Visi komentāri - Auto apmācības instruktoriem stingrākas prasības

Auto apmācības instruktoriem stingrākas prasības 44

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 22.jūlijs 2025 18:19

Šodien, 22. jūlijā valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos grozījumus Ministru kabineta 2010. gada 13. aprīļa noteikumos Nr. 358 "Noteikumi par transportlīdzekļu vadītāju apmācību un transportlīdzekļu vadītāju apmācības programmām”.

Grozījumi  izstrādāti, lai uzlabotu transportlīdzekļu vadītāju apmācības kvalitāti – apmācības veiktu apzinīgi un kompetenti instruktori un mācību procesā tiktu iekļautas ceļu satiksmes drošības aktualitātes.

“Būtisks priekšnosacījums, lai mazinātu smago ceļu satiksmes negadījumu biežumu, ir kvalitatīva apmācība. Speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus, ir jārāda priekšzīme attiecībā uz ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu un drošu braukšanas kultūru. Autoskolu pasniedzējiem un instruktoriem ir jābūt izpratnei par drošu satiksmi, vadītāju apmācības mērķiem, ceļu satiksmes noteikumu ievērošanas nozīmi un  jāpiemīt prasmēm to saistoši pasniegt apmācāmajiem. Tāpēc ir noteiktas stingrākas prasības instruktoriem un pasniedzējiem un aktualizēts apmācību programmas saturs”, skaidro Jānis Kalniņš, Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktora vietnieks.

Apmācību programmas speciālistiem, kas sagatavo transportlīdzekļu vadītājus, tiek  pārskatītas noteiktās prasības, lai apmācībās piedāvātu tikai tādus pasniedzējus un instruktorus, kas pierādījuši sevi kā pieredzējuši un apzinīgi satiksmes dalībnieki. Tāpat plānots ieviest regulāru apmācību par ceļu satiksmes drošības aktualitātēm un pārskatīt transportlīdzekļu vadītāju attālinātās apmācības norisi. Grozījumi paredz arī ieviest prasības, kas nosaka obligātu motociklu vadītājiem paredzētu apģērbu un apavu lietošanu jau apmācības laikā.

Lai neveidotos situācijas, kurās jaunos autovadītājus apmāca persona, kas nav atbildīgs un apzinīgs ceļu satiksmes dalībnieks, tiek noteikta prasība, ka persona, kurai pārkāpumu uzskaites punktu skaits pārsniedz 7 punktus, nevar iegūt instruktora vai pasniedzēja apliecību. Savukārt tiem speciālistiem, kam šī apliecība jau ir, tā tiek apturēta līdz punktu dzēšanai. Papildus tiek noteikta arī prasība par to, ka persona nevar kļūt par instruktoru vai pasniedzēju, ja tai pēdējo trīs gadu laikā bijusi piemērota transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana.

Instruktoriem, kuriem apmācīto personu sekmība iepriekšējā gada laikā transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas vadīšanas eksāmenos, to kārtojot pirmo reizi, ir zemāka par 10%, pasniedzēja vai instruktora apliecības darbība tiks apturēta.  Uz šo brīdi šādu instruktoru ir aptuveni 8% no kopējā instruktoru skaita. Savukārt gadījumos, kad instruktors vai pasniedzējs divus gadus nav nodarbojies ar apmācību, viņu apliecības derīgums tiek apturēts līdz specializēta eksāmena nokārtošanai.

Visi komentāri

Rexx 22.jūlijs 2025 19:04
7 2 Atbildēt

Pats galvenais tests instruktoriem- izbraukt apļveida krustojumu.

Tad vēl, atņemt uupim instruktora apliecību.  Lai mazāk slikti apmācītu autovadītāju uz ceļa.

uupis 23.jūlijs 2025 1:35
2 0 Atbildēt

Ha-ha-ha 🤣 

Nekas ka Ūpis ir iniciators stingrākiem noteikumiem! Ha-ha-ha 🤣 

Rexx nevarēs vairs mācīt savus sētas noteikumus! Ha-ha-ha 🤣

Rexx 23.jūlijs 2025 7:06
2 0 Atbildēt

Kuš, kuš! Nesatraucies. Tu drīksti būt iniciators jebkam. Tikai nevajag censties to ieborēt citiem. 

Ja tu par mani- es cilvēkiem mācu, ka pirmkārt, katram pašam ir jāpārliecinās par SAVU drošību, un tad par savu rīcību, neapdraudot citus.  Rakstītie likumi( tie mēdz mainīties)ir kaut kas viens, bet veselais saprāts- kaut kas cits. Un fizikas likumi ir pāri visam, ja runājam par ķermeņu fizisku mijiedarbību. 

