Latvijas autoparks noveco: 61 % automašīnu ir vecākas par 10 gadiem 27

Foto: Publicitātes attēls

IF | 27.marts 2026 11:27

Pēc ziemas sezonas autovadītāji arvien biežāk pievērš uzmanību savu transportlīdzekļu tehniskajam stāvoklim, un līdz ar to aktuālāks kļūst jautājums par automašīnu uzturēšanu un savlaicīgu remontdarbu veikšanu.

If Apdrošināšanas veiktās aptaujas* dati liecina, ka 78 % Latvijas iedzīvotāju ir savs personīgais auto, turklāt lielākā daļa autoparka ir novecojusi – 61 % automašīnu ir vecākas par 10 gadiem.

Vienlaikus tikai 16% automašīnu ir salīdzinoši jaunas – ne vecākas par pieciem gadiem, bet 23 % – sešus līdz desmit gadus vecas. Tas iezīmē būtisku kontrastu un apstiprina kopējo tendenci, ka uz Latvijas ceļiem tomēr dominē vidēji veci un vecāki transportlīdzekļi. Tas nozīmē, ka regulāra auto uzturēšana un savlaicīga bojājumu novēršana kļūst īpaši nozīmīga, jo pēc ziemas sezonas bieži atklājas gan virsbūves, gan ritošās daļas nolietojums, kas bez pienācīgas uzmanības var pāraugt lielākos un dārgākos remontdarbos.

Līdzīgas tendences vērojamas arī citviet Baltijā – Lietuvā 59 % automašīnu ir vecākas par 10 gadiem, savukārt Igaunijā autoparks ir salīdzinoši jaunāks, kur šādu auto īpatsvars ir 43 %. Tas parāda, ka, lai gan Latvijā un Lietuvā autoparka novecošana ir izteiktāka, kopumā visā reģionā aktuāls ir jautājums par transportlīdzekļu uzturēšanu un savlaicīgu bojājumu novēršanu.

Aptaujas dati arī rāda, ka iedzīvotāji kopumā ir atvērti praktiskiem risinājumiem automašīnu uzturēšanā. Puse Latvijas iedzīvotāju jeb 50 % respondentu norāda, ka būtu gatavi veikt nelielus kosmētiskus remontus, neizmantojot jaunu detaļu nomaiņu, savukārt 47 % pozitīvi vērtē līdzvērtīgas kvalitātes detaļu izmantošanu, ja tas neietekmē automašīnas tehnisko stāvokli. Tas liecina, ka autovadītāji arvien biežāk izvērtē izmaksu un kvalitātes līdzsvaru, pieņemot pārdomātus lēmumus par transportlīdzekļa uzturēšanu.

“Jo vecāka ir automašīna, jo būtiskāka kļūst regulāra tās tehniskā stāvokļa uzraudzība un savlaicīga nelielu bojājumu novēršana. Nereti autovadītāji atliek kosmētiskus vai šķietami nebūtiskus remontdarbus, taču praksē redzam, ka tie ar laiku var pāraugt nopietnākās problēmās un ievērojami lielākās izmaksās. Tāpat nereti tiek pieteikti arī iepriekš radušies bojājumi, kas radušies citos apstākļos un citā laikā, un tas vairs nav uzskatāms par KASKO gadījumu. Tāpēc savlaicīga rīcība, piemēram, nelielu bojājumu novēršana vai kvalitatīvu alternatīvu detaļu izmantošana palīdz ne tikai uzturēt auto labā tehniskā stāvoklī, bet arī ilgtermiņā ietaupīt,” uzsver If Apdrošināšanas transportlīdzekļu atlīdzību grupas vadītājs Ģirts Kubliņš.

If eksperts atgādina, ka īpaši pavasarī ieteicams veikt automašīnas tehnisko apskati, pievēršot uzmanību balstiekārtai un citām detaļām, kuras ziemas laikā var būt cietušas no mitruma, sāls un straujajām temperatūras svārstībām. Savlaicīga rīcība palīdz uzturēt transportlīdzekli drošā tehniskā stāvoklī un vienlaikus ilgtermiņā izvairīties no lielākiem remonta izdevumiem.

* Aptaujā, kuru If Apdrošināšana veica Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, piedalījās nedaudz vairāk par 3000 cilvēkiem.

Foto: Publicitātes attēls

Visi komentāri

Pareiz_ir 27.marts 2026 11:55
8 0 Atbildēt

Nabagiem ik pa laikam vajag atgādināt, ka viņi ir nabagi.

Mx5 27.marts 2026 12:18
2 1 Atbildēt

Man ir Mazda Mx-5 -30 gadi kopta viss tehniski kartiba (braucu tikai vasarä)

Toyota Auris hibrids 11 gadi un brauksu vel ilgi

ZZZZ 27.marts 2026 11:59
1 0 Atbildēt

Ar veco mašīni var droši pletēt 90++. Nekāds lops nav bīstams. Nevajag bremzes jo nedrīkst strauji bremzēt iĀ, fūre var pakaļā ielikt. Pilni spaiņi ar boltiem, navA problēmas pat pilSētā. 

Tikmēr jaunajām spīdīgajām kāds jenots ieskries, cauri visām plasta massām līdz paņemot follija rādiātori. Ko tu taD tumsā mežā iesāksi. Jāgaida evAkuātors no Rīgas.

Ar šo 27.marts 2026 12:21
0 0 Atbildēt

noteikti varēt izbraukt Ālnim starpā starp kājām:

Kanibaals 27.marts 2026 15:06
0 0 Atbildēt

Un vecajā auto pēc avārijas kā dzīvs -

Kanibaals 27.marts 2026 15:07
0 0 Atbildēt
sekundants 27.marts 2026 18:11
0 0 Atbildēt

Zvanīšanai uz 112 katra sekunde dārga.Secinam secinājumus: a) ja filmētājs ceļā uz notikuma vietu būt braucis ātrāk,sekundes būtu iegūtas; b) ja viņš nebūtu piesprāzdējies vai braucis ar vaļējām durvīm- varētu izgūt vēl.

Ā, c) ja tas mūvijmeikeris būtu (no rīta) pamodies nieka 45min vēlāk, iespējams, iedzīvotāji neredzētu nekādu tādu filmu (turpinātu dzīvot Bezfilmā).

Ps., nerunājot, ja Lohi nebūtu izbūvējuši līku ceļu un vēl kā paildu kavēkli tur ieskrūvējuši zīmi 70.

Cerams, ka Madonas nov likum sargu Pr-nieks premiālo piemaksu par priekšzīmīgu Kārtības uzraudzīšanu marta mēnesī ir jau saņēmis februārī...un pārējie pisloņi (novadnieki) var justies itin Droši.

Kanibaals 29.marts 2026 13:01
0 0 Atbildēt

Pēc Vernona teorijas visi ir traucēkļi un vainīgi, kas piedalās satiksmē. Ja kāds izkrīt uz brauktuves, tad ir sabraucams, kā spainis, ar vārdiem “kas atsitās tad pamanīju”.

Sergejs 27.marts 2026 13:06
4 0 Atbildēt

kam ir lielāka nozīme: gadiem vai tehniskam stāvoklim? Labs jātnieks var to bundžu arī pa 5 gadiem nokaut un savukārt 35g vecs W124 var būt lieliskā kondīcijā. Kā tad īsti ir, iA?

P.S. Protams ka visizplatītāka kombinācija, it sevišķi pie mums ir 15+ gadu vecs, norūsējis un nojāts līdz pēdējam "manam auģikam pa 5 gadi nekas nebija jādara"😁

Nu 27.marts 2026 15:18
1 0 Atbildēt

Navar, ikdienā braucot panākt, ka 15× gadu auto nebūs sarūsējis utt. Fizika un ķīmija dara savu.  Ir protams izņēmumi, bet tad tā nav ikdienas braukšanai,  bet gan kopšanai utt. Tie nav ikdienas auto darbam.

Sergejs 27.marts 2026 16:24
0 0 Atbildēt

Par to ka ja 15g brauc ikdienā būs lietošanas pazīmes nemaz nestrīdos. Es par to ka mūsu gadijumā 99% tādu auto būs satītas ar līmlentu, matētiem lukturiem, aizaugušu radiātoru u.t.t., bremzes kaut cik strādās tikai tāpēc ka skatē paņēma priekša un nācās ko darīt.

Pats braucu 5-7 gadi, kamēr izdevumi uz remontiem ir praktiski tas pats kas uz apkopēm un tad nomainu pret jaunu. Vai varētu braukt vēl 5-7 gadus? Varētu un arī uzturēt varētu un auto būtu bez caurumiem beņķos un dzīvu dzesēšanas sistēmu, tik kam man tie spontānie piedzīvojumi un izdevumi, man auto vajadzīgs lai ar zināmu komfortu uzticami pārvietotu manu pakaļu pa LV lielceļiem, nevis lai ar to čakarētos, kā likums nelaikā.

