iAuto tests: Japānas sedans "Lexus ES" uzsāk savu cīņu ar Vācijas premium smagsvariem (+ VIDEO)

iAuto.lv | 3.jūlijs 2026 16:19

Kamēr budžeta klases sedani no auto tirgus praktiski ir pazuduši, biznesa segmentā ir asa konkurence starp vācu milžiem Mercedes-Benz, Audi, BMW un japāņu Lexus. "Lexus ES" piedzīvo būtiskas izmaiņas un pirmo reizi būs pieejams kā pilnvērtīgs elektroauto. Ar sākumcenu Latvijā no 54 450 EUR.

Jaunais astotās paaudzes "Lexus ES" piedzīvojis būtiskas pārmaiņas un pirmoreiz nopietni piesaka sevi Eiropas elektroauto segmentā. Modelis, kas kopš 1989. gada bija pazīstams kā klasisks biznesa klases sedans uz "Toyota Camry" bāzes, tagad ieguvis daudz plūdenāku fastback tipa virsbūvi. Lai gan "Lexus" to joprojām dēvē par sedanu, jaunā forma ar slīpo jumta līniju un izteikti aerodinamisko aizmuguri vairāk atgādina modernu liftbeku.

Jaunais "ES" izaudzis visos izmēros. Tā garums sasniedz 5,14 metrus, kas ir par 16,5 centimetriem vairāk nekā iepriekšējai paaudzei. Platums palielināts līdz 1,92 metriem, augstums – līdz aptuveni 1,55 metriem, bet riteņu bāze izstiepta līdz 2,95 metriem. Lielākie izmēri ļāvuši radīt vēl plašāku un komfortablāku salonu ar izteiktu premium sajūtu.

Dizainā "Lexus" atteicies no masīvā priekšējā režģa, tā vietā izvēloties modernāku un tīrāku "Clean Tech x Elegance" stilu. Priekšdaļā dominē šauri L formas lukturi ar jaunu dienasgaismu un pagrieziena signālu grafiku, savukārt aizmugurē – pilna platuma LED gaismu josla ar izgaismotu "Lexus" logotipu. Virsbūves līnijas veidotas izteikti aerodinamiskas, bet sānu profils izceļas ar asu, pakāpienveida līniju no priekšējām līdz aizmugures durvīm.

Salonā izmantots "Lexus Tazuna" princips – visi galvenie vadības elementi izvietoti tā, lai vadītājs tos varētu pārskatīt un kontrolēt ar minimālām acu un roku kustībām. Daļa pogu ir paslēptas un kļūst redzamas tikai pēc automobiļa iedarbināšanas. Tās darbojas kā skārienpaneļi, taču nodrošina fizisku atgriezenisko saiti. Vadītāja priekšā atrodas 12,3 collu digitālais instrumentu panelis, bet centrā – 14 collu multimediju ekrāns.

Interjerā izmantoti bambusa dekori, mākslīgās ādas apdare un maināms salona apgaismojums. Komforta uzlabošanai Lexus pilnveidojis durvju blīves un akustisko stiklojumu, lai salonā būtu klusāk. Aizmugurē iespējami atgāžami sēdekļi, bet pasažierim aiz priekšējā sēdekļa pieejama vēl ērtāka vieta ar kāju balstu, radot izteiktu limuzīna sajūtu. Par augstvērtīgu audio skaņu rūpējas 12 vai 17 skaļruņu "Mark Levinson" sistēma.

Piedziņu klāstā būs gan hibrīdi, gan pilnībā elektriskas versijas. "Lexus ES 300h" izmantos uzlabotu pašuzlādes hibrīdsistēmu ar 2,5 litru četrcilindru benzīna motoru. Sistēmas jauda sasniedz 196 ZS (144 kW), un modelis būs pieejams gan ar priekšējo, gan ar pilnpiedziņu.

Pirmoreiz "ES" vēsturē būs pieejamas arī pilnībā elektriskas versijas. "Lexus ES 350e" ar priekšpiedziņu attīsta 224 ZS (165 kW) un aprīkots ar 77 kWh bateriju, savukārt jaudīgākais "Lexus ES 500e" saņem pilnpiedziņu, 343 ZS (252 kW) jaudu un 75 kWh bateriju. Paātrinājums līdz 100 km/h aizņem attiecīgi 8,0 un 5,5 sekundes.

Abu elektroversiju WLTP nobraukums sasniedz aptuveni 530 kilometrus. Maksimālā līdzstrāvas uzlādes jauda ir 150 kW, kas ļauj bateriju no 10 līdz 80% uzlādēt aptuveni 30 minūtēs. Modelim paredzēta arī baterijas priekšsildīšana optimālākai uzlādei aukstā laikā.

"Lexus" uzlabojis arī braukšanas īpašības – virsbūve kļuvusi stingrāka, paplašināta šķērsbāze, bet pirmoreiz "ES" izmantota daudzsviru aizmugurējā piekare. Elektriskajās versijās izmantota jaunā "e-Axle" piedziņas sistēma ar zemāku smaguma centru un kompaktāku konstrukciju.

Eiropā jaunais "Lexus ES" nonāks 2026. gada vasarā. Modeļa sākumcena ir no 54 500 eiro.

