Jā, varu oponēt. TECi nevar darboties ar tādu mainīgumu, kā saules baterijas. Attiecīgi, lai nodrošinātu saules bateriju mainīgo saražoto daudzumu, tiem nākas griezties tukšgaitā (un tas nozīmē tukšgaitu tikai ģenerēšanā, nevis degvielas patēriņā - izpūšot visu saražoto siltumu gaisā), lai mirklīgi, tiklīdz saules baterijām priekšā aizlien mākonis, varētu turbīnas un ģeneratorus noslogot ražošanai.
HESiem, kas mums savukārt dominē enerģijas ieguves īpatsvarā, reakcijas ātrums ir par lēnu un tie nav piemēroti reālā laika balansēšanai. Apgalvojums, ka "Latvijā biežāk eksportē kā importē enerģiju" ir vispār absurds, ņemot vērā, ka paši saražojam mazāk par 100% kopējā patēriņa. Jā - HESi pēc iespējas tiek izmantoti, lai ražotu, kad biržas cenas ir augstas un uzkrātu ūdeni, kamēr zemas, bet kopējā bilance mums ir negatīva.
Kā tad nav piemēroti!
Viņi tak palaiž vaļā papildus jaudu tieši tad kad cenas biržā ir visaugstākās! Aizej zem jebkura hesa un pavēro straumi, tu būsi pārsteigts!
Lasīt vispār māki?
Jā. Tu saki ka hesi nav piemēroti reālā laika balansēšanai. Un kā vēl ir piemēroti, tas arī tiek darīts. Palaiž slūžas kad ir pieprasījums. Rīta un vakar stundās.
Izlasi uzmanigāk - es tieši rakstīju, ka tie tiek izmantoti biržas svārstību kontekstā. Reālā laika balansēšana ir sekundēs, nevis stundās. Reālā laika balansēšana nozīmē momentānu ģenerācijas jaudas pieaugumu kādā no TECiem, mirklī tu iespraud lādēties savu lepno elektromobīli vai kādam saules bateriju parkam uzkrīt mākoņa ēna.
Aha.

kur tad tā ir?

par tām sekundēm?
Biržā aprēķina stundas vidējo cenu.

Arī elektrības ražotāji saņem stundas vidējo cenu tirgojot elektrību. Nekas tur sekundēs netiek aprēķināts.
Bet jā. Slūžas sekundes laikā neatvērsi. Paiet kādas 2 minūtes

Noskaidro, kas ir balansēšana un kā tā atšķiras no biržas iepirkuma. Noskaidro, kas mums nodrošina balansēšanu un cik tā izmaksās, ja to būs jāpērk turpat, kur pērkam biržas elektrību. Noskaidro slūžu atvēršanās laiku - tas ir apmēram 7x lielāks par tavu minējumu. Noskaidro TEC "ieskriešanās laiku" - tas ir mērāms dienās. Tapēc TECam ir jāgriežas tukšgaitā nepārtraukti, lai varētu saražot nepieciešamo enerģiju pēc nepieciešamības. Noskaidro atšķirību starp HES un TEC turbīnam, kas nosaka kādēļ vienai var slodzi manīt reālajā laikā, bet otrai ne.
Mans pamatdarbs pēdējos 13 gadus ir saistīts ar atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu

un pēdējos 2 es lietoju EV ikdienā. es nezinu ko man vēl noskaidrot, lai tev paskaidrotu, ka problēmu ar elektroenerģiju Latvijā un Eiropā nav un nebūs pat tad ja katrs ubags spēs nopirkt EV.
Ko? Kaut ko mazliet tālāk par savu pagalmu. Tas, ka par citiem atņemtu naudu (atjaunojamās enerģijas subsīdijām) esi nopircis EV, kas ir "must have" esot šadā biznesā, nozīmē tikai, ka esi apsviedīgs darbonis, kas māk politiku izmantot savam personiskajam labumam. Problēmas ar elektroenerģiju ir jau tagad - tiem, kas nepelna ar "atjaunojamās enerģijas ražošanu" diemžēl rēķini kļūst arvien lielāki un tas nav tādēļ, ka enerģiju nav kur likt. Pašlaik vienīgās cerības uz to, ka krīze nebūs pavisam dziļa ir jau celtniecībai uzsāktās AES Skandināvijā un Polijā. Bet ar tavu "atjaunojamo elektroenerģiju" diemžēl lielai daļai iedzīvotāju nāktos dzīvot dziļā nabadzībā. Tā tava atjaunojamā enerģija ievērojami apgrūtina un sadārdzina tieši to, par kā eksistenci tu vispār pat nezini - jaudas balansēšanu.
Bet tā kopumā EV strauju pieaugumu nav iespējams nosegt ne režošanā, ne sadalē. Pakāpeniskam (un tas noteikti tāds arī būs) ražošanas jaudas tiks līdzi, bet tikai ar oglēm un atomu. Sadale (nejaukt ar pārvadi)... ir pakaļā un būs vēl dziļākā.
Opā. Tā jau domāju, ka viedais breidīvadžaina uzreiz mani vainos elektrības cenu kāpumā. :D
Apskaties OIK savā 3lektrības rēķinā, tie ir 0.00390 centi par kW papildus. :D :D :D
Tādiem pajoļiem kā tev pat nav skaidrs, ka OIK elektrības cenas var teikt neietekmē. Nebūtiska daļa, kura izkūp pat mazāko biržas svārstību rezultātā un kuru politisko aprindu demagogi pielieto lai skalotu smadzenes tādiem pamuļķiem kā tev.

