Un vēl tāda lieta, ka arī ja auto būs perfektā kārtībā, tāpat 20-30g vecs auto sadursmē ar modernu mazauto būs cietējs.
Man nav ne jausmas kāpēc tu to piemini, droši vien gribi uzsākt diskusiju "jauna mašīna pret vecu", bet kā vēlies.
Metāla nogurums? No kā šim normāli lietotai mašīnai ir jāgurst? Es nezinu, varbūt 20 gadus vecam japānim pēc 10-15 gadu kratīšanās pa latvijas bedrēm var iestāties; to mašīnu problēmas, ekonomiskā dizaina dēļ, mani reizēm mēdz pārsteigt - normālu mašīnu vajadzēs apzināti plēst, un arī tad tur plaisas metīsies nevis kaut kāda "noguruma" dēļ, bet vienkārši dēļ tā ka vieta, kas ir zem asa lauziena, beigās neiztur - mans audī ir uzskatāms piemērs; iepriekšējais īpašnieks ar viņu bija pasportojis.
"iespēja ka nenostrādās airbagi vai jostu spriegotāji" ? Nē nu vislabāk ir ja nav kam nostrādāt - tev varbūt patīk ka pēc maza bumsika, kura seku novēršana izmaksā dažus desmitus eiru, stipri lielāka naudas summa jāizdod lai novērstu spilvenu radītos bojājumus, bet es tur neko labu nesaskatu. Tādā ziņā man patīk astoņdesmito beigu/deviņdesmito pirmās puses audī opcija Procon-Ten; pie kārbas aizmugures nostiprinātas troses kas, spēka agregātam palienot zem mašīnas, ierauj stūri uz iekšu un nospriego jostas - atšķirībā no spilveniem, savus posta darbus izdara tikai situācijā, kur mašīna pēc tam visdrīzāk nebūs ceļama, bet iespēja iegūt traumas stipri lielāka, tb ieguvums pārsniedz zaudējumus.
"iespēja palikt uz gultas vai zem 2m zemes slāņa sadursmē ar drošāku auto" ? Nu, tur ir divas atbildes. No neticīga cilvēka skatupunkta man patīk frāze, ko par drošību teica Sir Alec Issoignis, vai kā tur viņu sauca, oriģinālā miņa dizaineris - "es savas mašīnas projektēju ar pietiekami labu vadību un bremzēm lai ja kāds ar tām iekultos ķezā, tā būtu viņa paša vaina". No ticīga - pielūgt un uzticēties vajag Dievam, nevis pāris tonnām dzelžu. Arī jauna kaste, kuru tu dievini un ļauj izpumpēt tavu kabatu, ir nedrošāka attiecībā pret fūrēm, autobusiem, traktoriem un tamlīdzīgu tehniku - nerunājot nemaz par augstāk esošo opeļmokas viģiku - tā ka ja tavs laiks būs pienācis, tevi arī superdrošā nullītē piemeklēs "vecu mašīnu problēma", tik vien ka ugunsdzēsējiem vajadzēs labākas šķēres lai tavas atliekas izgrieztu.
P.N. Atceries ka ar šitento filosofiju tu esi cinisks pret lielāko daļu latvijas autovadītāju - jo ja tavi argumenti būtu nopietni ņemami, tad lielākā daļa latvijas autovadītāju, mani un manus braucošos tuviniekus ieskaitot, būtu staigājoši miroņi. Nu, slava Dievam, tā nav.
Aizbrauc līdz tuvākajam avarējušo auto placim un apskaties savām acīm.
Varu nebraukt, es arī bez tā zinu, ka avārijā nokļūt ir slikti ar jebkuru auto. Bet diez vai tu zini, cik maza ir iespēja iet bojā dēļ tā, ka tev ir vecs auto.
Protams, slikti ar jebkuru auto, bet paskaties kaut vai uz: www.youtube.com/watch?v=emtLLvXrrFs
Tie padsmit gadi tehnoloģijas var būt starpība starp lauztiem kauliem un nāvi, starp vieglām traumām un smagām u.t.t.
Var... Var... Tā varbūtības šķirba, kurā "jāietrāpa", lai izjustu šo starpību ir mazāka, nekā dabūt lāsteku uz galvas, ejot pa ietvi. Bet tu tak nestaigā tādēļ ar ķiveri galvā.
Es, piemēram, mēdzu braukt arī ar moci, kas ir nesalīdzināmi bīstamāk, nekā braukt ar jebkuru auto. Gluži vienkārši es nepakļaujos mārketingam, bet objektīvi izvērtēju riskus savā dzīvē un maksu par to novēršanu. Auto nav ne tuvu bīstamākais elements, bet tā drošība ir viena no dārgākajām.