lai siltumsūkņi nomainītu gazes katlus. sola līdz 10 tūkst mārciņu no publiskās naudas piemaksāt

Pļurkt 4.februāris 2022 10:08
0 0 Atbildēt

Axa un krasi palielinātu elektrības patēriņu vēl klāt pie elektrotransporta!!

Ja elektrība sadārdzinās 2+ reizes vairāk kā gāzes cena, tad siltumsūknis neatmaksājas!

kalendāra laiks 3.februāris 2022 21:50
0 0 Atbildēt

Plešiņ,ziema pierāda.Vēl jau tā ir pilnā plaukumā.Vai skolā neesat gājis?

info no padomnieka 3.februāris 2022 21:53
0 0 Atbildēt

Kamēr at.ūkā,nav laika apkārt skatīties.Bet var būt arī kas cits.Iespējams daudz kas.Jārukā!

inšallā 3.februāris 2022 21:55
0 0 Atbildēt

Lai gāze deg ar zaļu liemu!Pirksim no islāmistiem.

iAuto 4.februāris 2022 0:36
1 1 Atbildēt

Spriežot pēc ministrijas ziņas virsraksta un ministra citātiem, mums ir liela bēdu ieleja ar VARAM ministra kompetenci un spēju savilkt kopā dažādus faktus par Eiropas līmenī.

Tieši "Zaļās" politikas dēļ ir tik liels visu energoresursu cenu kāpums. Vācija slēdz vairākas AES. Palika 8, no kurām 4 slēgs jau šogad un atlikušās 4 arī drīzumā, kur tad to enerģiju dabūs?

Un vēl + zemi rēdītāji 2021.gadā bija vēja parkiem + piedrukāja eur lielā apjomā + mazina ogles utt utt

Poļi malači, ka cīnās par savām oglēm. Tāda sajūta, ka politiskā vadība te un ES ir attālinājusies no realitātes vai arī zin to, kas mums nav pieejams!

smaidiigais 4.februāris 2022 6:15
1 1 Atbildēt

spriežot pēc iAuto 'ziņu' kvalitātes, mums ir liela bēdu ieleja

Pļurkt 4.februāris 2022 8:13
0 0 Atbildēt

Ne par velti Anglija jau ir ārā no Eiropas savienības un ar vienu kāju ārā ir Polija!

Polija ir ārkārtīgi nikna par migrācijas politiku, AIZLIEGUMU traucēt migrantus ar žogiem, ar varaviksneņu uzspiešanu ārkārtīgi reliģiozai - katoliskai tautai, un vēl ar ogļu ieguves slēgšanas pieprasījumiem!!

Crypto 4.februāris 2022 12:45
0 0 Atbildēt
ZZZZ 5.februāris 2022 9:00
0 0 Atbildēt

Bdt protams! Ja svars sakrīt, mierīgi.

Es optēju, ka leišiem tas 90% ir tieši tāpat kā šiem taromātiem. Tas tiem, kas saldsērīgi pūš kā tur "pie viņiem". Nav LT un EE nekas ievērojami labāks. Tikai PR

eidis

Jau 2 gadus vāc...nē nu tas tik pr arī mūsu atkritumus

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Autoražotājiem nāksies padomāt: ES pieprasa ilgtspējīgākus risinājumus 19

Eiropas Savienībā šobrīd top jauns likums, kas varētu būtiski mainīt to, kā ražojam, lietojam un pēc tam atvadāmies no saviem transportlīdzekļiem. Lasīt vairāk

Kuldīgas novadā atklāts Latvijā lielākais saules enerģijas parks (+ VIDEO) 6

Kuldīgas novada Vārmes pagastā atklāts šobrīd Latvijā lielākais saules enerģijas parks. Tas ir arī pirmais šāds projekts, kas pieslēgts Latvijas elektroenerģijas augstsprieguma pārvades tīklam. Lasīt vairāk

Vai tik daudz ir labi? - šoferi pārvērš auto par "Ziemassvētku eglītēm" (+ FOTO) 24

Kokapstrādes bizness nerimst arī naktīs, tādēļ šoferi aprīko savus kravas auto ar papildu gaismām. Jautājums - vai tik daudz papildlukturu nav pārspīlējums un vai tik liels "gaismekļu" atbilst noteikumiem. Lasīt vairāk

Ķīnas Sany plāno pārdot savus elektriskos tālsatiksmes kraviniekus Eiropā 20

Ķīnas kravas automobiļu un būvniecības tehnikas ražotājs Sany 2026. gadā plāno uzsākt elektriskā vilcēja e263 piegādes Eiropas tirgū. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti