Eiropas Savienības sankciju dēļ Krievijas aviokompānijas var zaudēt lielāko daļu no savas flotes, raksta Krievijas medijs Kommersantu.ru.
ES ir pieņēmusi bezprecedenta sankcijas pret Krievijas aviācijas nozari, kas praksē liedz Krievijas aviokompānijām iespēju izmantot Eiropas lidmašīnas. Jaunas piegādes, kā arī visu lidmašīnu apkope un apdrošināšana ir aizliegta, un jau pēc vecajiem līgumiem nomātās lidmašīnas mēneša laikā ir jāatdod iznomātājam.
Remontdarbu un apdrošināšanas aizliegums bloķēs pat tās lidmašīnas, kas tieši pieder aviokompānijām, norāda eksperti. Ņemot vērā iespējamos līdzīgus ASV pasākumus, Krievijas tirgus var zaudēt vairāk nekā pusi no visiem civilajiem gaisa kuģiem. Iespējams, Krievijas varas iestādes aizliegs aviokompānijām atdot lidmašīnas iznomātājiem, taču šāda konfiskācija pieliks punktu jebkādām turpmākajām attiecībām.
ES varas iestādes nolēmušas pilnībā aizliegt lidmašīnu, helikopteru un citu lidmašīnu piegādi un iznomāšanu Krievijas Federācijā, kā arī to apdrošināšanu un apkopi. Kā vēsta Kommersant, sankciju pakete tika apstiprināta pēc tikšanās ar Īrijas premjerministru Mikolu Mārtinu (lielākā daļa Eiropas lidmašīnu flotes ir reģistrēta šīs valsts jurisdikcijā), piedaloties lielākajiem starptautiskajiem iznomātājiem.
Sanāksmē tika apstiprināta bargākā ierobežojumu pakete: pilnīgs aizliegums attiecas ne tikai uz jauniem, bet arī veciem līgumiem (ar pārejas periodu līdz 28. martam), kas nozīmē aiziešanu no Krievijas tirgus vai tikpat kā neiespējamu Airbus lidmašīnu ekspluatāciju. Kommersant sarunu biedri sagaida, ka ASV veiks līdzīgus pasākumus, kas skars Boeing lidmašīnas.
Saskaņā ar jaunākajiem aģentūras Cirium datiem vairāk nekā puse (55%) no visas Krievijas aviācijas flotes ir nomāta no starptautiskām kompānijām. Krievijas aviokompānijas apkalpo 980 pasažieru lidmašīnas, no kurām 777 ir nomātas. Pārvadātāji no ārvalstu īpašniekiem iznomā 515 lidmašīnas ar tirgus vērtību 10 miljardu dolāru apmērā. Kopumā saskaņā ar Krievijas Federācijas transporta stratēģiju 2020.gadā Krievijas aviokompānijas apkalpoja 1,29 tūkstošus visa veida lidmašīnu un 2,26 tūkstošus helikopteru. Tobrīd bija 824 ārvalstīs ražotas lidmašīnas (64%), helikopteri - 1,459 tūkstoši (36%).
To, ka ES plāno pārtraukt lidmašīnu un to rezerves daļu piegādi Krievijas Federācijai, priekšvakarā paziņoja Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena. Viņa norādīja, ka 75% no Krievijas Federācijas komerciālās flotes tiek ražoti ES, ASV un Kanādā, un pasākums novedīs pie svarīgas Krievijas ekonomikas nozares degradācijas.
Apsveicu visus ar vienotību, kāda nekad agrāk nav notikusi!
Vācija piegādās 1000 prettanku sistēmas!
500 Stinger sistēmas!
Nīderlande piegādās 400 pretraķešu sistēma!
Vācijā pieņemts lēmums Bundesvēram piešķirt 100 miljardus bruņojuma! Šolca runa tikko!