Visi komentāri - No 2035.gada ES tikai nulles emisiju mašīnas

No 2035.gada ES tikai nulles emisiju mašīnas 42

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 29.jūnijs 2022 8:04

Eiropas Savienības (ES) valstu vides ministri trešdienas rītā vienojās, ka ES līdz 2035.gadam tiks izbeigta jaunu automobiļu ar iekšdedzes dzinējiem tirdzniecība, lai samazinātu līdz nullei oglekļa dioksīda izmešu apjomu.

Šāds priekšlikums tika izteikts 2021.gada jūlijā. Tas nozīmē, ka no 2035.gada ES tiks faktiski apturēta benzīna un dīzeļa automašīnu pārdošana un notiks pilnīga pāreja uz elektromobiļiem.

Šī lēmuma mērķis ir palīdzēt sasniegt Eiropas klimata mērķus, īpaši oglekļa neitralitāti līdz 2050.gadam.

Pēc vairāku dalībvalstu, tostarp Vācijas un Itālijas, lūguma ES vides ministri arī vienojās par iespēju nākotnē ļaut izmantot alternatīvas tehnoloģijas, tādas kā sintētiskas degvielas vai hibrīdautomobiļi, ja ar tām var panākt siltumnīcefekta gāzu emisiju pilnīgu izbeigšanu.

Vides ministri, tiekoties Luksemburgā, arī pagarināja par pieciem gadiem izņēmumu no saistībām oglekļa dioksīda emisiju jomā, kas piešķirts tā sauktajiem "nišas" ražotājiem vai tiem, kas saražo mazāk nekā 10 000 automobiļu gadā, līdz 2035.gada beigām. Šis izņēmums, kas reizēm tiek dēvēts par "Ferrari labojumu", dos labumu galvenokārt luksusa auto ražotājiem.

Vides ministru vienošanās vēl jāapspriež ar Eiropas Parlamenta deputātiem, lai panāktu galīgo kompromisu. 

"Šis ir liels izaicinājums mūsu autobūves nozarei," atzina Francijas ekoloģiskās pārejas ministre Anjesa Panjē-Rinašēra, kas vadīja ES vides ministru sanāksmi. Viņa gan sacīja, ka tā ir "nepieciešamība", ņemot vērā konkurenci ar Ķīnu un ASV, kas ir stipri pievērsušās elektromobiļu ražošanai.  

Visi komentāri

Pļerdax 29.jūnijs 2022 8:48
3 1 Atbildēt

Visas emisijas notiks iAuto komentāros

Opis 29.jūnijs 2022 9:05
2 0 Atbildēt

Es teiktu, ka ICE var palikt, pie nosacījuma, ka tie tērē tik pat daudz kWh enerģijas uz 100km kā EV. Ja Škoda ENYAQ un Audi Q4 e-tron patērē ap 20 kwh/100km, tad benzīna analogam būtu jāspēj nobraukt 100 km ar 2 litriem benzīna (benzīnā ir ~9,7 kWh enerģijas).

Ja tiek kurinātas ogles vai gāze, lai ražotu elektrību, tā nav nekāda bezemisiju pārvietošanās. Bet kurināt benzīnu vai ogles vairs nav nekādas starpības.

raimondsm 29.jūnijs 2022 9:49
1 1 Atbildēt

Nu, te nu gan sanaca kluda.

Pļurkt 29.jūnijs 2022 14:50
3 0 Atbildēt

... un lai saražotu IZTRŪSKTOŠO (jeb krasi pieaugošo) elektrību dedzināsim mazutu, dīzeli, ogles, gāzi...

Tātad lai TECā saražotu 20 kwh elektrības ir jāsadedzina 6.78 L dīzeļa!!!!!

Kur starpība??? No tīri izmešu daudzuma viedokļa ir pilnīgs poX!!

BET galvenais lai zaļo vispasaule3s afēra zeltu un plauktu.