Pļurkt 28.marts 2026 18:13
0 0 Atbildēt

Beidz murgot!!!!!!~Man bija 30+ gadus vecs amerikānis un nebija nekādas rūsas!! Pārdevu.

Ja rokas no dirsas neaug, tad auto var uzturēt normālā stāvoklī desmitgades. Ja rokas no dirsas ir izaugušas, tad jaunu auto var 3 gados sapudēt tā ka sēdekļi krīt ārā!

GTD2 27.marts 2026 13:06
2 0 Atbildēt

Latvijas autoparks,nevis noveco bet paliek jaunāks, man škiet, ka vidējais vecums 14.gadi. Autoparks ekonokikas spogulis

coldasice 27.marts 2026 13:34
3 0 Atbildēt

Savai lamatai, tulīt varēšu iegūt vēsturisko statusu un kamēr nesapūs, nemainīšu, jo nav uz ko mainīt, tikko tehnisko izgāju pa nullēm,protams TA nav rādītājs auto stāvoklim.

Janka 27.marts 2026 13:46
16 3 Atbildēt

Ņemot vērā kādi mēsli ir jaunās mašīnas - labāk palikt pie vecajiem autiņiem.

sviestdienis 27.marts 2026 16:03
4 0 Atbildēt

Šodien ik gadējā TA, viss pa -0-. Kratīja, raustīja nu dikti gribēja kaut ko atrast. Es arī meklētu. Nu nevar 30 gadīgs būt tāds. Var ! Šogad uz VS, tikai lai nodokli nemaksātu.

AUDI A6.

Sergejs 27.marts 2026 16:15
0 0 Atbildēt

TA un tehniskais stāvoklis ir dažādas lietas, pie TA caurums beņķi vai tas ka kārbai trešais robs lec ārā sevišķi neinteresē (tas nav domāts ka tieši tavs A6 ir tāds). Tomēr salikt auto pa detaļām ir dārgāk kā nopirkt to jaunu jau komplektā un 30 g.v. auto uzturēšana statusā "gandrīz kā jauns" arī nozīmē ka viņš ir laika gaitā nopirkts pa detaļām un salikts pa jaunam. Weekend auto kas nebrauc pa sāli arī ir cits stāsts

Es 30.marts 2026 15:53
1 0 Atbildēt

Nu ko stāsti pasakas. Tu par to savu jauno auto mēnesī maksā 350+ nerēķinot vēl Kasko un ikgadējās apkopes. Tajā vecajā auto katru mēnesi nebūs jāgrūž iekšā 350 Eur, ja nav gluži pilnīga lamata un pats seko līdzi tehniskajam stāvoklim. Vēl nerunāsim par to cik jauns auto zaudē vērtību pirmajos gados.

Cilvēki tomēr skaita naudu, jo katram viņa ir tik cik ir.

Ghe 28.marts 2026 8:15
11 0 Atbildēt

Pirms 7 gadiem nopirku auto kas 10 gadus jauns. Varētu tagad mainīt uz ko jaunāku bet ja daudz vairāk naudas jāiztērē par pāris gadus jaunāku auto nekā vecais tad danunafig, kāpēc mainīt ja vienīgais ko var iegūt ir jaunas problēmas, vecajam visas problēmas jau atrisinātas vai arī zināmas.

Šis 28.marts 2026 17:22
0 2 Atbildēt

ir idejiski graujošs viedoklis, šādu uzskatu paudējus visiem spēkiem jāpozicionē kā smirdoši kūpošus neveiksminiekus un/vai nabagus.

Pļurkt 29.marts 2026 12:14
2 0 Atbildēt

Beidz murgot!!

Visiem tiem krietni jaunākiem auto problēmu ir vairāk un galvenais tās ir dārgākas, kā vecam, bet labi koptam!

Es jau izbaudīju....... manam jaunākam auto visas tehniskās apkopes ir 4 - 5 reize4s dārgākas, kā vecajam 30+ gadīgajam auto. Visu šķidrumu, filtru un siksnu naomaiņa bija 400+ Eur, vecajam attiecīgi no 100 Eur vēl zdača bija!