Ceru, saprati.

uupis 23.jūlijs 2025 10:13
0 3 Atbildēt

Nu redz - tu uzrakstīji ka sētas noteikumi rullē!

Tagad pastāsti mehānismu kā man pārliecināties par SAVU drošību ja es braucu ar auto pa Brīvības ielu un pamanu ka aizmugurē kāds Rexx ar BMW brauc nepārliecinoši un iespējams ir reibumā? Ko man darīt ja blakus josla ir aizņemta un es saprotu ka tas dzērājšoferis taranēs visus?

uupis 23.jūlijs 2025 10:25
0 0 Atbildēt

Un nevajag stāstīt ka šajā situācijā fizikas likumi nestrādā!

REXX 23.jūlijs 2025 14:27
4 0 Atbildēt

manuprāt, tev nepieciešama kāda medicīnas speciālista palīdzība. Fantāzijas lidojums jau robežojas ar garīga rakstura novirzēm. 

Skaidrs, ka tev būtiski ir tikai tas, kas uzrakstīts uz papīra un apzīmogots. Saprāts tev nepiemīt.

Kurā autoskolā tu māci? Jāzin, ko ieteikt neizvēlēties topošajiem auto vadītājiem.

uupis 23.jūlijs 2025 14:50
0 1 Atbildēt

Es it kā saprātīgai būtnei prasīju kā rīkoties, bet izskatās ka tu tāpat kā krievu nacisti, ja nevar atbildēt tad jāapsaukā opononets vai jāķeras pie dibentēmām! Nu paldies ka tevi ir tikai pirmā daļa no krievu idiotiem! 😂

Rexx 23.jūlijs 2025 16:45
0 0 Atbildēt

Izlasi lūdzu vēlreiz,UZMANĪGI, savus un manus komentēs, un tad pamēģini, es ceru, tev izdosies, saprast, kurš te kuru apsaukā, piedēvē neesošas darbības, utt. 

Esi rāms un pieklājīgs, tad tevi neviens un nekas neaizskart!

uupis 23.jūlijs 2025 21:57
0 0 Atbildēt

Izlasīju!

Vajag īsu tulkojumu? Lūdzu!

Tu māci rūpēties par savu drošību un atbildēt par savu rīcību - un tajā pašā laikā stāsti ka drīkst pārkāpt likumus un braukt reibumā! Ko es ne tā sapratu no tava vēstījuma? 

Ja tu ar kaut vienu domu pieļauj ka pie stūres var būt dzērājs tad ko tas nozīmē?

Rexx 23.jūlijs 2025 23:02
0 0 Atbildēt

Eu...tu murgo????

Nocitē lūdzu, kur esmu rakstījis, ka drīkst pārkāpt likumus un braukt reibumā????

Varbūt tu patiešām neesi īsti vesels....

uupis 23.jūlijs 2025 10:27
0 1 Atbildēt

Jā un Rexx nav uzrakstījis kāpēc viņa sētas noteikumos Dot ceļu prasības nepildīšana nav pārkāpums?   😂

BMW 23.jūlijs 2025 10:47
2 0 Atbildēt

Šizofrēniju neesi mēģinājis ārstēt?

uupis 23.jūlijs 2025 12:33
0 0 Atbildēt

Izpildīt prasību DOT CEĻU ir šizofrēnija?

uupis 23.jūlijs 2025 13:39
1 0 Atbildēt

vernonveidīgais dabū pipariņu no Ūpjveidīgā 😂

youtube.com/shorts/1yNTIH...Qv4p-YvTzb7l2e

Vernons 23.jūlijs 2025 19:36
0 1 Atbildēt

Kāds nu kuram tas vēstījums...

uupis 23.jūlijs 2025 21:58
1 0 Atbildēt

Taisnība acīs kož... 😂☺️😂

Vernons 24.jūlijs 2025 13:28
0 1 Atbildēt

Tā taure bija domāta gājējiem, lai tie uzmanās!

uupis 25.jūlijs 2025 11:30
1 0 Atbildēt

Atpazinui sevi? 😂

Vidzeme 22.jūlijs 2025 19:14
6 2 Atbildēt

Ļoti labi, sen jau vajadzēja - cerams, piespiedu kārtā uzliks prasību kaut 5 kilometrus nobraukt pa šoseju ārpus pilsētas - lai iepazīst satiksmes plūsmu, apdzīšanu, nepārtrauktās līnijas, vides profilu, nepārredzamus līkumus utt - instruktori, pietiek haltūrēt um naudu kāst - jums jāmāca savi kursanti reālos apstākļos nevis jāgriežas atpakaļ uz pilsētu jau pēc 1 km.

uupis 23.jūlijs 2025 1:37
2 1 Atbildēt

Tu no sākuma iemācies lēnām braukt - pec tam varēsi pīkstēt par ātrumu un tādiem līkročiem kā tu!