++++++++++++

Lai iegūtu tēraudu ir vispirms jāsaražo čuguns, kuru ar elektrību iegūt nevar!!! Lai no čuguna iegūtu tēraudu, tas ir jāizdedzina ar skābekli..... iegūstot co2!!!

Asaris 1.jūlijs 2022 14:23
0 0 Atbildēt

Neraudi nu. Uz 30. gadu drīzāk būs elektroenerģijas pārpalimu.s nevis iztrūkums.

Pļurkt 2.jūlijs 2022 16:24
0 1 Atbildēt

... paurbināji savā dirsā un izsecināji?

WALA 29.jūnijs 2022 9:39
2 0 Atbildēt

Vienīgais kas tiks panākts, ka palielināsies "retro auto skaits" ... dažādos nojātības stāvokļos ... Es arī noteikti vēl centīšos ieķert max jaunus auto ar manuālām kārbām un dīzeļa dzinējiem ... un jā iespējams 1 EV tīri pilsētai ...

Hmm 29.jūnijs 2022 9:57
0 0 Atbildēt

Degvielas cena rudenī 2,50 - tā eksperti

Opis 29.jūnijs 2022 10:38
2 0 Atbildēt

Un elektrības cena stāv uz vietas, jā!

Un valdība noteikti atteiksies no akcīzes nodokļa, kā tad!

Pļurkt 29.jūnijs 2022 14:52
3 0 Atbildēt

.... un vai mūžīgi kāds dotēs elektrību ātrās uzlādes punktos, kā pašlaik??

WALA 29.jūnijs 2022 11:26
1 0 Atbildēt

Vai tad es īdu par degvielas cenu. mani joprojām tā nerausta ...

Opis 29.jūnijs 2022 12:46
0 0 Atbildēt

Man komentārs bija adresēts "Hmm" ;)

WALA 29.jūnijs 2022 13:19
0 0 Atbildēt

tēmē postu augstāk.;)

Tä tā "šķirošana" te strādā ;)

harijs 29.jūnijs 2022 10:12
2 2 Atbildēt

kāpēc biezo izklaides uz iedzīvotāju rēķina ? tiem bagātniekiem jau naudu nav kur bāzt bet vienalga - naftas barela cenas tik krīt bet cenas katram litram gaisā. un pats smieklīgākais, ka elektroauto ražošana, uzturēšana un utilizācija pieķēza zemeslodi reizes desmit vairāk nekā iekšdedzes dzinēju auto visā tā ekspluatācijas laikā.

raimondsm 29.jūnijs 2022 11:43
0 2 Atbildēt

Tā nav. Izdomāti skaitli.

Harijs 29.jūnijs 2022 12:23
2 1 Atbildēt

pat eiropas brent markas b maksā pie 107 dolāriem savulaik kad pandēmijas laikā degviela maksāja pie 1 euro tas pats apjoms maksāja 130+ dolāri. visa šī jezga un cenu celšana ir mākslīgi izveidota lai izveidotu krīzi un badu. bet par elektroauto internetā pilns rakstu piem : www.ixbt.com/news/2022/06/...sgoranija.html

Aha 29.jūnijs 2022 12:31
3 3 Atbildēt

Un RU jau nemaz neuzbrūk UA un pandēmijas nebija... Nu tagad būs bads un posts, nu izstāsti, kas būs tālāk?

Harijs 29.jūnijs 2022 13:23
1 1 Atbildēt

fui kāds es slikts neticu rozā ponijiem

Opis 29.jūnijs 2022 13:01
4 0 Atbildēt

1. Kāds ir vidējais EV ekspluatācijas laiks?

2. Pēc cik ilga laika EV kļūst par elektronikas atkritumu?

3. Cik bateriju pārstrādes rūpnīcu ir LV?

4. Kā notiek EV utilizācija? Var vest uz tolmetu un likt zem preses un saņemt piķi, jeb jāved uz atkritumu škirošanas laukumu, kur savāc elektronikas atkritumus un jāmaksā par katru nodoto atkritumu kilogramu?

