nu grūti ar tevi, grūti
Izlasi ko nosaka CSN un Vīnes konvencija par mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem un kārtīgi izlasi 159. punktu.
Un tagad ieslēdz loģiku. Ja vadītājs skrupulozi ievēro 159. punktu zem viņā ratiem negaidīi gājējs nevar pakļūt. Vadītājam ir jāpārliecinās ka gājēju patiešām nav vai ka kāds patiešām to ceļu negrasās šķērsot! TAS IR VADĪTĀJA PIENĀKUMS! Nav tā, ka gājējs pēkšņi uzrodas uz pārejas ielas vidū - tas kādu laiku pirms iziešanas uz pārejas tak pienāk pie tās, to visu var redzēt un pieļaut, ka tas ies pāri, līdz ar to vadītājam tas ir jāredz (ja dēļ šķēršļiem ir apgrūtināta redzamība - nedrīkts tupa turpināt kustību - ir jāpārliecinās) un SAVLAICĪGI jāvada sava lamata tā, lai varētu apstāties, ja to prasa situācija.
Un šis jāskata kopsakarībā ar to, kā ir jāizvēlās pareizs braukšanas ātrumu - kas nosaka, ka atrumam jābūt vienādam vai mazākam ar max atļauto un atbilstošam kravai, ceļa stāvoklim, laika apstākļiem utt...
Kad visu saliksi kopā - sapratīsi, ka arī "tupa pār pāreju slājošais" gājējs vadītājam - speciāli apmācitam, pārbaudīam un ar apliecību "sertificētam" vadītājam - bija jāpamana laikus un pildot CSN bija jāspēj apstāties!
Es saprotu, ka grūti, bet tā nu vecīt, tas ir!
Gājējs nav obligātā kārtā mācījies, eksāmenā apliecinājis savas CSN zinšānas. Bet, ja nu tas izmanto gājēju pāreju - esi ka nu spējīgs to pamanīt un respēktēt! Tas ir vadītāja PIENĀKUMS!
Kā labākais piemērs par nespēju braukt ar max atļauto vai lēnāk un nespēju ievērot noteikumus nāk prātā apbrīnojama spēja to visu tomēr darīt, ja seko policijas ekipāža vai liekot braukšanas eksāmenu! Kā apliecība kabatā, tā uz to visu drīkst lūrēt caur pirkstiem un pēc paša vēlēšanās izlases kārtībā ievērot/neievērot?
Ar mani nav grūti. Es spēju izpildīt visu to, ko tu tur samurgoji... Bet tāpat apzinos, ka ne visi to spēj. Un pat labākajiem un apzinīgākajiem vadītājiem var gadīties nepamanīt - pēc tam paši nesapratīs, kā... Izlasi vēlreiz savu garo penteri un pārliecinies, ka esi minējis tikai cilvēku izdomātus likumus - konvenciju, CSN, loģiku... Tie visi ir labi un tos ir jāievēro. Tomēr tie nav absolūti, mēdz būt interpretējami, sodi ir samērīgi u.t.t. Bet slājēji un Palaidnieks nekādi negrib ņemt vērā, ka neviena cilvēka spēkā nav atcelt dabas noteiktos likumus - un to pārkāpšana tiek sodīta nesaudzīgi un nepārsūdzami.
Kur es rakstīju ka fizikas likumi nedarbojas?
Tad vajag lietas saukt īstajos vārdos - gājējiem jāuzmanās no rupji un bezkaunīgi noteikumus pārkāpjošiem autovadītājiem!
Vai tad es saku ko citu? Lēni gan tev pielec... Papildus jāuzmanās arī no gluži vienkārši nevērīgiem, neveiksmīgām apstākļu sakrītībām u.t.t. Tieši tādēļ CSN ir noteikts, ka gājējam ir pienākums pārliecināties, bet sods par nepārliecināšanos ir noteikts nevis APK, bet gan dabas likumos.
Vēlreiz - šīs gājēja pienākums nekādi neatceļ vadītāja pienākumu dot ceļu!