Visi komentāri - Sola izstrādāt ieteikumus plašāku autostāvvietu veidošanai pie tirdzniecības centriem

Sola izstrādāt ieteikumus plašāku autostāvvietu veidošanai pie tirdzniecības centriem 19

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 10.decembris 2023 18:14

Satiksmes ministrija (SM) plāno izstrādāt ieteikumus plašāku autostāvvietu veidošanai pie tirdzniecības centriem, teikts sagatavotajā ziņojumā par pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Neskrāpē mašīnu - prasi lielāku stāvvietu", kas pieejams tiesību aktu portālā (TAP).

SM ieskatā, tieši ieteikumu izstrāde, kas balstītos uz aktuālo un labo praksi, kā arī ietvertu priekšlikumus, piemēram, elektrotransportlīdzekļu uzlādes vietu projektēšanai, velosipēdu stāvvietu veidošanas principiem atkarībā no to novietojuma un funkcijām, un citus infrastruktūras risinājumus, būtu labs instruments, lai veidotu vienveidīgu un kvalitatīvu infrastruktūru, un arī pakāpeniski uzlabotu satiksmes drošību un ērtību.

Ministrija norāda, ka pilsētvidē prioritāri ir nepieciešams nodrošināt drošu vietu mikromobilitātes infrastruktūrai un elektrotransportlīdzekļiem, līdz ar to autostāvvietas lielu gabarītu transportlīdzekļiem proporcionāli samazinās, ņemot vērā ierobežojumus pilsētu apbūves teritorijās un ar to saistīto zemju lietošanas veidu.

Tāpat lielām autonovietnēm esot negatīvā puse attiecībā uz ūdens novadi pilsētvidē. Līdz ar to visi šie jautājumi tiks izvērtēti, izstrādājot ieteikumus.

SM nepiekrīt kolektīvajā iesniegumā paustajam viedoklim, ka nepieciešams autostāvvietu izmērus definēt kā obligāti ievērojamu prasību - noteiktu ar Ministru kabineta noteikumiem. Transporta infrastruktūras risinājumi esot individuāli projektējami un iespējami dažādi aspekti, kas ietekmē un ļauj atkāpties no vienotām prasībām, piemēram, satiksmes intensitāte, satiksmes sastāvs, autostāvvietas noslodze un klientu mainība, pazemināta ātruma, vai pretēji paaugstināta ātruma teritorijas, piekļaujas ceļam vai ir no tā atdalītas u.c.

Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piekrīt SM, ka autostāvvietu izmērus nevajadzētu noteikt noteikumos, jo to ietvertās normas ir vispārīgas, ko ņemt vērā saturiski izstrādājot teritorijas plānojumus, lokālplānojumus vai detālplānojumus.

Tajā brīdī, kad konkrēti zināma būvniecības iecere, ieslēdzas konkrētās jomas normatīvais regulējums, specifiskas prasības un autonovietnēs autostāvvietu risinājumi ir projektējami individuāli.

Kā norāda iesaistītās institūcijas, lai kompleksi risinātu jautājumu par drošāku transportlīdzekļu novietošanu publiskajās autonovietnēs, nepieciešams vairāku uzdevumu izpildi. Piemēram, pašvaldību būvvalžu speciālistiem rekomendēt, veicināt "skujiņas" jeb slīpā transportlīdzekļu izvietojuma principa ieviešanu jaunbūvējamās autonovietnēs.

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja datiem no 2017. līdz 2022.gadam apdrošināšanas sabiedrībām pieteikti 6442 negadījumi autonovietnēs. Visvairāk satiksmes negadījumu bijis Rīgā pie tirdzniecības centra "Spice", Ādažos pie tirdzniecības centra  "Apelsīns", Liepājā pie tirdzniecības centra "Rietumu centrs", Daugavpilī pie tirdzniecības centra "Ditton nams", Jelgavā pie tirdzniecības centra "Valdeka", Valmierā pie tirdzniecības centra "Valleta".

Apdrošināšanas sabiedrības atlīdzībās par šiem negadījumiem izmaksājušas 5,09 miljonus eiro. Vidējā atlīdzība par autonovietnēs notikušu negadījumu ir 790 eiro, bet lielākā atlīdzība - 16 562 eiro.

LETA jau ziņoja, ka Saeima 10 161 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Neskrāpē mašīnu - prasi lielāku stāvvietu" skatīja 16.februārī.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā uzklausot ekspertus, vienojās atbalstīt iniciatīvas tālāku virzību un tās nodošanu Ministru kabinetam padziļinātai izvērtēšanai un ziņojuma sagatavošanai.

Visi komentāri

0pis 10.decembris 2023 18:37
1 0 Atbildēt

Ieteikumus, nuja. Solīt vēl nenozīmē precēt!