Dkurs 29.jūnijs 2022 11:02
8 0 Atbildēt

Līdz 35. gadam japārceļas uz privātmāju, savādāk veikala stāvlaukums pie lādētāja kļūs par otrajām mājām.

MMX 29.jūnijs 2022 11:47
5 4 Atbildēt

Es principā atbalstu pāreju uz elektromobīļiem, BET līdz tam vēl diezgan daudz darba jāizdara - jāsaorganizē lēta elektroenerģija (un šeit es nedomāju brāgāšanos ar sauli un vēju), jāsagatavo infrastruktūra un līdz galam jātiek skaidrībā ar akumulatoru tehnoloģijām, lai tie auto tiešām būtu pilnībā pārstrādājami. Tepat jau bija raksts par kaut kādu Mercedes rekordu ar 4 durvju sedanu, kas nobrauca 1200km ar vienu uzlādi normālos apstākļos, tas principā ir tas līmenis pie kura mēs varam runāt par ICE nāvi. Līdz tam elektroauto ir nišas produkts.

Mērce 29.jūnijs 2022 15:34
0 0 Atbildēt

Kam tev auto ar 1200km/uzlāde? Dzīvo meža vudū būdiņā un lādēt vari tikai tuvējā pilsētā, līdz kurai 500km uz vienu galu?

MMX 29.jūnijs 2022 18:38
1 0 Atbildēt

1200km uzlāde šajā gadījumā nozīmē 2 pasažierus un braucienu pa šosejām vasarā. Realitātē ar ieslēgtu kondicionieri pilsētas satiksmē jau būs mazāk, ziemā attiecīgi vēl mazāk. Bet ziemas apstākļos tie paši nobraucamie 600km jau principā nozīmē, ka nav nepieciešamības lādēt katru dienu, kā arī salonā nav jāsalst. Lielāks nobraucamais attālums vissliktākajos apstākļos daļēji risina arī problēmu ar lādētāju pieejamību, jo nav jāštepselējas katru vakaru.

Man piemēram tas nozīmē, ka varu nedēļu nobraukāt pa Rīgu un uzlādēties nedēļas nogalē laukos, attiecīgi man dzīvoklī nevajag domāt par lādētāju.

GB12 29.jūnijs 2022 20:45
0 0 Atbildēt

Vispār jau, elektroauto tieši otrādi - uz šosejas tērē vairāk un pilsētā mazāk...

MMX 29.jūnijs 2022 22:09
2 0 Atbildēt

Jā, komentārs vietā, pilsētā patēriņš ir mazāks, bet tā vai citādi doma saglabājas - šādu elektroauto nonākšana tirgū saprotamās cenās diezgan ātri piebeigs ICE, jo pircējam parastajam pāreja uz šādu auto dzīvē praktiski neko nemainīs. Benzīntanka apmeklējuma vietā reizi nedēļā būs jāpiespraužas pie vada.

Un tas arī ir pareizais veids kā veicināt pāreju uz elektroauto, nevis kā šobrīd, kad atsevišķu cilvēku grupu ieskatā visi, kas nebrauc ar elektromobīļiem ir bomži, kaitnieki, vides un bērnu ienaidnieki, utt.

Jājā 30.jūnijs 2022 11:08
0 0 Atbildēt

Pašizlāde? Nē, neesmu dzirdējis......

Lādēšanās reizi nedēļā ir aplams mērķis, uz ko tiekties. Tas būtu kā ēst reizi diennaktī, lai nevajadzētu tērēt laiku ēšanai. Ar esošajām tehnoloģijām būvēts auto būtu pārāk smags un dārgāks, kā vajadzīgs, un smagums izraisa citas problēmas ar vadāmību un izturību.

Agrāk bija tendence arī telefonus lādēt reizi nedēļā, un kur tā palika? Reizi dienā, vai pat divas - spraužamies pie vada. Jo elektrība slikti uzglabājas akumulatoros, tai ir nemitīgi jāstrādā.