Atgādini man 29.marts 2026 15:16
0 0 Atbildēt

Vai te vispār ir bijusi kāda "tēma", kurā tā bez izsmiekla tiktu cildināts tieši veca auto īpašnieks un tiktu godātas viņa iemaņas šī vecā auto uzturēšanā? Ar savu esošo auto esmu 10x pēc kārtas izgājis tehnisko pa nullēm.Nevarētu gan apgalvot, ka bez izdevumiem un ieguldījumiem.Kur tad ir mana "balva" par šo ieguldījumu un kur vispār kāds gandarījums, savureiz mēģinot padalīties ar šo te pēc būtības idejiski nevajadzīgo lietota auto lietotāja pieredzi?

W12 28.marts 2026 20:19
1 0 Atbildēt

Pagājušā gada rudenī pārdevu savu 2013.gada VW Golf Variant 2.0 Tdi. Auto pirkām jaunu pie vietējā VW dīlera. Pa visiem šiem gadiem auto noripināja pa Latvijas ceļiem 132000 km. Ar rūsu vispār nekādu problēmu. Tas laikam pateicoties tam, ka regulāri auto tika mazgāts un kopts. Bet ar visu to auto pārdošanas process bija diezgan ilgs. Uzkrītoši no potenciālo pircēju puses dominēja “viedoklis”, ka Latvijā pirkts un ekspluatēts auto ir totāls lūznis un hlams. Respektīvi, tur viss ir slikti un nemaz neesot jēgas braukt skatīties Āāā un vēl tā pircēju kategorija, kurus interesē tikai tas vai auto ir apstrādāts ar “eļļiņām”…Ja nē, tad tur viss pa šiem gadiem jau esot sen sapuvis. Esot brīnums, kā tāds auto vēl kopā turoties

Mhm 29.marts 2026 9:01
1 0 Atbildēt

Latvieši domā par zemāku emisijas nospiedumu, tāpēc vecāks auto parks. Jo mazāk jaunos auto pērk (it īpaši elektro), jo mazāk emisijas tiek izdalītas ražošanas procesā. Tāpēc jāperk lietoti veci auto. Par zaļu Latviju!!

Tas 29.marts 2026 9:04
1 0 Atbildēt

Es arī braucu ar vecu auto. Mašīnai šogad paliek 50 gadi. Laikam es vidējo auto parka vecumu velku uz leju hahah

BMW 30.marts 2026 8:50
0 1 Atbildēt

If neko nesaprot, Latvijā ir liels Vintage auto cienītāju īpatsvars. Mums ir daudz Youngtimer auto, labi kopti un uzticamāki par jaunajiem tosteriem ar planšeti.

Rz 31.marts 2026 8:42
1 0 Atbildēt

Man ir 2 automašīnas 30 gadu vecas. Labā stāvoklī, viena no viņām quattro. Kāpēc man būtu jāmaina uz jauniem, neizturīgiem, vienreizējlietojamiem sūdiem?

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mercedes eActros 600 pierakstās Beniluksa valstīs (+ FOTO) 1

Pilnībā elektriskais Mercedes-Benz eActros 600 iekļāvies Nīderlandes Dobbe Transport sastāvā, lai nodrošinātu bezemisiju pārvadājumus Beniluksa valstīs. Lasīt vairāk

Kas padara “Latvijas Gada auto 2026” - “Cupra Terramar” par pieprasītu izvēli Latvijas auto tirgū? (+ VIDEO) 6

"Terramar" ir pārdotākais "Cupra" zīmola modelis un šī gada pirmajos mēnešos ar 78 pārdotiem automobiļiem ir apsteidzis tādus bestsellerus kā "Volkswagen Tayron" un "Toyota RAV4". Lasīt vairāk

Volkswagen atsauks gandrīz 100 000 elektrisko automobiļu

Volkswagen grupa paziņojusi par plašu atsaukumu, kas skar gandrīz 100 000 uz MEB platformas balstītu elektroauto. Pārsvarā tie ir Volkswagen, taču uz servisiem būs jādodas arī Cupra Born. Lasīt vairāk

Mercedes atklāj, kuros reģionos saglabās V12 motoru

Leģendārais Mercedes-Benz V12 motors pamazām noiet no skatuves, taču tās vēl nav beigas – dažos pasaules reģionos tas turpinās dzīvot, gan ne Eiropā. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti