- Sludinājumi
- Ziņas
- Vīriem
- Tehnoloģijas
- Sports
- Video&TV
- Forums
- Lasītāju pieredze
- Akcijas
- Jautā ekspertam
msh rakstīja: Kuri tev skaitās "visi"? Pirmsfeisliftam es ļoti šaubos ka nāca papildus sildīšanas autonomka - ja nu vienīgi cilvēks gribēja pirms braukšanas uzsildīt mašīnu un tapēc ieķeksēja pilno webasto. Labi, šarāns ir strīdīgs variants kuros es pārāk neorientējos - strīdīgs jo pirmo paaudzi ražoja no 1995 līdz 2010. un tā perioda vidū tās papildus sildīšanas autonomkas sāka citos parādīties. Un tajos citos, kuros es tos redzu - tā ka pieslēdzot kompi un noskanējot vadības blokus, atsaucas arī autonomka - tās ir mk5 golfa platformas mašīnas vai ne vecākas par nullto gadu vidu.
tādu lielu kulbu ar ekonomisku dīzeli ziemā vispār nevar piesildīt savādāk.
feciic rakstīja: Ja auto nācis no FR, BE, NL vai Vācijas D tad visticamāk ka fēna nav, bet viņš, cik redzēts, stāstu kardināli nemaina, jā, kapeiku ātrāk logi atkūst bet salonu piesildīt līdz patīkamai temperatūrai viņš nevar
Ir lietošanā "vācietis ar fēnu" - atšķirība ir radikāla. Tieši bez fēna (bija nomiris) tas auto vispār ne logu spēj atkausēt, ne saprātīgā laikā līdz patīkamai temperatūrai iesilt.
Conqueror rakstīja: Auto plačos vairums auto ir ar universālu virsbūvi, sedani ir maz
kuriem modeļiem vispār ir sedani? premium markām un mazcenas modeļi 3. pasaules valstīm
msh rakstīja: Tačkām cenu kāpums ir tāds salīdzinoši neliels - tu te runā par kaut kādiem desmit, divdesmit procentiem. Bet ir pietiekami daudz izejmateriālu kam cenas ir pieaugušas simts, divsimts, trīssimts procentu... Darbā kolēģi kādu mēnesi atpakaļ rēķināja ka pie esošajām cenām malkas šķūnīti nav vērts būvēt, materiāli izmaksās dažas pakas... Nezinu par citiem būvmateriāliem, cik daudz tie kāpuši, bet man ir padomā viens pasāciens, intereses pēc parēķināju ciparus, tie nepatika... Vai atkal - pazīstams čalis, pēc profesijas metinātājs, un mēdz metināt arī no darba brīvajā laikā, nesen pieminēja - metrs 60x2 ņeržas trubas pirms gada maksāja 10e metrā - tagad 30e... Par degvielas cenām nerunāsim...
Degvielas pieaugums pa lielam vismaz ir piesaistīts naftas cenas pieaugumam (nosacīti).
Ar metāliem jau sākas visādi brīnumi - metāla konstrukciju pašizmaksa itkā nav pieagusi reizēs, bet sakarā ar neskaidrajām piegādēm ražotāji brīžam dod tādus ciparus, kur nosacītā tirgus cena tiek reizināta pat ar 3 vai 4. Un neviens īpaši no tā nekautrējas, jo tiešām nav skaidrs, vai uz to brīdi, kad konkrētā konstrukcija būs jāražo metāls vispār būs pieejams. Ar alumīnija kabeļiem tas pats - vai nu pērc no piegādātāja jau iepirktos kabeļus pa veco cenu reizinātu ar 2, vai gaidi rūpnīcas dotos 3 mēnešus.
Īsumā reālais materiālu cenu kāpums nav tik traģisks, bet visu problēmu rada sačakarētās piegādes ķēdes visā pasaulē, kā arī ražotāju un tirgotāju piekabinātie procenti risku segšanai. Es pats tāmējot vairs pat nekautrējos piemest vēl 5-10% pa virsu piegādātāja cenai, jo cenas būvniecībā reāli mainās pa dienām, bet pasūtītāji grib lai es paredzu cenu gadu uz priekšu. Tā i ražotājs paskatās debesīs un piemet 20%, tirgotājs paskatās debesīs un piemet 20% un es ar paskatos debesīs un piemetu 20%, ja ir ģenerālis, tad arī viņš paskatās debesīs un piemet 20%, pasūtītājs ierauga tāmi un arī skatās debesīs
Vismaz kamēr karš nav beidzies cenas būvmateriāliem atradīsies brīvā peldējumā, pēc tam jau redzēs - pasaulē atkal velk uz krīzi, Ukraina būs jāatjauno, kā vēl Ķīnai ies ar kovidu, kaut kam cenas ievērojami kritīs, kaut kam paliks šajos līmeņos, kaut kam varbūt vēl pieaugs.
msh rakstīja: Tačkām cenu kāpums ir tāds salīdzinoši neliels - tu te runā par kaut kādiem desmit, divdesmit procentiem. Bet ir pietiekami daudz izejmateriālu kam cenas ir pieaugušas simts, divsimts, trīssimts procentu... Darbā kolēģi kādu mēnesi atpakaļ rēķināja ka pie esošajām cenām malkas šķūnīti nav vērts būvēt, materiāli izmaksās dažas pakas... Nezinu par citiem būvmateriāliem, cik daudz tie kāpuši, bet man ir padomā viens pasāciens, intereses pēc parēķināju ciparus, tie nepatika... Vai atkal - pazīstams čalis, pēc profesijas metinātājs, un mēdz metināt arī no darba brīvajā laikā, nesen pieminēja - metrs 60x2 ņeržas trubas pirms gada maksāja 10e metrā - tagad 30e... Par degvielas cenām nerunāsim...
jaunā tačkā lielu cenas daļu veido inženierijas izmaksas, kas jau ir iztērētas

![]()

kāds ir redzējis šitādu Latvijā?
Ķīnā ar tādiem gandrīz visi braukā ![]()
darklight rakstīja: Ir drusku braukts ar Auris CVT. Rēc un uz priekšu ne sūda neiet. Par dinamisku braukšanu var aizmirst.
10.5 sek līdz simtam, motoram visu laiku esot tuvu sarkanajai zonai - diez vai ikdienā to gribēsies baudīt. Diezgan mazs griezes moments priekš 1.2 turbo. Itkā jau 115 zs uz 1.2t pašmasu nav traģiski - normāls mājsaimnieču auto.