ZZZZ 10.decembris 2023 19:01
0 0 Atbildēt

es 10.decembris 2023 19:04
0 0 Atbildēt

Krima!

asd 10.decembris 2023 20:10
5 0 Atbildēt

Tam, loham, pie stikla, derētu nolikt ķieģeli ar zīmīti, ka ir lohs un nemāk lasīt.

es 10.decembris 2023 19:02
3 0 Atbildēt

Vīnes konvencija arī ir ieteikums. Stambulas jā, tā gan ir reāla izdevība gan Vernonam, gan Pļurkt!

asd 10.decembris 2023 20:28
16 0 Atbildēt

"SM nepiekrīt kolektīvajā iesniegumā paustajam viedoklim, ka nepieciešams autostāvvietu izmērus definēt kā obligāti ievērojamu prasību - noteiktu ar Ministru kabineta noteikumiem. Transporta infrastruktūras risinājumi esot individuāli projektējami un iespējami dažādi aspekti, kas ietekmē un ļauj atkāpties no vienotām prasībām, piemēram, satiksmes intensitāte, satiksmes sastāvs, autostāvvietas noslodze un klientu mainība, pazemināta ātruma, vai pretēji paaugstināta ātruma teritorijas, piekļaujas ceļam vai ir no tā atdalītas u.c."

Pirmkārt, stāvvietās, ar ātrumu ir salīdzinoši maz sakara. 

Otrkārt, varbūt tomēr derētu izstrādāt kādas obligātās prasības katrai situācijai, nevis tikai nepiekrist, jo izskatās, ka auto kļūst arvien garāki un platāki (arī drošības dēļ), bet veikalnieki to nesteidz pamanīt, jo nav taču tādu paaugstinātu prasību.

Ļaudis, tagad, noteikti, mikrodebilizēsies un brauks iepirkt šmotkas pa pārsimt e 1 - 2x gadā, kā piem., to daru es, jo man riebjas veikali vai aizbrauks reizi nedēļā uz veikalu sapirkties un to visu vedīs ar veļļuku/stāvusdrāžamo un ko tik vēl ne. Jo īpaši ziemā. Mhm, aha.

Auto fiziskos izmērus nespēj mainīt pat Pilsēta lohiem.

650 10.decembris 2023 21:14
3 0 Atbildēt

Diezin vai kkur ir vēl kāds Lohs, kuram no visa š'hitā te nenāk tā dēvētais Vēēmiens. Jā.

0pis 10.decembris 2023 21:43
1 1 Atbildēt

Veikali tak varētu ieviest jaunu komercpraksi uzzīmēt dažāda izmēra vietas. 80% standarta izmērus (kā tagad), 20% Lielās (divtik platas pret tagadējām) - bet Lelās vietas uztaisīt par maksu. 

Un tad negaidīti izrādīsies, ka visiem pietiek ar parastajām stāvvietām.

Nu 11.decembris 2023 8:36
4 0 Atbildēt

bet protams,  ka pietiek.  Jo visiem tik ir Kasko ar ko aizsmeret katru līzinga auto buktiti.  Un pēc tam brīnīties,  ka Kasko ar katru gadu, nez kāpēc paliek dārgāks  !

650 10.decembris 2023 22:27
1 0 Atbildēt

Nenu tuzinkā.Pie brauc pie lohLodla,- kamēr gaidīsi kādas tās savas iepērkošās sievietes, pārsvarā neviens tev tavas duris nesitīs.Bet tiklīdz iebrauc pie rimi- tur jau fig viņu sazin.Kā paveiksies.

Bet cik lieliem LOHiem ir jābūt, lai šito te suuuūūū'du šhitā te tik bezresultatīvi apzelētu kopš kāda 2017tā gada.Jā.

imzz 10.decembris 2023 23:50
0 0 Atbildēt

Nu, vismaz sestdien Spicē nebija vietas tajās pašās šaurajās, auto riņķoja pa stāvietām kā lapsenes ap pūzni, cerot sagaidīt, ka kāds brauks prom pietiekami tuvu viņa auto atrašanās pašreizējai vietai un viņš pagūs iespraukties brīvajā vietā pirms konkurenta. 

Pēc tam, kad jau biju prom, konstatēju ( Waze ) , ka kāds pēc 10 minūtēm paspējis uztaisīt apdrošināšanas gadījumu tieši izbraucot uz Lielirbes ielu, šajā vietā:

maps.app.goo.gl/J3RcLQoKnQknZom89

Viens bija mēģinājis izbraukt uz Lielirbes ielu, bet nobijies un nobremzējis, kamēr aiz viņa braucošais to nebija gaidījis un nedaudz ielicis viņam aizmugurē.

650 11.decembris 2023 0:28
7 0 Atbildēt

Vaig likt pie bolēro,tālākajā galā,spicehome pusē.Tur neviens lohs neliek.

