Latvijā šogad janvārī-martā jaunu vieglo automašīnu reģistrācija palielinājusies par 22,3%, tai esot starp 14 Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās šī gada pirmajā ceturksnī fiksēts kāpums, liecina ceturtdien publicētie Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.
Saskaņā ar šiem datiem janvārī-martā valstī reģistrēti 4777 jauni vieglie automobiļi.
Straujāks kāpums nekā Latvijā starp ES valstīm reģistrēts vien Lietuvā (+38,8%).
Tikmēr lielākais kritums no visām valstīm, par kurām ACEA apkopo datus, bijis Igaunijā (-55%), Maltā (-51,5%), Slovākijā (-13,1%) un Beļģijā (-10,5%).
Eiropas Savienībā vidēji jaunu vieglo automašīnu reģistrācija janvārī-martā samazinājusies par 1,9%, bet 31 ACEA aplūkotajā valstī kopā - par 0,4%.
Vienlaikus ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" pārdošanas apjoms ES pirmajā ceturksnī gada griezumā samazinājies par 45%, bet martā vien - par 36%. Daudzi potenciālie pircēji atsakās no "Tesla" auto iegādes, protestējot pret uzņēmuma īpašnieka Īlona Maska darbību ASV Valdības efektivitātes departamenta (DOGE) vadībā.
Masks otrdien gan paziņoja, ka plāno maijā ievērojami samazināt savu darbu Trampa administrācijas labā, lai fokusētos uz "Tesla".
ACEA apkopo datus par jaunu auto reģistrāciju ES valstīs, ES neietilpstošajās valstīs, Islandē, Norvēģijā un Šveicē, kas līdz ar ES valstīm ir Eiropas Ekonomiskās zonas dalībnieces, kā arī Lielbritānijā.