MMX 30.jūnijs 2022 11:54
0 0 Atbildēt

Lādēšana reizi nedēļā tieši ir pareizs mērķis uz ko tiekties, jo nozīmē, ka ražotājiem jāceļ tehnoloģiskais līmenis lai to nodrošinātu. Daudziem pircējiem jau šobrīd nav problēmu kaut vai katru dienu štepselēties pie vada, bet no klienta viedokļa ir svarīgi nepataisīt sevi par lohu jau startā, jo ražotāji ar prieku liks mazākus akumulatorus un nečakarēsies ar attīstību, ja vien klients piekritīs ka 200km ietilpība ir normāli.

Telefoniem tā lielo bateriju tendence nomira, jo visi grib telefonus ar lieliem ekrēniem, visādām fīčām un reizē lai telefons ir plāns un neko nesver. Attiecīgi, lai arī akumulatoru ietilpības ir augušas arī telefonos, ir robeža pie kuras klients labāk spraudīsies katru dienu pie vada nekā nēsās par 2-3mm biezāku telefonu.

khe 1.jūlijs 2022 11:45
0 0 Atbildēt

nav jau nemaz tālu jāmeklē vietas, kur jau līdz šim cilvēki katru dienu "lādē" mašīnas jau gadu desmitiem. Ziemas periodā gan tikai.

Zviedrijas ziemeļi, gan jau arī Somija un Norvēģija. Visas stāvvietas pie mājām izbūvētas ar 12v uzlādi, lai lielajā aukstumā aķis nenomirst un no rīta auto var ar autonomo apsildi uzsildīt un pēc tam arī piedarbināt.

Pa lielam - tikai infrastruktūras un ieradumu jautājums.

es 29.jūnijs 2022 17:43
0 0 Atbildēt

1200 ar vienu uzlādi nobrauks pensionārs. Braucot ar vidējo LV ātrumu 120 km/h, ar ieslēgtu AC, labi ja 600 km nobrauksi.

dulls,vai? 30.jūnijs 2022 11:04
0 0 Atbildēt

Kādi vidējie 120? Pat tāda maksimālā nav.

Asaris 1.jūlijs 2022 9:03
0 0 Atbildēt

Tas ir vidējais ātrums tomātiem. Normāliem cilvēkiem ir ap 100

Jautājums 2.jūlijs 2022 6:03
0 0 Atbildēt

Pat ja var nobraukt 1200km, cik ir jāgaida lai to uzlādet? Vai ladetāji būs pieejami visiem un uzreiz pa ceļam? Nevaru iedomāties kā ar tadu mašīnu var aizbraukt ceļojumā no Latvijas uz kādu Franciju.

GTD2 29.jūnijs 2022 17:34
5 0 Atbildēt

izskatas, ka mus tas skars loti minimaali, jo arii 2035 gadā diemžēl vissticamāk, ka mums pārsvarā būs aktuāli lietotie auto kas ievesti no ārzemēm.

Zemesgramata 29.jūnijs 2022 20:57
0 0 Atbildēt

Mūs tas neskars. Jauno auto pircēju ir tik maz,ka neviens īsti nepamanīs.

rudens68 29.jūnijs 2022 21:53
0 0 Atbildēt

Pēc vairāku dalībvalstu, tostarp Vācijas un Itālijas, lūguma ES vides ministri arī vienojās par iespēju nākotnē ļaut izmantot alternatīvas tehnoloģijas, tādas kā sintētiskas degvielas vai hibrīdautomobiļi, ja ar tām var panākt siltumnīcefekta gāzu emisiju pilnīgu izbeigšanu.

