Latvijā šogad janvārī-septembrī jaunu vieglo automašīnu reģistrācija palielinājusies par 35,7%, kas bija straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina Eiropas Automašīnu ražotāju asociācijas (ACEA) jaunākie dati.
Saskaņā ar šiem datiem janvārī-septembrī valstī reģistrēti 17 516 jauni vieglie automobiļi.
Straujāks kāpums nekā Latvijā starp ES valstīm reģistrēts vien Lietuvā (+41,5%).
Tikmēr lielākais kritums no visām valstīm, par kurām ACEA apkopo datus, bijis Igaunijā (-40,5%), Maltā (-20,6%), Beļģijā (-9,2%) un Francijā (-6,3%).
Eiropas Savienībā vidēji jaunu vieglo automašīnu reģistrācija janvārī-septembrī palielinājusies par 0,9%, bet 31 ACEA aplūkotajā valstī kopā jaunu automobiļu tirdzniecība pieaugusi par 1,5%.
Vienlaikus ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" pārdošanas apjoms ES janvārī-septembrī gada griezumā samazinājies par 38,7%, bet septembrī vien - par 18,6%. Šis kritums tiek skaidrots ar negatīvajām sekām, ko radījusi "Tesla" vadītāja Īlona Maska iesaistīšanās ASV politikas dzīvē.
ACEA apkopo datus par jaunu auto reģistrāciju ES valstīs, ES neietilpstošajās valstīs - Islandē, Norvēģijā un Šveicē, kas līdz ar ES valstīm ir Eiropas Ekonomiskās zonas dalībnieces, kā arī Lielbritānijā.

Tas gadijumā nesakrīt ar algu/ienākumu pielikumu/palielilināšanos valsts pārvaldes un tai pietuvināto uzņēmumu/iestāžu augstajos slāņos🤔