Vidzeme 23.jūlijs 2025 8:39
0 0 Atbildēt

Man par vēlu kaut ko mācīt - stāžs ir liels un arī pieredze, par kļūdām esmu arī maksājis, tostarp ar sodiem par ātrumu un pat soda punktiem. Bet vēlreiz uzsveru - bez ceļa zīmēm un taviem nemitīgi piesauktajiem gājējiem pilsētā pastāv arī satiksme ārpus pilsētas ar daudz lielākiem ātrumiem un iespējas tikt pie Pētera pašam un aizraut līdzi citus. Man metas nelaba dūša ikdienā redzot, kā mācībniekiem liek apgriezties nobraucot no pilsētas tikai kilometru. Es tiešām nezinu, kādas ir apmācību programmas, iespējams, tā arī ir jādara, taču kā tas zaļais gurķis iemācīsies braukšanu ar 90 km/h, apdzīšanu, situācijas nolasīšanu, braukšanu plūsmā, distances ieturēšanu un tamlīdzīgas nianses, ko var apgūt tikai praksē?

uupis 23.jūlijs 2025 10:24
1 1 Atbildēt

Man nekad nav traucējuši lēnāk braucošie, ne tie kuriem mazākas iemaņas, ne tie kuriem kādas citas problēmas vai iemesli, tāpēc visus kuri žēlojas un gaudo par lenāk braucošiem es ar pilnām tiesībām varu saukt par līkročiem un psihiski nestabiliem tiltiņiem - iemācies braukt un neviens tev netraucēs! 😂

Vidzeme 23.jūlijs 2025 11:23
0 0 Atbildēt

Tu kaut ko laikam nesaproti - runa nav par mani, bet par tiem, kas mācās braukt un tiem, kuri tos apmāca. Lasi: "“Būtisks priekšnosacījums, lai mazinātu smago ceļu satiksmes negadījumu biežumu, ir kvalitatīva apmācība." Un vēl tev piemērs no mana nesen pieredzētā - brauc pa priekšu mašīna, kas kustas lēnāk par mani un ik pa brīdim pārbrauc viduslīniju. Kad ar ilgi nospiestu skaņu signālu un faktiski piebraucot blakus beidzot "pamodināju" vadītāju, izrādījās, ka pie stūres ir jauna sieviete, kas, iespējams bakstīja telefonu. Sievieti pazinu, zinu, ka viņai ir mazi bērni, iespējams, ka varbūt pat bija līdzi salonā. Tavuprāt tāda braukšana ir normāla?

uupis 23.jūlijs 2025 12:32
0 2 Atbildēt

Mietpilsonis parastais - ja tā ir pazīstama beibe, tad lekcija par drošību stundas garumā un lai nedomā nākamreiz izpildīties! Bet tu jau paklusēji - savējā taču.

BMW 23.jūlijs 2025 10:49
1 1 Atbildēt

Tev bail no ātruma? Varbūt nebrauc, ja neesi par sevi pārliecināts!?

Ātrums galīgi nav bīstams, bīstama ir strauja apstāšanās!;)

uupis 23.jūlijs 2025 12:36
1 1 Atbildēt

Izbrauc kaut vienu apli pa Biķernieku trasi, tad parunāsim par ātrumu un apstāšanos, protams ja tev būs kaut cik normāls rezultāts un bremzes būs darba kārtībā... 😂

uupis 23.jūlijs 2025 1:38
2 0 Atbildēt

7 punkti - tas jau skan skaisti!

2 reizes uz sarkano un licences nav - ha-ha-ha 🤣

BMW 23.jūlijs 2025 10:52
1 1 Atbildēt

Īsumā kas jāzin par jaunajiem noteikumiem- Latvijā ir viena no dārgākajām vadītāja apliecības iegūšanas procedūrām un tā kļūs vēl dārgāka, jo  visādi uupji tagad no kursantiem smels lielāku piķi par papildus apmācībnu laiku!

ASV tiesības var iegūt  no 16 gadiem un salīdzionot ar LV, tas prakstiski neko nemaksā. Tur šoferus skolo Šerifs, nevis uupis.

uupis 23.jūlijs 2025 12:37
0 0 Atbildēt

Kurš te pirmais ķērc ka Šerifa sodi ir tikai naudas iekasēšana? Gadījumā ne tu? 😂😂😂

uupis 23.jūlijs 2025 12:41
0 1 Atbildēt

Jaunie ierobežojumi ir nevis M braucējiem, bet lai noņemtu no trases vernonlohus un BMW jūzerus, kuriem rodas vēlme mācīt mistiskus sētas noteikumus jauniem šoferiem! Un pēc tam Ūpim tas ir jālauž jo iemāca visādus sētas likumus!

BMW 24.jūlijs 2025 13:18
2 0 Atbildēt

Esmu palīdzējis taviem kursantiem izkrist CSDD eksāmenā, kad tie rada avārijas situācijas! Speciāli vēl pataurēju, lai eksāmena pieņēmējs izbrāķē tavus jēlos kursantus par avārijas situāciju radīšanu. Ja velkās zem atļautā arī midžinu un taurēju, lai ņem nost punktus par neiekļaušanos satiksmē.

uupis 25.jūlijs 2025 11:30
1 1 Atbildēt

Es pārītim tādiem midžinātājiem nakamajā krustā esmu iedevis pa tāfeli! Es ļoti neciešu mietpilsoniskus krievus, kuriem nav iecietības pret veciem cilvēkiem un bērniem! Tie kuri sit vecus cilvēkus un bērnus - tie mežoņi ir fašisti! Je tu midžini ar tātājiem opim kurs brauc uz uz savu poliklīniku tad tu esi nulles cilvēks un pret tevi un tavu viedokli nav vairs nekādas cieņas! Tavi vārdi turpmāk ir tukša skaņa... 😂

W12 23.jūlijs 2025 15:27
3 1 Atbildēt

Laikam jau tam visam pamatā ir baisā statistika, ka reti kurš autoskolu kursants ar pirmo reizi nokārto CSDD braukšanas eksāmenu. Kaut gan te ir arī otra puse šim visam stāstam. Arī ir ļoti daudz jautājumu, kā paši CSDD instruktori pieņem un vērtē valsts eksāmenu. Joprojām ir ļoti daudz subjektīvu interpretāciju no instruktoru puses par parkošanos autostāvvietās, kur bez maz vai skrien apkārt ar lineālu un čakarē smadzenes par reāliem nebūtiskiem sīkumiem.

W12 23.jūlijs 2025 17:29
3 1 Atbildēt

"Instruktoriem, kuriem apmācīto personu sekmība iepriekšējā gada laikā transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas vadīšanas eksāmenos, to kārtojot pirmo reizi, ir zemāka par 10%, pasniedzēja vai instruktora apliecības darbība tiks apturēta."

Diemžēl šādus "instruktorus" var atrast pat it kā ļoti labās autoskolās. Ja šādi "naudas kāsēji" 20 nodarbību laikā nav ne reizi kopā ar kursantu izbraukuši uz šosejas vai, piemēram, nav pamācījis kursantu piebraukt pie maksas stāvvietas barjeras, tad ko? Bet CSDD eksāmenā ir šādi elementi un nereti kursanti uz tiem iekrīt. Jautājums - ko tad jūs tajās autoskolās reāli darāt? Kādēļ jūs laižat kursantu uz CSDD eksāmenu, ja paši skaidri zināt, ka vēl šādi vai tādi braukšanas elementi nav apgūti. Par tādām lietām kā apdzīšanas manevra veikšana uz šosejas vispār nerunāsim. To nemāca vispār. Labi, ja vēl iemāca to, kā pareizi izmantot ieskriešanās un bremzēšanas joslas.

Vernons 23.jūlijs 2025 19:35
0 0 Atbildēt
Vernons 23.jūlijs 2025 19:44
3 3 Atbildēt

Pie noziedzīgas politikas ceļu satiksmē, kuru īsteno CSDD, policija arī prokurori naivi runāt par braukt mācīšanu. Virzienrādītajs pēdējā brīdī! Stāvoklis joslā manevram neatbilstošs. Strauja bremzēšana bez vajadzības. Un par skatu spogulī esam aizmirsuši! Ko tāds ūpjveidīgais var iemācīt? Katrai sadursmei ir arī Savi Instruktori! Viņu vārdiem jāfigurē policijas protokolā! Tikai tā var novērtēt instruktoru darbu! 100 līdz 150 sadursmes dienā nav joku lieta.

uupis 23.jūlijs 2025 22:04
2 1 Atbildēt

Savus sētas noteikumus diktē savā sādžā!

Tu ne nieka nejēdz no ceļu satiksmes un to kādā ātrumā šoferim ir jāieņem pareizā josla un kā nekļūdīties joslas izvēlē lai pieņemtu vienīgo un pareizo lēmumu NEZINĀMĀ VIETĀ - tu lohs māki braukt tikai pa zināmiem maršrtiem un ar navigāciju! Atņemt tev gadžetus un tu esi nulle! Un tad varēs spārdīt ar kājām tevi pašu par pagrieziena rādīšanu pēdējā brīdī! Tev pelēkās vielas nav vispār! Popka durak - māki braukt tikai pa iemācītu ceļu!

650 24.jūlijs 2025 2:10
2 0 Atbildēt

Būtu tu "pabraucis" kādā nezināmā vietā pirms gadiem 30, kad vienīgā "oficiālā" navigācija bija grāmatnīcā nopērkamā LV karte 1:600000 mērogā. Skaidri noprotams, ka tev nav vispār sajēgas, par ko tu te publiski dirs!

uupis 24.jūlijs 2025 12:27
0 0 Atbildēt

Ha-ha-ha 🤣

Vernons 24.jūlijs 2025 15:58
2 1 Atbildēt

BMW ierosināja "labu" opciju, čakarēt eksāmenu licējus! Skaisti tas nav, bet tikai tā var likt aizdomāties par Ūpja un ūpveidīgo kvalifikāciju! 

Dieva bauslis skan: "Nedari otram, kas Tev pašam nepatiks"!

uupis 25.jūlijs 2025 11:32
0 0 Atbildēt

Tieši tā nedari otram to, kas pašam nepatīk! 😂

Vernons 25.jūlijs 2025 21:14
0 0 Atbildēt

Jā, ir tieši tas, "Ceļu satiksmes Likuma" 19. pants: "Pienākumi un tiesības", kurš Tev tik ļoti nepatīk!

ZZZZ 25.jūlijs 2025 8:49
0 0 Atbildēt

Šhito sviestu lasot, atceraties mūsu 14.g jauniešus. Tos, kas liek mopēda/skūtera vadītāja permītes kopējā satiksmē!

galvenais jautājums 26.jūlijs 2025 10:27
0 0 Atbildēt

kas par to kārtējo papīriņu maksās? atkal klients apmaksā valdības vēmekļu tīrīšanu?

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti

Izceltie raksti

1350 km ar vienu bāku - Nissan Qashqai 1.5 e-Power šķērso Lielbritāniju ar vienu degvielas tvertni

Nissan apliecinājis jaunākās paaudzes Qashqai e-Power tehnoloģijas efektivitāti, veicot 1350 kilometru garu pārbraucienu pa Lielbritānijas teritoriju un šajā laikā uzrādot vidējo degvielas patēriņu 3,76 litri uz 100 kilometriem. Lasīt vairāk

Liepājā policija veic satiksmes uzraudzību ar drona palīdzību (+ VIDEO) 18

Liepājā policija sākusi veikt satiksmes uzraudzību ar drona palīdzību. Šodien nepilnas pusstundas ilgušā reidā atklāti 15 pārkāpēji, bet nedēļas laikā konstatēti jau 55 pārkāpumi. Policija norāda, ka turpmāk šādi reidi tiks rīkoti arvien biežāk, tādējādi cerot uz pārkāpumu skaita mazināšanos. Lasīt vairāk

iAuto.lv noskaidro, cik maksā Audi pagarinātā versija Ķīnā (+ VIDEO) 5

Sadarbībā ar Ķīnas FAW ražotais A5L ir garāks par Eiropas A5 un var atšķirties gan tehniskā ziņā, gan pēc aprīkojuma. Lasīt vairāk

Latvija iegādāsies distances mīnēšanas sistēmas "Skorpion 2" 10

Ņemot vērā mūsdienu kara raksturu un nepieciešamību ātri reaģēt uz pretinieka darbībām, arvien nozīmīgākas valstu aizsardzības spējās kļūst distances mīnēšanas sistēmas. Šī iemesla dēļ arī Latvija plāno iegādāties Vācijas ražojuma distances mīnēšanas sistēmas “Skorpion 2”, kas ir moderna un kaujas laukā sevi pierādījusi tehnoloģija. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti