Tu saki, šis jaunais priekšlikums tevi atdzesēs? Ja tu visu šito sviestu no va[l]dības puses atbalsti, tu esi daļa no problēmas. Pie mums situācija uz ceļiem ir tikai atruna lai iekasētu vairāk. Kāpēc statistika un kultūra ir drausmīga? Tāpēc ka vadoņiem tie ir pie dirsas. Ar braukšanu kreisajā joslā, rāvējslēdzēja netaisīšanu vai ko tādu nevar naudu pelnīt. Tur būs jāizglīto, jāaudzina, un beigās izkontrolēšanu varēs veikt tikai pieķerot pie rokas, un nekādus lielus sodus uzlikt arī nevarēs, jo nevarēs piesiet šausmīgu apdraudējumu. Kamēr ar ātrumu var pelnīt - vajag tikai uzlikt trijkāji vai stabu - un vienīgais priekšnoteikums - demonizēt ātrumu. Ja mērķis būtu satiksmes uzlabošana, tad būtu ne tikai augšējais ātruma ierobežojums, bet arī apakšējais, jo savādāk daudzmaz vienmērīgu ātrumu [kas ir nepieciešams drošai satiksmei] nevar dabūt. Bet apakšējais ierobežojums vēstītu nepareizo ziņojumu sabiedrībai, tāpēc uz tādu neceriet - tajā pašā laikā ar sēņotājiem sačakarēta satiksme ir ļoti laba iekasēšanai, jo vienmēr būs kāds kam nebūs visa diena laika sēdēt aiz sēņotājiem. Klasisks piemērs no gābešņika dažus gadus atpakaļ, kur šis kaut kur Bauskas apkārtnē nakts vidū uzrāvās uz cepistiem; šie sēņoja, savāca kolonnu un kurš iet visiem garām, to apstādina un izdrāž - lai arī drāzt vajadzētu pašus, par satiksmes čakarēšanu.
Un tālāk par sodiem. Lai sodi darbotos, tiem jābūt samērīgiem, pamatotiem un neizbēgamiem. Par neizbēgamību pats zini - ļoti augsta izbēgamība. Par samērību - tie jau tagad ir neadekvāti augsti. Sevišķi pateicoties tam ka lūzt vai plīst bet sods jāsamaksā mēneša laikā. Es domāju ka jau tagad diezgan lielam braucēju procentam sagādā[tu] problēmas mēneša laikā samaksāt bildi par vidēju pārkāpumu. Par pamatotību - tev šitā ideja, vadītāja apliecība nost jo +30 - liekas adekvāti? Pie šādas kārtības viss kas vajadzīgs lai tiktu vaļā no vadītāja apliecības - ciešāks apdzīšanas manevrs [pie noteikuma ka tev vēl ir pašsaglabāšanās instinkts] vai ar kokiem vasarā aizaugusi apdzīvotas vietas sākuma zīme. Adekvāti? Kāds tik nenormāls apdraudējums rodas no tiem +30? Es augustā gandrīz pazaudēju vadītāja apliecību; viss ko es izdarīju - braucot no Līčiem Rīgas virzienā, posmā kur atļautais ir 90, labos laikapstākļos, ar mērenu satiksmi, izbraucot ārpus apdzīvotas vietas robežām atvilku trešajā līdz galam, tik daudz cik to atļāva priekšā braucošais, un tad atmetos, lai tas priekšā braucošais nebūtu jāapdzen - kur pamatojums, kādu apdraudējumu radīja mans pārkāpums kura ilgums varēja būt ap 15 sekundēm [paātrinājums virs 90 un sadzēšanās līdz 90] - ? Bet tieši tāpēc sodi ir par ātrumu, nevis noteiktu uzvedību - jo ātrumu var piefiksēt ar trijkāji vai pretī braucošu netrafarēto, kamēr noteiktu uzvedību piefiksēt būtu ļoti problemātiski un resursietilpīgi.
Ak jā, pateicoties sodu neadekvātumam apvienojumā ar citiem socioekonomiskiem faktoriem uz ceļiem domājams paliek arvien vairāk braucēju kam nav ko zaudēt.
Sodu naudas izteiksme ir diezgan samērīga. Nav nekas tāds, ko nevarētu samaksāt, bet nav arī tik maz, lai uz ceļa neiespringtu ar domu - eh, varu arī pārkāpt, jo sods nekāds īpašais nav. Bet, ja nevari samaksāt 80 euro sodu, tad visticamāk nevari arī atļauties uzturēt normāli mašīnu, nopirkt riepas utt., attiecīgi, tev uz ceļa nav ko darīt.
P.S. Mani toreiz neizdrāza. Mēģināja, bet nesanāca, jo pateicu, ka protokolu neparakstīšu un apstrīdēšu 
Diagnoze - pārticis mietpilsonis. Esi dzirdējis tādu terminu "no rokas mutē"? Nejūtos pārsteigts ka esi sajaucis vietām izmaksas - nevis "ja nevari samaksāt 80 euro sodu, tad visticamāk nevari arī atļauties uzturēt normāli mašīnu" bet gan "ja jāmaksā sods, tad mašīnai nākas pagaidīt". Kā arī - klajš izpratnes trūkums par to ka ļoti daudziem mašīna ir pirmās nepieciešamības prece. Man īsti nav spēkā ne viena ne otra situācija, bet es abas varu iztēloties bez problēmām.
P.N. Nejūtos pārsteigts par to ka tev trūkst nojausmas par to, cik daudz var izdarīt par tām 80 eirām, ja jātaupa nauda. Šobrīd gan jau vairs nē, bet vēl nesen par to naudu kaut vai sanāca divas jaunas riepas...
Nu, tā jau var visu ko pamatot.