Izbraukšana uz Liel irbes ir pilnīgs suuds nezcik gadus- neviens tur neko nav darījis un ij netaisās/darīt.Tur tu nevari neko ne pārredzēt, ne arī kur izbraukt- kamēr visi lohi pa Lielirbi nav šķērsojuši šo suuda krustojumu.Neviens tevi tur rindā nelaidīs, pat neceri ;p

Krokodils 11.decembris 2023 11:11
14 0 Atbildēt

Bet tas parasti cilvekiem ir pa tālu. 🙈😂 Iz dzīves no Novembra, ka vēl nebija viss parpildīts- kamēr sieva tur aizgāja uz vēl vienu veikalu spicē es aizgāju uz masīnu, staveju otrajā vietiņā no veikala durvīm(parastajā, ne invalīdu)... ir tumšs, ieslēdzu auto jo tomēr ziema un vajag siltumu... man deg tik LED gabarīti(ko nevar izslēgt, piesķiļot auto viņi degs), tā es mierīgi stāvu un sildos, līdz viens pasvaigs x5 domā ka braukšu ārā, pirmajā minūtē apstājas, apstādinot visu satiksmi uz tās gar spices ielas. Tad ieslēdz pagriezienu pa labi, jo viņam sāk taurēt.. nodomāju-tipiskais bmw, ka tik apstāties tuvāk ieejai.

Vēl pēc minūtes ar ieslēgtu pagriezienu viņš sāk taurēt, piesaista manu uzmanību. Vēl pēc minūtes izlec pusmūža vecene saģerbusies brendā un špilkās... nikni pienāk pie manis, dusmīgi klauvē pie loga jau bļaustoties krievu valodā, ka viņa grib manā vietā, kāpēc es nebraucot prom!!!!!!!! Nu reāli uzvilkusies dusmīga 😂😂😂 Atbildu latviski, ka es nekur nebraucu man gaismas nav ieslēgtas un es gaidu cilvēku. Un ka tepat dažus auto tālāk ir vietas(un arī bija)

Turpināja ālēties pilnā balsī, iekāpjot savā vācu markā lieki teikt izrādija, savu nepatiku pilna gāzē uzsākot agresīvu braukšanu(po ka apkārt cilvēki, bērni un citi satiksmes dalībnieki)

Burtiski 5min vēlāk atnāk mana sieva, ieslēdzu tuvos un braucam mājā....

Šādi tipiskie veikalnieki, kuri ar jo pirkstiem gaisā uzskata ka citiem viņu priekšā būtu jāklanās, ja varētu- ar autiņiem brauktu iekšā, nevis noliks 100m tālāk, jo tak grūti ir kustināt kājas! 😂

ZZZZ 11.decembris 2023 12:27
1 0 Atbildēt

Tu tagad saprati kurā vietā, TU stāvi?

ZZZZ 11.decembris 2023 12:32
0 0 Atbildēt

pamēģini uzlikt, aktivizēt stāvbremzi, ir auto kad šādā kombinācijā nedeg ārējais apgaismojums ja tas ir uz 0 vai OFF.

Freijers 11.decembris 2023 11:22
0 0 Atbildēt

Nekad nelieku pie spices, jo turpat ir iespēja pie komforta noparkoties un nečakarēties.

es 11.decembris 2023 12:13
0 0 Atbildēt

Piemēram, Dominā ir VIP stāvvieta zem jumta ar savu ieeju veikalā.

Uggga 12.decembris 2023 12:21
2 0 Atbildēt

Nezinu kā tagad, ar projektēšanu un celtniecību vairs neesmu saistīts, bet padsmit gadus atpakaļ bija prasības, ka tik un tik m2 tirdzniecības platības vajag tik un tik stāvvietas. Tad nu visi centās sazīmēt maksimāli mazas stāvvietas, lai drīkstētu uzbūvēt lielāku veikalu, ko var iznomāt. Tā arī radās šaurās vietasm, kur normāli mašīnu nevar noparkot.

Upss 14.decembris 2023 10:49
0 0 Atbildēt

Tam jau sen bija jābūt!!! Tagad tikai lieka naudas izšķiešana...

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Digitālais "Chat Control" - grib lasīt visus ziņojumus WhatsApp, Signal, FB tērzētavā utt. Eiropas Parlamentā par to balsos pēc 4 dienām 31

Eiropas Parlamentā jau pēc dažām dienām (12.septembrī) var tikt pieņemts strīdīgs priekšlikums, kas paredz plašu digitālo kontroli un privāto ziņu uzraudzību. Lasīt vairāk

Mazie – izlūkam, lielie – uzbrukumam. Kādi ir Krievijas izmantotie "Shahed" un "Gerber" tipa droni? (+ video)

Uzbrūkot Ukrainai, Krievija visbiežāk izmanto divu tipu dronus. Nāvējošos “Geran” jeb “Shahed” tipa dronus, kā arī aptuveni divas reizes mazākos “Gerber”. Kādi ir šie droni, kā tie vadāmi un kādu postu var nodarīt? Lasīt vairāk

Aptuveni 25 000 eiro - Škoda parāda elektrisko krosoveru Epic (+ FOTO) 4

IAA Mobility Minhenē Škoda parādījusi pilsētas SUV Epic konceptu, uzsverot, ka ražošanas versiju no tā atšķirsies minimāli. Lasīt vairāk

Kā tas ietekmēs cenas? - Jauni ES noteikumi par izstrādi, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi autobūves nozarē 6

Otrdien EP deputāti apstiprināja savus priekšlikumus jauniem ES aprites noteikumiem, kas attiektos uz transportlīdzekļu dzīves ciklu, sākot no projektēšanas līdz kalpošanas laika beigām. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti