Un var salīdzināt jebkuru elektro auto, budžeta klases vai premium klases, kritums visur ir milzīgs.
Kautvai tam pašam premium model S, kuram cena jau būs ap 120k eur, 5 gadu lietots jau tirgosies ap 35-40k eur, un ja salīdzina līdzīgu benzīna auto kā piemēram BMW 7 sēriju ap 120k, tad 5 gadu lietots maksās ap 70k, kas ir iespaidīga starpība.
Es pats pērku jaunos auto no salona, bet vienmēr sekojui līdzi cipariem, kas ir izdevīgi un kas nē, tad visi bļaustītāji, kas saka cik izdevīgi ir elektro auto, lūdzu es gaidu argumentus, jo es pats labprāt nopirktu elektro auto, bet milzīgais cenu kritums atbaida.
Lai vairāk saprastu, kāpēc ir tik liels cenu kritums, es pastāstīšu.
Baterijas garantija ir ap 8 gadiem, baterijas nomaiņa būs līdz pat 20k eur, kas būs dārgāk par paša auto vērtību, tirgus tiek piesātināts ar lietotiem elektro auto, kurus neviens negrib pirkt un cenas tikai kritīs vēl zemāk.
Jo diezvai, kāds gribēs pirkt 7-8 gadus lietotu elektro auto, lai pēc gada nobruktu baterija un to mašīnu būtu izdevīgāk nodot metālā nekā mainīt bateriju.
Elementārs tirgus likums, nav pieprasījuma cena krīt, ir pieprasījums cena aug.
Pat ja elektro auto tiek lādēts bez maksas, gadiem ejot, tas nevar apmaksāties dēļ sava milzīga cenu krituma.
Kamēr nebūs izdomāta letā baterijas nomaiņa, elektro auto nebūs nākotnes.
Ja, kāds grib mani pārliecināt pretēji, lūdzu labus argumentus, varbūt tomēr mani pārliecināsiet norpirkt nākamo auto kā elektro.
Vai tiešām elektro auto ir izdevīgi?
Labdien visiem lasītājiem un īpaši elektro auto īpašniekiem, tai paša skaitā arī Teslas.
Man tāds jautājums cilvēkiem, kas ir pirkuši jaunas teslas vai jaunus elektro auto no saloniem, lūdzu pastāstiet savus lielos ieguvumus un cik naudas jums sanāk ietaupīt gadiem ejot ar elektro auto.
Jo pēc maniem aprēķiniem, tas nu galīgi nav izdevīgs pirkums.
Kā piemēru ņemšu kautvai standarta Tesla model Y 2025 gada, kura cena ir aptuveni, jaunam modelimm ap 60k eur, pēc 5 gadu lietošanas cenas kritums ir ļoti liels, tas ir vidēji ap 60-70%, rezultātā jūsu auto pēc 5 gadiem būs jau apmēram 20k eur vērts, sanāk ja 40k zaudējums, to izdala uz 5 gadiem, tad jūsu zaudējums ir ap 660 eur mēnesī, lietojot elektro auto.
Šie cipari nav no zila gaisa, var ieiet ss.lv vai jebkurā citā vietā un apskatīties lietotu elektro auto tirgu, cenas ir drausmīgi lejā lietotiem elektro auto.
Vai varat uzrprasīt šo pašu jautājumu chatgpt, cik maksā jauna tesla y 2025 gada un cik maksās tesla y 2020 gada, cipari būs ļoti līdzīgi un šis cenas kritums nav tikai teslām, bet gan visiem elektro auto. Protams arī benzīna, dīzeļa jauniem auto ir cenu kritums, bet tas ir ap 30-35%.