Šodien, 22. jūlijā valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta 2010. gada 13. aprīļa noteikumos Nr. 358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām”.
Grozījumi izstrādāti, lai uzlabotu transportlīdzekļu vadītāju apmācības kvalitāti – apmācības veiktu apzinīgi un kompetenti instruktori un mācību procesā tiktu iekļautas ceļu satiksmes drošības aktualitātes.
“Būtisks priekšnosacījums, lai mazinātu smago ceļu satiksmes negadījumu biežumu, ir kvalitatīva apmācība. Speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus, ir jārāda priekšzīme attiecībā uz ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu un drošu braukšanas kultūru. Autoskolu pasniedzējiem un instruktoriem ir jābūt izpratnei par drošu satiksmi, vadītāju apmācības mērķiem, ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas nozīmi un jāpiemīt prasmēm to saistoši pasniegt apmācāmajiem. Tāpēc ir noteiktas stingrākas prasības instruktoriem un pasniedzējiem un aktualizēts apmācību programmas saturs”, skaidro Jānis Kalniņš, Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktora vietnieks.
Apmācību programmas speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus, tiek pārskatītas noteiktās prasības, lai apmācībās piedāvātu tikai tādus pasniedzējus un instruktorus, kas pierādījuši sevi kā pieredzējuši un apzinīgi satiksmes dalībnieki. Tāpat plānots ieviest regulāru apmācību par ceļu satiksmes drošības aktualitātēm un pārskatīt transportlīdzekļu vadītāju attālinātās apmācības norisi. Grozījumi paredz arī ieviest prasības, kas nosaka obligātu motociklu vadītājiem paredzētu apģērbu un apavu lietošanu jau apmācības laikā.
Lai neveidotos situācijas, kurās jaunos autovadītājus apmāca persona, kas nav atbildīgs un apzinīgs ceļu satiksmes dalībnieks, tiek noteikta prasība, ka persona, kurai pārkāpumu uzskaites punktu skaits pārsniedz 7 punktus, nevar iegūt instruktora vai pasniedzēja apliecību. Savukārt tiem speciālistiem, kam šī apliecība jau ir, tā tiek apturēta līdz punktu dzēšanai. Papildus tiek noteikta arī prasība par to, ka persona nevar kļūt par instruktoru vai pasniedzēju, ja tai pēdējo trīs gadu laikā bijusi piemērota transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana.
Instruktoriem, kuriem apmācīto personu sekmība iepriekšējā gada laikā transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas vadīšanas eksāmenos, to kārtojot pirmo reizi, ir zemāka par 10%, pasniedzēja vai instruktora apliecības darbība tiks apturēta. Uz šo brīdi šādu instruktoru ir aptuveni 8% no kopējā instruktoru skaita. Savukārt gadījumos, kad instruktors vai pasniedzējs divus gadus nav nodarbojies ar apmācību, viņu apliecības derīgums tiek apturēts līdz specializēta eksāmena nokārtošanai.

Pats galvenais tests instruktoriem- izbraukt apļveida krustojumu.
Tad vēl, atņemt uupim instruktora apliecību. Lai mazāk slikti apmācītu autovadītāju uz ceļa.
Ha-ha-ha 🤣
Nekas ka Ūpis ir iniciators stingrākiem noteikumiem! Ha-ha-ha 🤣
Rexx nevarēs vairs mācīt savus sētas noteikumus! Ha-ha-ha 🤣
Kuš, kuš! Nesatraucies. Tu drīksti būt iniciators jebkam. Tikai nevajag censties to ieborēt citiem.
Ja tu par mani- es cilvēkiem mācu, ka pirmkārt, katram pašam ir jāpārliecinās par SAVU drošību, un tad par savu rīcību, neapdraudot citus. Rakstītie likumi( tie mēdz mainīties)ir kaut kas viens, bet veselais saprāts- kaut kas cits. Un fizikas likumi ir pāri visam, ja runājam par ķermeņu fizisku mijiedarbību.
Ceru, saprati.
Nu redz - tu uzrakstīji ka sētas noteikumi rullē!
Tagad pastāsti mehānismu kā man pārliecināties par SAVU drošību ja es braucu ar auto pa Brīvības ielu un pamanu ka aizmugurē kāds Rexx ar BMW brauc nepārliecinoši un iespējams ir reibumā? Ko man darīt ja blakus josla ir aizņemta un es saprotu ka tas dzērājšoferis taranēs visus?
Un nevajag stāstīt ka šajā situācijā fizikas likumi nestrādā!
manuprāt, tev nepieciešama kāda medicīnas speciālista palīdzība. Fantāzijas lidojums jau robežojas ar garīga rakstura novirzēm.
Skaidrs, ka tev būtiski ir tikai tas, kas uzrakstīts uz papīra un apzīmogots. Saprāts tev nepiemīt.
Kurā autoskolā tu māci? Jāzin, ko ieteikt neizvēlēties topošajiem auto vadītājiem.
Es it kā saprātīgai būtnei prasīju kā rīkoties, bet izskatās ka tu tāpat kā krievu nacisti, ja nevar atbildēt tad jāapsaukā opononets vai jāķeras pie dibentēmām! Nu paldies ka tevi ir tikai pirmā daļa no krievu idiotiem! 😂
Izlasi lūdzu vēlreiz,UZMANĪGI, savus un manus komentēs, un tad pamēģini, es ceru, tev izdosies, saprast, kurš te kuru apsaukā, piedēvē neesošas darbības, utt.
Esi rāms un pieklājīgs, tad tevi neviens un nekas neaizskart!
Izlasīju!
Vajag īsu tulkojumu? Lūdzu!
Tu māci rūpēties par savu drošību un atbildēt par savu rīcību - un tajā pašā laikā stāsti ka drīkst pārkāpt likumus un braukt reibumā! Ko es ne tā sapratu no tava vēstījuma?
Ja tu ar kaut vienu domu pieļauj ka pie stūres var būt dzērājs tad ko tas nozīmē?
Eu...tu murgo????
Nocitē lūdzu, kur esmu rakstījis, ka drīkst pārkāpt likumus un braukt reibumā????
Varbūt tu patiešām neesi īsti vesels....
Jā un Rexx nav uzrakstījis kāpēc viņa sētas noteikumos Dot ceļu prasības nepildīšana nav pārkāpums? 😂
Šizofrēniju neesi mēģinājis ārstēt?
Izpildīt prasību DOT CEĻU ir šizofrēnija?
vernonveidīgais dabū pipariņu no Ūpjveidīgā 😂
youtube.com/shorts/1yNTIH...Qv4p-YvTzb7l2e
Kāds nu kuram tas vēstījums...
Taisnība acīs kož... 😂☺️😂
Tā taure bija domāta gājējiem, lai tie uzmanās!
Atpazinui sevi? 😂