PLUSI:

• Ļoti laba vadāmība;
  • Elktroauto versijā dinamisks auto;
  • Salīdzinoši laba cena, ņemot vērā auto klasi un piedāvājumu;
  • Pārdomāta salona ergonomika.

MĪNUSI:

• Atpakaļskata kameras izšķirtspēja;
  • Bagāžas nodalījums nav ērts mantu paņemšanai.

TEHNISKIE DATI:

"Lexus ES 300h" pašuzlādes hibrīds

• Dzinējs/piedziņa: 2,5 L rindas 4 cilindru hibrīddzinējs, priekšējo riteņu piedziņa vai pilnpiedziņa
  • Sistēmas jauda: 196 ZS / 144 kW
  • Kombinētais degvielas patēriņš (WLTP) l/100 km: 4.8
  • CO2 kombinētais (WLTP) g/km: 109 
  • Transmisija: e-CVT automātiskā
  • Paātrinājums 0–100 km/h: Priekšpiedziņa/Pilnpiedziņa: 8,0 sek./7,7 sek.
  • Maksimālais ātrums: 195/200 km/h
  • Bagāžas nodalījuma tilpums: 493/441
  • Pašmasa: 1820–1935 kg
  • Izmēri (garums × platums × augstums): 5,14 × 1,92 × 1,555 m
  • Riteņu bāze: 2,95 m

Cena Latvijā no 58 500 EUR

"Lexus ES 350e" elektroauto

• Piedziņa: Priekšpiedziņa
  • Akumulatora ietilpība: 77 kWh
  • Sistēmas jauda: 224 ZS / 165 kW
  • Transmisija: e-ass
  • Paātrinājums 0–100 km/h: 8,0 sek.
  • Maksimālais ātrums: 160 km/h
  • Bagāžas nodalījuma tilpums: 517/462
  • Riepu izmērs: 235/55 R19
  • Uzlādes laiks (150 kW, 10–80%):

pie +25°C: aptuveni 30 min
pie 0°C: aptuveni 40 min
pie −10°C: aptuveni 60 min

• Pašmasa: 2150–2270 kg
  • Izmēri (garums × platums × augstums): 5,14 × 1,92 × 1,56 m

Cena Latvijā no 54 450 EUR

"Lexus ES 500e" elektroauto

• Piedziņa: Pilnpiedziņa
  • Akumulatora ietilpība: 75 kWh
  • Sistēmas jauda: 343 ZS / 252 kW
  • Transmisija: e-ass
  • Paātrinājums 0–100 km/h: 5,5 sek.
  • Maksimālais ātrums: 180 km/h
  • Bagāžas nodalījuma tilpums: 517/462
  • Uzlādes laiks (150 kW, 10–80%):
  • Pie +25°C: aptuveni 30 min
    Pie 0°C: aptuveni 40 min
    Pie −10°C: aptuveni 60 min
  • Pašmasa: 2205–2305 kg
  • Izmēri (garums × platums × augstums): 5,14 × 1,92 × 1,56 m

Cena Latvijā no 65 700 EUR

Komentāri

Nav pievienots neviens komentārs.

Tavs komentārs

Pievienot bildi Pievienot video

Izceltie raksti

iAuto tests: Japānas sedans "Lexus ES" uzsāk savu cīņu ar Vācijas premium smagsvariem (+ VIDEO)

Kamēr budžeta klases sedani no auto tirgus praktiski ir pazuduši, biznesa segmentā ir asa konkurence starp vācu milžiem Mercedes-Benz, Audi, BMW un japāņu Lexus. "Lexus ES" piedzīvo būtiskas izmaiņas un pirmo reizi būs pieejams kā pilnvērtīgs elektroauto. Ar sākumcenu Latvijā no 54 450 EUR. Lasīt vairāk

8 cilindri un 6 litri. Corvette Stingray norauj jumtu (+ VIDEO) 2

Tīrasiņu sporta auto ar atmosfēriskiem V8 dzinējiem Eiropā ir retums. Par laimi Amerikā tādi vēl ir. Šoreiz braucam ar Corvette Stingray bez jumta - tātad tas ir kabriolets. Lasīt vairāk

Valainis ticies ar Tesla pārstāvjiem, lai iepazītos ar automatizētās braukšanas tehnoloģiju 10

1. jūlijā ekonomikas ministrs Viktors Valainis tikās ar ASV tehnoloģiju un autobūves uzņēmuma Tesla pārstāvjiem, lai pārrunātu automatizētās braukšanas tehnoloģiju attīstību un iespējamos risinājumus pašbraucošo transportlīdzekļu regulējuma pilnveidei Latvijā. Lasīt vairāk

Nepilni 100 000 eiro: no dīzeļa līdz ūdeņradim un 612 Zs - BMW iepazīstina ar jauno X5 (+ FOTO) 10

Vācijas autobūves uzņēmums BMW publicējis piektās paaudzes X5 (G65) attēlus un atklājis tehnisko informāciju, solot, ka tirdzniecībā tas nonāks 2026. gada nogalē. Lasīt vairāk

Lasītākie raksti

Jaunie raksti