....

i Auto varētu šo dokumentu sīkāk papētīt un mums saprotamā valodā pastāstīt galveno . Intresē atrunas par hibrīdiem m sintētisko degvielu

650 29.jūnijs 2022 23:56
3 0 Atbildēt

Šīs tēmas propagandoni un viņus atbalsojošie tematiskie liekuļotāji drošvien jau vis tuvākakajā 3-5gadē sapelnīs gan privatmājai, gan pieslēgumam.Kas par to samaksās- nu tur taču šaubu nav. Vane, ko, cien. L... ?

MMX 30.jūnijs 2022 9:04
0 0 Atbildēt

Es domāju, ka daļa jau ir sapelnījuši. Lielākie izdevumi uz mārketingu ir tieši produkta ieviešanas sākuma fāzē, līdz ar to pirmie pārdevēji/*irsēji ir tie, kas principā ceļ ārā naudu praktiski par neko. Tad kad jau sāksies reālā tirdzniecība, tad jau tādas peļņas vairs nebūs.

Jūrmalnieks 30.jūnijs 2022 9:37
3 0 Atbildēt

Man tā lielā bilde neliekas kopā. ES no krievijas importē 145 miljardi kubikmetru gāzes gadā un izskan paziņojumi par atteikšanos no gāzes kā nezaļa enerģijas avota, lai mazinātu ES atkarību no krievijas. Katrs kubikmetrs gāzes ir 10,54 kWh enerģijas, ko nāksies kompensēt visticamāk no elektrotīukla? Ja vēl klāt pieliek atteikšanos no degvielas un oglēm, to droši var reizināt ar 3 vai 4, kur mēs ņemsim šādas jaudas?

Ka tik beigās nesanāks kā Ziemeļkorejā, kur elektrību ieslēdz tikai uz dažām stundām dienā!

MMX 30.jūnijs 2022 9:55
0 0 Atbildēt

Eiropas un nu jau arī Latvijas valdības sapņos doma ir ka šo apjomu noklās ar saules paneļiem un vēja parkiem. Realitātē visticamāk būs jāceļa AES tikai lai noklātu gāzes patēriņu un vēl AES lai pārietu uz elektroauto.

janis palis 30.jūnijs 2022 11:04
0 0 Atbildēt

sakuma jasak bij ar darba tirgu kadas algas maksa videji kapeikas kadi vel te eletro auto 35 gada sviests!

Andris 30.jūnijs 2022 12:16
0 0 Atbildēt

Pienāks 2035 - un nebūs, aizbildinoties ar kārtējām muļībām

vērotājs 5.jūlijs 2022 23:41
0 0 Atbildēt

Ko jūs te šūmejas.Vispirms nodzīvojat līdz 2023gadam.

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas auto vēl nav miris - Kia K4 no 2026. gada Eiropā (+ FOTO)

Nākamgad Kia automobiļu piedāvājumam Eiropas tirgū pievienosies ar benzīna motoriem darbināmais K4. Lasīt vairāk

Aizdegšanās risks: Opel, Citroen u.c. Stellantis zīmoli kopumā atsauks vairāk nekā 750 000 automašīnu 7

Autoražotājam Stellantis nācies saskarties ar nopietnu problēmu – visā pasaulē potenciālo aizdegšanās risku dēļ tiks atsauks teju 757 tūkstoši transportlīdzekļu. Lasīt vairāk

Jaunais MG4 saņem 26 000 pasūtījumu divu nedēļu laikā; ražotājs palielina jaudu

Kompaktais elektromobilis, ko MG ir izstrādājis kā globālā tirgus modeli, pirmos soļus sper droši un pārliecinoši – tikai 15 dienu laikā pēc oficiālās prezentācijas Čendu autoizstādē, piesaistīti vairāk nekā 26 000 klientu. Lasīt vairāk

Rīt sākas ikgadējā akcija “ROADPOL Drošības dienas” 9

No rītdienas, 16. septembra, līdz 22. septembrim Eiropas Savienības dalībvalstīs, tostarp Latvijā, norisināsies nedēļu ilga Eiropas ceļu policijas tīkla “ROADPOL” organizētā ikgadējā akcija “ROADPOL Drošības dienas”. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti