Vācijas kanclers Frīdrihs Mercs pirmdien paziņoja, ka viņš vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) atteiktos no mērķa līdz 2035.gadam izbeigt jaunu ar iekšdedzes dzinējiem aprīkotu automobiļu tirdzniecību, jo viņa valsts meklē iespējas palīdzēt savai automašīnu rūpniecībai.
Tādi Vācijas autobūves milži kā "Volkswagen" (WV), BMW un "Mercedes-Benz" ir pauduši šaubas par šo ES mērķi apstākļos, kad tie pūlas izveidot konkurētspējīgus elektromobiļu būvniecības uzņēmumus pret tādiem konkurentiem Ķīnā kā BYD.
Pirms ceturtdien plānotas tikšanās ar autobūves sektora pārstāvjiem Mercs paziņoja telekanālam NTV, ka viņš uzskata ES plānoto aizliegumu par "nepareizu".
ES septembrī solīja pārskatīt izvirzīto mērķi 2035.gadam pēc autobūvnieku izdarīta spiediena.
"Es negribu, ka Vācija būtu viena no valstīm, kas atbalsta šo nepareizo aizliegumu," sacīja Mercs.
Viņš tomēr atzina, ka šis jautājums "vēl tiek apspriests" ar valdošās koalīcijas partneri - Sociāldemokrātisko partiju (SPD).
Vides ministrs no SPD Karstens Šneiders "vēl nav pārliecināts" par vajadzību atteikties no šī mērķa, sacīja Mercs. Viņš pauda cerību, ka valdība vienosies par nostāju pirms ceturtdien plānotās tikšanās.
Autobūvei ES lielākajā ekonomikā Vācijā ir lielas problēmas, kuras cēloņi ir sīva konkurence Ķīnas tirgū, vājš pieprasījums un negaidīti lēna pāreja uz elektromobiļiem.
WV meitsabiedrība sporta automobiļu ražotājs "Porsche" šomēnes paziņoja, ka ievērojami novilcinās elektromobiļu izlaidi vāja pieprasījuma dēļ.
Mercs atzīmēja, ka dīzeļdzinēji vēl ir vajadzīgi kravas automašīnu ražošanai un ka būtu "nopietna kļūda", ja Vācija nevarētu veikt pētījumus šajā jomā.
Mercs arī pauda cerību, ka tuvākajos gados var tikt izstrādātas sintētiskās degvielas, kas ļautu iekšdedzes dzinējiem darboties "videi draudzīgā veidā".
"Mums vajadzētu nevis aizliegt, bet veicināt tehnoloģijas, un tas ir mans mērķis," sacīja Mercs.
Tirgot aizliegt nevajag, no tā 2035. gada ICE jāaizliedz iebraukt pilsētās. Laukos lai pāķi braukā un smird.
Dīvains komentārs

Nu tad produktus uz savu piparbodīti Rīgas centrā varēsi vest ar videi draudzīgo velosipēdu

Patiesība or kaut kur pa vidu. Furgoni brauks līdz lielveikaliem nomalēs, bet centrā tiem tiešām nav ko meklēt. Centrā lai ir kafejnīcas un grāmatu veikali, nevis būvmateriālu veikali un apbedīšanas kantori.
@w12 dīvains komentārs no cilvēka, kurš parasti mēģina būt kaut cik gudrs, bet tagad tēlo visstulbāko muļķi.
Pamato domu, citādi pats pēc muļķa izskaties.
Ko tur pamatot. Cilvēki vēlas iepirkties ar ērtībām. Arī paēst. Visai loģiski ka lielākā daļa izvēlēsies gramatas pirkt alfā un paēst krasta lido, kur ir plaša autostāvvieta.