Ko nu meties uz OIK, kuru es nekādi nepieminēju? Ko melo, ka es tevi vainoju elektrības cenu kāpumā. Esi tāds pats melis, kā slimie komunisti šajā pulciņā?
Pastāsti labāk, kā ir ar Eiropas fondu finansējumu tavam projektiņam? Nemaz nesaņēmi? Pats par savu naudiņu to atjaunojamās enerģijas ražotni cēli?
Par tiem mistiskajiem fondiem - mazāk vajag klaču bābas tirgū klausīties.

pirmo reizi kaut ko tādu dzirdu. Iespējams pirms 20 gadiem kaut kas tāds bija.
Tev neviens neliedz uzbūvēt savu elektroenerģijas ražotni. Uz prieksu pussij! Ar tukšu diršanu interneta pie teslas netiksi...

Man tavu sūda teslu nevajag un elektroenerģijas ražotni arī nē. To, ka neesi neko dzirdējis par Eiropas fondiem, vari iet kādam citam stāstīt. Tāpat, kā to, ka bez tiem uzcēli pelnošu elektroražotni :D
Ja neesi sapratis - man pofig, es tevi nevainoju. Tāda ir sistēma un neko daudz nevar pārmest cilvēkam, kas māk tajā izgrozīties - tikai tas, ka mēģini izlikties par to, kas neesi, un saukt CFLA un tamlīdzīgus kantorus par "klaču bābām" gan pierāda, ka pašam kauns :D
Tīkls taču svārstās visu laiku arī bez visām Saules baterijām. Katra liela patērētāja ieslēgšana un izslēgšana nedaudz nosvārsta tīklu. Piemēram, elektrovilciens no stacijas uzņem ātrumu, liels patēriņš uzreiz utt. Kas to kompensē ? Tad jau tā vilciena dēļ arī "TEC jātur tukšgaitā". Šāda apjoma svārstības kompensē kaut vai lielā rotējošo turbīnu un ģeneratoru masas inerce. Mazas jaudas saules parkiem ( un vēja turbīnām ) ietekme uz tīklu nav vērā ņemama, bet liela apjoma būs savas enerģijas uzkrāšanas un stabilizācijas sistēmas.
Palēnām sāc aptvert realitāti. Jā, tieši patērētāju dēļ tos TECus ir jātur tukšgaitā un tas vienmēr ir darīts. Bet ja vēl ražotāji sāk jaukt balansu, tad šī nepieciešamība tikai palielinās, nevis samazinās.
"Mazas jaudas saules parkiem ( un vēja turbīnām ) ietekme uz tīklu nav vērā ņemama" - taisnība, tādēļ ar tādiem var māžoties, jo arī saražotā jauda nav vērā ņemama.
"liela apjoma būs savas enerģijas uzkrāšanas un stabilizācijas sistēmas" - pilnīgas muļķības, nebūs - un tas nav mans minējums, bet skarbā realitāte. Vienīgais, ar ko mūsu valsts apbrīnojamā kārtā ir soli priekšā pārējām - likumdevēja līmenī ir iestrādāts, ka tiem parku attīstītājiem būs jāiemaksā ikgadējā maksa par demontāžu - kas varētu potenciālos "investorus"atbaidīt - daudzviet var bliezt augšā un pēc tam, kad propelleri nolietojušies, banklrotēt, atstājot to bīstamo atkritumu haosu uz nodokļu maksātāju pleciem. Tos parkus var uzbliezt tikai ar subsīdijām un uzgrūžot balansēšanas slodzi citiem.